Ötödével kevesebb pénz jut honvédelemre

Közélet | Társadalom

Az ideinél nagyjából 60 milliárddal, a 2005-re korábban tervezetthez képest pedig több mint százmilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat a Honvédelmi Minisztérium jövőre – derül ki a költségvetési törvény tervezetéből. A 2005-ös központi büdzséről szóló törvényjavaslat szerint a tárca az idei 346 milliárd forintot követően jövőre mindössze 282 milliárd támogatást kap, amellyel többéves növekedést követően ismét csökken a védelmi kiadások összege. Igaz, az év közben történt elvonások következtében a tervezettnél az idén is valamivel kisebb összeg kerül valójában felhasználásra. A védelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya közel 1,7 százalékról 2005-ben várhatóan 1,3 százalék alá esik, amely Magyarország NATO felé tett ígéretével is ellentétes. A kormány a NATO felé vállalta, hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítva évente 0,05 százalékkal emeli a katonai célokra fordítható költségvetési forrásokat, amelynek 2006-ra el kellene érni az 1,81 százalékot.

Jövőre tovább csökkenhet a honvédelmi tárca igazgatására elkölthető összeg, amely az idei 11,2 milliárd után jövőre csupán 8,28 milliárd lehet. Igaz, a HM hivatalai az idei 4,23 milliárd forintot követően jövőre valamivel több pénzre, 4,48 milliárd forintra számíthatnak. Az idei forrásbővülést követően komoly megszorítással kell számolnia a HM háttérintézményeinek is, amelyek költségvetési támogatása 54,74 milliárd forintról 2005-ben várhatóan 43,81 milliárdra esik vissza.

Szűkösebb forrásokra lehet számítani a honvédségnél is. A legnagyobb elvonás a honvéd vezérkart és közvetlen szervezeteit sújthatja, amelyek az idei, közel 122 milliárd forintot követően jövőre 103,6 milliárdra számíthatnak. Ezzel szemben az ideinél valamivel több lehet a központi támogatás öszszege a honvédség szárazföldi csapatainál, amelyek a 2004-es 39,54 milliárd forintot követően jövőre 39,87 milliárddal gazdálkodhatnak a költségvetési törvény tervezete szerint. Nagyobb mértékű forrásbővülésre lehet számítani a honvédség repülő- és légvédelmi csapatainál, amelyek támogatása a 2004-es 27,43 milliárd forintról 32 milliárdra emelkedik. Ezzel szemben a jövő évi büdzsében nem szerepelne külön a védelmi felülvizsgálatra elkülönített összeg, amelyre az idén 20 milliárd forintot szántak.

A NATO költségvetéséhez történő hozzájárulás 1,44 milliárd forintról 1,72 milliárdra emelkedik, ám a szövetség beruházási programjára fordított összeg majdnem a felére esik vissza. A fejezeti kezelésű elő-

irányzatokon belül különösen nagy visszafogásra lehet számítani a lakás célú ráfordításoknál, amelyre az idei évre előirányzott 6,7 milliárdot követően jövőre mindössze 1,2 milliárd forintot költenének el.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.

Brutális fizetés kapnak a játékosok az NB II-ben

A legjobban kereső játékosok több mint 7 millió forintot is hazavihetnek havonta. Dzsudzsáktól Radóig mutatjuk a fizetéseket.

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.
Világgazdaság Piactér