NMH: könnyebben találnak állást a duális képzésen végzettek

Közélet | Társadalom
Társaiknál három-négyszer jobb elhelyezkedési esélyt szereznek és 40-50 ezer forinttal a szakmunkásátlagbér feletti keresetre számíthatnak azok, akik duális szakképzésen végeztek - emelte ki Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgatója szerdán Győrben, sajtótájékoztatón.

Kiemelte: az elmúlt évek során átalakított, a gyakorlati oktatást előtérbe helyező szakképzésben ma minden magyar állampolgár ingyenesen szerezheti meg első szakmáját. A német minta alapján a közismeretek átadásának helye az iskola, a szakismereteké a munkahely.


A főigazgató megemlítette: ösztöndíjjal és hallgatói juttatásokkal akár havi ötvenezer forintot is megkereshet az a diák, aki a duális rendszerben hiányszakmát tanul.


Kara Ákos (Fidesz) győri országgyűlési képviselő, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke az eseményen arról beszélt: a városban régóta működő rendszer remek hivatkozási alap, ugyanakkor új feladatot jelent, hogy az eddiginél is intenzívebben támogassák az ismét nagyobb fordulatszámra kapcsolt város és a térség cégeit.


Elmondta, akkor képesek piacképes tudást szerezni a fiatalok, ha mind több és hasznosabb időt töltenek a gyakorlat megszerzésével, üzemi körülmények között. Fontosnak nevezte azon cégek támogatását, amelyek saját erőforrásaikból áldoznak a gyakorlatorientált képzés megteremtésére.


David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt: társaságuknak hosszú ideig gondot jelentett megfelelő ismeretekkel rendelkező szakmunkást találni, ezért együttműködve egy győri szakiskolával, három esztendeje hiányszakmák képzését indították újra úgy, hogy a diákok az üzemben töltik szakmai gyakorlatuk idejét.


A cégvezető közölte: nemrég képzőhelyet alakítottak ki a gyáron belül, mivel meggyőződésük, hogy a legjobb eredményeket saját képzésű munkatársakkal érhetik el.

6:11
Gazdaság

Húsz-huszonötezer lakás még menthető lehet

Takács Ernőt, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnökét kérdeztük arról, hogy miért nem elégedettek a kormány újabb engedményével.
11:29
Gazdaság

Fényévekre vannak az álláspontok

Az MGYOSZ egyetért, hogy a munkavállalók a keresetüket elsősorban pénzben kapják meg, ne utalványokban, bizonyos cafeteriaelemek megtartására viszont szerintük szükség van.
Világgazdaság Piactér