Még közel havi egymilliót kap a felmondási időben Tolnainé

Közélet | Politika
Tavaly havi bruttó 1,296 millió forintot keresett, végkielégítést nem kap Tolnaié Szatmári Katalin, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) volt vezetője, aki azután mondott le, hogy hónapokig feszegették nyelvvizsgájának és doktori címének eredetét. Február 10-ig azonban még közel egymilliós havi illetményt kap.

Jávor Benedek egy írásbeli kérdésben azt feszegette, hogy kaphat-e végkielégítést és fizetést még a felmondási idejét töltő Tolnainé, miközben hűtlen kezelés miatt nyomozás indult ellene, hivatalának jogszerű működése vezetése alatt ellehetetlenült és „hazugságok sorozatába bonyolódott az iskoláival és а tudományos előéletével kapcsolatban”


“Tolnai Jánosné lemondási ideje két hónap, mely alatt 2013. december 12-től jogviszonya megszűnéséig а munkavégzési kistelezettsége alól illetménye folyósítása mellett mentesítettem, ugyanis а kialakult helyzetre való tekintettel jobbnak láttam, ha а főigazgatói feladatokat más személy látja el” – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándort Jávor Benedek kérdezte arról, hogy „Meddig fizetik még Tolnainét?”


Az Együtt PM-es politikus szerint az Orbán-kormányzat legnagyobbat bukott hivatalnoka, Tolnainé Szatmári Katalin а korábbi munkahelye, az ОKTVF honlapja szerint „felmondási idejét tölti”. Ez Jávor szerint akár azt is jelentheti, hogy Tolnainé „miután megfelelő végzettség, szakmai gyakorlat és nyelvtudás nélkül éveken át а zöldhatóság jól fizetett főigazgatója lehetett” még „hónapokon keresztűl mindenféle munka nélkül hozzájuthat а havi egymillió forint fölötti állami apanázshoz, és а folyamat végén esetleg egy csinos végkielégítéssel is megfejelheti érdemtelenül szerzett juttatásait”. Az Együtt-PM politikusa szerint a lemondott vezető „tevékеnуsége alatt az OKTVF jogszerű működése ellehetetlenült (amint azt az ombudsman és az adatvédelmi hatóság vizsgálata is megállapította), hazugságok sorozatába bonyolódott az iskoláival és а tudományos előéletével kapcsolatban”. „Ráadásul kiderült róla, hogy évek óta nyomozás folyik ellene tízmilliós nagyságrendű hűtlen kezelés gyanúja miаtt, és az ügyészség még vádat is emelt ellene” – emlékeztetett Jávor.


A képviselő írásbeli kérdésekkel hónapokig firtatta az OKTVF működésének jogszerűségét, Tolnainé nyelvvizsgájának és diplomájának eredetét, ennyire sokáig kitérő válaszokat kapott.
Fazekas Sándor közölte, hogy Tolnai Jánosné az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél fennálló határozatlan időre szóló kormányzati szolgálati jogviszonya а közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi  törvény alapján 2014. február 10-én megszűnik. Tolnainét lemondási mentesítették a munkavégzés alól,  alatt, de illetménye továbbra is jár neki végkielégítésre nem jogosult, a törvény szerint államtitkári illetményre jogosult. A tárcavezető közölte, hogy Tolnai Jánosné havi illetménye 2013. január 1-től 2013. december 31-ig – illetményeltérítés folytán – bruttó 1,296 millió forint összegben lett megállapítva. Illetményének összege 2014. január 1. óta bruttó 997 ezer 170 forint. „А kormányzati szolgálati jogviszony büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítványhoz kötött, mellyel Tolnai Jánosné” ” – közölte Fazekas.


Jávor érdeklődésére leírta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának 2013. február 12-én kelt tájékoztatása szerint Tolnai Jánosné mint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója fontos és bizalmas munkakört betöltő személy, akivel szemben az előírt nemzetbiztonsági ellenőrzés lefolytatása megtörtént. А „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés eredménye szerint az ellenőrzöttel kapcsolatosan nemzetbiztonsági szempontból kockázati tényező nem merült еl.


Tolnainé még tavaly kérte felmentését Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, aki a kérést elfogadta. Az OKTVF főigazgatója akkor ezt közölte: „A személyemet ért folyamatos támadások és vádak alól tisztázni fogom magam. Nem hozhatom sem a minisztert, sem a Vidékfejlesztési Minisztériumot és sem az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget olyan helyzetbe, hogy a vádaskodásokkal kelljen foglalkoznia, a hatékony szakmai munka helyett”. Jávor akkor azt mondta, hogy Tolnainé életrajzából „tragikus hirtelenséggel” eltűnt az angol C típusú középfokú nyelvvizsga. Szerinte a főigazgató doktori címe egy Amerikában bejegyzett „kamuegyetemtől” származik, amelynek a székhelyére egy metálzenekar kiadója van bejegyezve. Úgy vélte, hogy nem tűnik valószínűnek az sem, hogy Tolnai Jánosné a Kandó Kálmán Főiskola Villamosmérnöki Karán szerzett villamosmérnök-informatikus diplomát, az intézmény jogutódjaként működő Óbudai Egyetem szerint a főiskolának soha nem létezett ugyanis villamosmérnöki kara, sem ilyen szakon nem volt képzés.


Miután Jávor ezt közölte, az önéletrajz megváltozott, de az ekkor megnevezett kar sem létezett, ráadásul a főigazgató öt év pontossággal nem tudta megmondani, hogy mikor szerezte a diplomáját: a korábbi önéletrajzában ugyanis 2004 szerepelt, az újban 1999. Tolnaié akkor alaptalan és valótlan tartalmú vádaskodásnak nevezte Jávor állításait. Illés Zoltán, a környezetügyért felelős államtitkár korábban kiállt egyébként Tolnainé mellett, közölte, hogy látta eredeti diplomáját.


Később a Népszabadság írta meg, hogy az ügyészség vádat emelt egy 13,7 milliós hűtlen kezelési ügyben Tolnainé ellen. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ugyanis egy feljelentés alapján már 2010. március 22-én nyomozást rendelt el a püspökladányi önkormányzat egyes megbízási szerződései ügyében, ami Tolnainénak a zöldhatóság élére történt kinevezésekor már javában tartott. A nyomozás végére beigazolódni látszó gyanú szerint egy, Tolnainé által képviselt kft. 2008-ban és 2009-ben összesen nyolc megbízási szerződést kötött az önkormányzattal különböző önkormányzati projektekhez kapcsolódóan megvalósítási tanulmányok, előzetes felmérések és hasonló feladatok ellátására. Az egyik legnagyobb megbízása a vádirat szerint a Püspökladányi Gyógyfürdő előzetes megvalósíthatósági tanulmánya címet viselte, azonban a tanulmány a szakértők szerint értékelhetetlen, hasznavehetetlen. A további hét szerződés alapján több tanulmány el sem készült, Tolnainé cége a vád szerint azonban ennek ellenére is kiállította a számlát, amit az önkormányzat befogadott, majd ki is fizetett. Tolnainéra letöltendő börtönbüntetés kiszabását (amely akár 5 év is lehet) kérte az ügyészség.

Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.
Világgazdaság Piactér