RÖVIDEN

Közélet | Társadalom

Közös harccsoport létrehozása

Egy közös, nagyjából ezerötszáz fős harccsoport létrehozását tervezi a Honvédelmi Minisztérium az olasz és a szlovén társminisztériumokkal együttműködve. A magyar, az olasz és szlovén tárcavezető által aláírt szándéknyilatkozat értelmében a harccsoport 2007-re áll majd az Európai Unió rendelkezésére, amelybe Magyarország erőforrásaival arányosan kíván alakulatot küldeni. Brüsszel összesen kilenc harccsoport létrehozását tervezi, amelyek gyors bevethetőségükkel és alkalmazhatóságukkal a közösség haderejének “élcsapatát” alkotják majd. Az EU illetékesei azzal számolnak, hogy a britek és a franciák önálló harccsoportjai már jövőre felállnak, a többi alakulatot pedig – a magyar-olasz-szlovén példához hasonlóan – várhatóan több ország hozza majd létre. (VG)

Eltörlik a sorkatonaságot Csehországban

A sorkatonaság megszüntetését és a hivatásos haderő megteremtését tűzte ki célul a kormányzat Csehországban is. Ezzel összefüggésben a prágai parlament alsóháza szeptember végén szavazott arról, hogy megszüntetik a sorkatonai szolgálatot, s a döntés értelmében jövő év elejétől a csehországi lakosokat csak hadiállapot, vagy az államrendre veszélyt jelentő helyzet esetén lehet majd sorkatonai szolgálatra behívni. A prágai lapok beszámolói szerint az utolsó csehországi sorkatonák december 22-én szerelnek le. Ettől kezdve a haderő kizárólag önkéntesekből áll majd, s az átalakítással egy időben tovább folytatódik a haderő karcsúsítása is. A cseh hadsereg létszáma néhány éve még 61 ezer főt számlált. Ezt mostanára 44 ezer főre csökkentették, míg a végleges létszámot 35 ezer főben határozták meg. (VG)

Norvégia növeli védelmi kiadásait

A jövő évi költségvetési tervezet szerint Norvégia 4,1 százalékkal, 30,39 milliárd norvég koronára növeli a védelmi kiadásokat. Ezen belül a nemzetközi műveletekre fordított összegek tíz százalékkal emelkednek. A források növelésével párhuzamosan ötezer fővel csökkentik a hadsereg létszámát, és 2,25 milliárd koronára mérséklik a működési költségeket. Az idén a GDP 1,87 százalékát tette ki a védelmi költségvetés. Mivel jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedést várnak, valamelyest emelkednek a GDP-arányos védelmi kiadások. (The Norway Post)

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér