Minden pályázatnak lehet örülni

Közélet | Politika
Miután rekordmennyiségű pályázat érkezett a felhívásokra, joggal merül fel a kérdés: sok a pályázat, már elég, vagy még kevés. Jó hír, hogy bőven van még elérhető támogatás, a pályázás a legtöbb kiírásnál folyamatos a 2004-2006-os uniós pénzekre, és a "túljelentkezés" miatt most lezárt pályázati ablakokat is újra megnyitják 2005 elején.

Magyarország teljesíti, sőt túl is teljesíti a 2004-es pályázati célkitűzéseket – állítja Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) elnökhelyettese. Jelenleg 8671 pályázatot tartanak nyilván a központi információs rendszerben. Ez a mennyiség a 2004- 2006 között rendelkezésre álló európai uniós támogatási keret 30-40 százalékát képes lekötni, azt feltételezve, ha a beadványokban szereplő költségbecslések reálisak, és az öszszes pályázat fele támogatható. Ezen belül természetesen vannak különbségek. Néhány pályázati ablaknál az érdeklődés kiugróan nagy, másoknál pedig az elkövetkező időszakban lesz nagyobb, de a több mint 60 kiírás közül egyetlenegynél sem nulla.

Igen népszerű például a gazdasági versenyképesség operatív programban (gvop) a kis- és középvállalkozások technikai fejlesztésére megjelent kiírás, vagy a turisztikai pályázat a regionális operatív programnál (rop). Eddig öszszesen két gvop-s és két ropos kiírásnál nyilvánította 2004-re befejezettnek a pályáztatást az illetékes irányító hatóság, ám a meglévő keretek függvényében 2005 elején újra meg fogják nyitni ezeket a pályázati ablakokat. Mindamellett ezeknél az ezres nagyságrendű pályázatszám tényleg sok, komoly adminisztratív teher a feldolgozás, de hogy túl sok lenne, azt nem mondanám, mert minden egyes pályázatnak lehet és kell is örülni – jegyezte meg Heil Péter. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nagyon sok a hiányosan beadott pályázat. Egyrészt nagy volt a sietség, számos pályázó attól félt, hogy hamar kimerülnek a források. Másrészt a hazai pályázati rendszer korábban igen megengedő volt, és sokan azt feltételezték, hogy ugyanez a gyakorlat az uniós pályázatok esetében is. Mára az NFH reményei szerint világossá vált, hogy hiányos pályázatot nem értékelhet az irányító hatóság. Amíg nem teljes a pályázati csomag, nincs elbírálás, ha nincs elbírálás, akkor nincs támogatási szerződés és nincs pénz sem.

Ami a problémákat illeti, a pályázati csomag formanyomtatványainál számos hiba figyelmetlenségből fakad, ám egy-egy hiányzó aláírás könynyen pótolható. Jóval több a gond a mellékletekkel, amelyeknek csak egy része pótolható. Ezekre rendkívül fontos odafigyelni, mert a pályázat sorsa múlik rajtuk. A pályázat kezelési folyamatának és életútjának rövidített leírása ugyancsak megtalálható a pályázati csomagban, ennek tüzetes nyomon követése ugyancsak segíthet a hibák elkerülésében.

A pályázatok elbírálására előírt határidő, amit az irányító hatóságoknak be kell tartaniuk, akkor kezdődik, amikor a hiánypótlás megtörtént. Néhány napja jelent meg a 14/2004 (VIII. 13.) TNM-, GKM-, FMM-, FVM-, PM- rendelet, amely az irányító hatóságoknak előírja, hogy ott, ahol a pályázatok elbírálása folyamatos, hiánytalan csomag esetén a beérkezéstől számított 60 napon belül meg kell hozni a döntést.

Vagyis mivel a pályázatok értékelése, elbírálása még javában tart, jelenleg semmiképpen sem állítható az, hogy a 2004-2006-os támogatási keret, akárcsak a 2004-re bezárt pályázati ablakoknál, elfogyott volna – hangsúlyozta az NFH elnökhelyettese. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal arra kérte az irányító hatóságokat, hogy minden egyes projektet, amely megérdemli a támogatást és megfelel a feltételeknek, fogadjanak el, mert minél előbb kezdődik el a megvalósítás, annál hamarabb le lehet hívni az uniós támogatások

Az USA költségvetésének 11 havi hiánya ezermilliárd dollár fölött van

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a folyó költségvetési év 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez.
Világgazdaság Piactér