Mit szól a piac a választásokhoz? Most mindent megtudhat

Közélet | Politika
1/2 oldal

Nagyfokú bizonytalanság lengte be a piacot, ám a forint és a tőzsde is viszonylag szolid mozgással reagált az országgyűlési választások első fordulójának előzetes eredményére. A magyar tőzsdeindex a nap közepéig a régiós mutatókkal teljesen ellentétesen mozgott, jelentős kilengéseket produkálva, azonban a délután folyamán sikerült felvennie a ritmust, és együtt nőtt a régió főbb tőzsdéivel. A forint gyengüléssel kezdte a napot, az euró ára 267 forintról egészen 268,5-ig jutott a bankközi devizapiacon, majd napközben – igen nagy volatilitást mutatva – a korábbi, 266,4-től 267,5-ig terjedő árfolyamsávban születtek a kötések.
Nem okoztak meglepetést a választások Barcza György, az ING Bank elemzője szerint, azon kívül, hogy az MDF képes volt átlépni az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt. A befektetők továbbra is kivárásra játszanak a szoros eredmények miatt, azonban ez további forintgyengülést okozhat, mivel a külföldi invesztorok pozíciói jórészt fedezettek. A külföldiek jobban bízhatnak a magyar költségvetési hiány csökkentésében az MDF azon kijelentése után is, hogy akár a kormánykoalíción kívülről is támogatná az államháztartás rendbetételét. Barcza szerint a piacok szempontjából nincs nagy jelentősége annak, lesz-e kormányváltás, a legfontosabb feladat a büdzsé hiányának csökkentése lesz, akárki is nyerjen.
Hasonlóan gyengébb hazai fizetőeszközt jósol rövid távra Miró József, az Erste Bank elemzője, aki szerint kedvező hatással lehet a piacokra a kormánypártok első forduló utáni kismértékű előnye, mivel sok szakértő nagyobb esélyt lát arra, hogy a jelenlegi koalíció rendbe teszi a költségvetést, mint az adócsökkentést és további kiadásokat ígérő Fidesz. Ezzel szemben semleges állásponton van a Raiffeisen, mivel Török Zoltán, a hitelintézet szakértője szerint az első forduló eredménye nem lesz nagy hatással sem a forintra, sem az állampapírpiacra, bár a kötvényekre – a futamidőktől függetlenül – még mindig eladási pozíciót ajánlanak.

Lufthansa: 2023-ig tart a válság a légi közlekedésben

Még három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője szerint.

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

A bátrabb költekezés, az iparcikkek megugró eladása pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – olvasható a Magyar Nemzetben.
Világgazdaság Piactér