Mi lesz a hajléktalanokkal a kitiltás után?

Közélet | Társadalom

A jövőben tilos lesz a világörökségi területeken, illetve az egyes önkormányzatok által meghatározott területeken az életvitelszerű ott tartózkodás, vagyis hogy a hajléktalanok ott éljenek. Ezek szerint akár elzárással is büntethető az, aki utcán alszik.


A Fidesz szerint „amilyen mértékben segítjük a hajléktalanokat, legalább olyan mértékben kívánjuk teljesíteni a társadalomnak azt az elvárását, hogy a közterületek tiszták, élhetőek, biztonságosak legyenek, ahová a szülők nyugodt szívvel engedhetik gyermekeiket”.


A Város Mindenkié szóvivője, Lakatosné Jutka lapunknak azt közölte, hogy felháborítónak tartják a szabályozást. „A tömegszállás nem megoldás, ehelyett az önkormányzati lakásokat kellene felhasználásra bocsátani.” Hozzátette, azok a hajléktalanok, akik erdőben alakították ki az otthonukat – ott próbáltak önállóan élni –, most kénytelenek hajléktalanszállóra menniük, ami alapvetően az emberi szabadságjogokat sérti, hiszen nem önszántából megy be. Elmondta, a szállásokon nincs elegendő ágy és nincs magánszféra. Ezek mellett az új lomtalanítás törvény sem kedvez nekik, hiszen nem tudnak kukázni, mert akkor is megbüntethetik őket. „A Város Mindenkié lépni fog ez ügyben, akár Strausburgig is elmegyünk” – emelte ki.


Az ENSZ becslése szerint Magyarországon mintegy 30-35 ezer ember él az utcán. Magdalena Sepúlveda, az ENSZ rendkívüli szegénységben és emberi jogokban illetékes különmegbízottja bírálta Orbán Viktor kormányát. A Spiegel Online-nak azt mondta, hogy a tilalom erősíti a hajléktalanokkal szemben táplált előítéleteket, és a problémát nem oldja meg. „Nem lehet törvényileg arra kötelezni embereket, hogy szükségszállásokra költözzenek” – hangoztatta Sepúlveda.


Bence Rita, a Társaság a Szabadságjogokért Betegjogi Programjának vezetője szerint „nem fog javulni a helyzet, és a jelenlegi szabályozás nem megoldás a problémákra. Várható volt, hogy az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, nem lepődtünk meg. Attól félünk, hogy sok embert fognak elzárni, mert nem tudják kifizetni a rájuk kiszabott bírságot.”


„Az alapelv elfogadhatatlan. A szállókon nincs intimszféra és nincs elegendő hely” – hangsúlyozta Bence Rita. „Ahelyett, hogy biztosítanak pár ággyal többet egy-egy szállón, az még mindig nem oldja meg a problémát. Ha az üresen álló, önkormányzati lakásokat felhasználnák, sokkal előrébb tarthatna ez az ügy” – értett egyet a TASZ szakértője a Város Mindenkié szóvivőjével.


Gál Gellért Ákos, a Magyar Vöröskereszt madridi úti hajléktalanszállójának vezetője szerint nehéz most bármilyen konkrét véleményt alkotni, mert nem tudhatjuk előre, hogy milyen hatásai lesznek az elfogadott törvénynek. Elmondta, hogy lehetőségükön túl, igyekeznek felkészülni a télre, és a legtöbb ideiglenes vagy állandó szállót bővítik folyamatosan. Hozzátette: „annál minden jobb, mint az utcán lenni”.


A budapesti szavazók erősen megosztottak a hajléktalanok kitiltásával kapcsolatban. A fővárosiak 45 százaléka szerint a tiltás nem megoldás a problémára, derült ki a Policy Solutions júliusában készített közvélemény-kutatásából.

A Fitch is felminősítette Magyarországot

Kettőből kettő: az S&P után a Fitch is felminősítette a magyar adósbesorolást.

Rengetegen dolgoznak a problémáink megoldásán

A munkavállalók 3,5 százalékának, csaknem 160 ezer alkalmazottnak az a fő tevékenysége, hogy problémákat old meg.
Világgazdaság Piactér