Rop: szerződés-aláírás küszöbén

Közélet | Politika

A regionális operatív programnál (rop) eddig 87 pályázatot ítélt támogatásra jogosultnak a döntés-előkészítő bizottság. A beruházások tervezett összköltsége meghaladja a 29 milliárd forintot, melyből a támogatási igény 26 milliárd. Lapunk információi szerint szeptember végéig készül az irányító hatóság a szerződést aláírni a nyertesekkel. A nyertes pályázatok közül az alábbiakban néhány érdekesebb, a turisztikai vonzerőt fejlesztő projektet mutatunk be.

A ropból nyert támogatást a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága a Pásztormúzeum fejlesztésére fordítja. A csökkenő látogatószám és amiatt, hogy a turisták egyre kevesebb időt fordítanak a kiállítás megtekintésére, arra sarkallta az üzemeltetőt, hogy a mai kornak megfelelő látogatóbarátabb múzeumot alakítsanak ki. Ennek megfelelően fejlett számítástechnikai eszközöket felhasználva interaktívabbá válna a kiállítás úgy, hogy közben az egész a régi elemekre épülne, tehát továbbra is a pusztai élet sajátosságait és kulturális elemeit vonultatná fel. A megálmodók szerint ugyanis azáltal, hogy a látogatót bevonnák az eseményekbe, nemcsak élvezetesebbé válna a múzeum látogatása, de az információk is könnyebben rögzülnének a turistákban. Ugyancsak a projekt része a múzeumi kiszolgálórendszerrel integrált térségi információs portál kialakítása, amelynek fő célja turisták kiszolgálása mellett a térség gazdasági életének fellendítése. Megjelenési lehetőséget biztosítanának a térség idegenforgalmában érdekelt vállalkozásainak (szálláshelyek), kézműveseinek és kulturális rendezvényeinek.

A turisták által kevésbé ismert Cserhátban a kézműveshagyományok újjáélesztésének támogatására pályázott a térségi településszövetség. A meglévő egy ház és öt műhely mellé további három házat és hét műhelyt kívánnak felépíteni és felszerelni az elnyert támogatás segítségével, s a térségre jellemző fazekas-, szövő-, kosárfonó-, faműves-, kovács-, gyertyaöntő- és papírmártogató-mesterségre tanítanának 33 munkanélkülit. A termelési tevékenység mellett rendszeresen tartanának turisztikai bemutatókat is. A projekt az építkezések és a foglalkoztatás költségei mellett a marketingtevékenységre is hangsúlyt fektet.

Tatán a Pálmaház belső és külső rekonstrukcióját tervezik megvalósítani az elnyert támogatásból. A rendkívül rossz állapotban lévő, műemléki védettséget élvező Pálmaházban egy 180 fő befogadására alkalmas, többfunkciós, közösségi célokat szolgáló rendezvénytermet kívánnak kialakítani, ami később színdarabok, kamarakoncertek, továbbá különféle szervezetek fogadásainak és előadásainak adhat otthont. Az épületben kiállítást rendeznének az angolpark történetéről is, aminek felújítása ugyancsak a város tervei között szerepel.

A szezon meghosszabbítását célzó felújításokra és átalakításokra készül Balatonfüred önkormányzata a szépséges városba látogatók számának növelése érdekében. A műemlékekben gazdag városközpont rehabilitációjának keretében kialakítanák a balatoni borok házát, amely alkalmas lesz képzőművészeti kiállítások és rendezvények befogadására is. A közeli Vitorlástéren pedig szabadtéri színpadot készülnek felállítani, és parkrészt fognak kialakítani.

Esztergomban a Széchenyi tér integrált megújításával, a térburkolatok cseréjével és forgalomtól való elzárásával kívánnak egy a történelmi városközpont jellegét meghatározó sétateret kialakítani. Itt ezután lehetőség lesz különféle programok és rendezvények lebonyolítására. A városvezetés szerint a tér rehabilitációjával nőne a város vonzereje, megvalósulna a minőségi turizmus, és csökkenne a szezonális jelleg. A fejlesztés a vendéglátó-ipari egységek fejlődésén keresztül az életszínvonal emelkedését is maga után vonná.

Elemzők: erős maradhat a növekedés az idei harmadik negyedévben is

A júliusi kedvező makrogazdasági adatok alapján szinte biztosra vehető, hogy a harmadik negyedévben is négy százalék felett bővülhet a magyar GDP.

Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről

A tartós betegségben szenvedők sok esetben jogosultak adó-visszatérítésre, erről a lehetőségről azonban még mindig kevesen tudnak.
Világgazdaság Piactér