Összehangolnák az európai fejlesztéseket

Közélet | Társadalom

Bár a 60 ezer fős európai haderő tulajdonképpen már létezik, ám a központi irányító rendszere továbbra is hiányzik, az EU ugyanis egyelőre nem akar békeidőszakban is létező parancsnoki struktúrát fenntartani – mondta Cserjési János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezető-helyettese egy múlt heti sajtóbeszélgetésen. A szakember szerint különösen nagy hiányosságok vannak a légi szállítás területén, példaként megemlítve, hogy egy a Magyar Honvédség által használt AN-26-os szállítógéppel 200 fordulót kellene tenni ahhoz, hogy egy ezerötszáz fős katonai alakulatot egy közép-afrikai konfliktusövezetbe telepítsenek, miközben egy-egy repülés időtartama – a ki-, illetve bepakolással együtt – mintegy 20 óra lenne.

A hiányosságok a pótlására, illetve az európai uniós tagállamok beszerzéseinek koordinálása céljából jött létre az Európai Védelmi Ügynökség (EDA), amely az idén 25 fős létszámmal kezdi meg működését, de teljes létszáma később 80 fő lesz. Mivel Magyarország is tagja az EDA-nak, azt még nem tudni, lesz-e magyar munkatársa is. Az európai képességek fejlesztésére, a kutatások és a beszerzések összehangolására azért is nagy szükség van, mert ugyan az európai országok katonai kiadásai elérik az amerikai 50 százalékát, ám ez a pénz a képességeket tekintve csak tizedannyi eredményt szül, mint az Egyesült Államokban, jelentős részben a koordináció hiánya miatt.

Az évi 25 millió eurós költségvetésű ügynökség hosszú távon szerepet fog játszani az egységes európai politika kialakításában. Az európai biztonság- és védelempolitika még gyerekcipőben jár, és viták is folynak körülötte. Számos szakember óva int attól, hogy a NATO-val párhuzamos struktúrákat építsen ki az EU. A legtöbb vita éppen a saját parancsnoki struktúra és a védelmi tervezés kiépítése kapcsán merül fel. Számos tagállam úgy véli, hogy a védelmi tervezési feladatokat a NATO keretein belül kell megoldani, míg néhányan azt szeretnék, ha az EU kiépítené saját műveleti tervezését – mondta Győri Péter, a Külügyminisztérium szakértője.

Valamilyen szintű tervezésre az EU-nak is képesnek kell lennie, hiszen amíg a NATO csak katonai műveletet tud indítani, addig az unió ezt polgári területen is képes megtenni. Így a harcok lezárulta után rendőri erők is részt vesznek a békefenntartásban, hangsúlyt fektetnek a jogállamiság és a közigazgatás erősítésére, amire a legjobb példa talán az uniós hatáskörbe került bosznia-hercegovinai Althea művelet.

Klopp: nem a kormány segítségére kell várni

A Liverpool edzője szerint, a gazdag PL-kluboknak segíteni kell a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, ugyanis nézők nélkül óriásit estek a bevételek.

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.
Világgazdaság Piactér