Röviden

Közélet | Társadalom

Caecilie-díj a BFZ-nek

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kapta a nemzetközi Caecilie lemezdíjat, amelyet a Belga Zenei Sajtószövetség (Union de la Presse Musicale Belge) adományoz. A kitüntetést 1975-ben alapították, s minden esztendőben az előző év legjobb tíz lemezét díjazzák vele. A BFZ Bartók A kékszakállú herceg vára című lemezéért kapta meg az elismerést, az album tavaly jelent meg a Philips cég gondozásában. Kékszakáll szerepében Polgár László, Judit szerepében Komlósi Ildikó énekel, vezényel Fischer Iván. A díjat ünnepélyes keretek között adták át tegnap Brüsszelben, az Axa auditóriumában. (VG)

Jótékony célú hangverseny a bazilikában

Szombaton 19.30-kor a Szent István-bazilikában jótékonysági hangversenyt ad az Angelica Leánykar a dévai (Erdély) gyerekek javára. Az eseményen Pergolesi Stabat Mater című műve csendül fel. A belépőjegy 2000 forintba kerül, a támogatói jegy megvásárlói pedig egy ajándék CD-t kapnak, amelyen nemcsak az esten elhangzó mű szerepel, hanem Böjte Csaba atya beszéde is, aki sokat tett azért, hogy a gyermekjóléti intézmények felépüljenek. Ezekről, illetve a koncertről bővebb információ olvasható a www.devaigyerekek.hu internetes oldalon. (VG)

Párbeszéd a Néprajzi Múzeumban

Mától látogatható a Néprajzi Múzeumban a Raiffeisen Bank és a Magyar Fotóriporterek Társasága által rendezett fotópályázat legjobb alkotásaiból rendezett kiállítás. A bank és a társaság együttműködésében már harmadjára rendezik meg a tárlatot, amely az idén a Párbeszéd címet kapta. A pályázatra közel 500 kép érkezett, a legjobb Dobos Szilveszter Groteszk párbeszéd című munkája lett. Az I. díjjal 110, a két II. díjjal 80-80, a három III. díjjal egyenként 60 ezer forint jár. A legjobb kollekció győztese, Kallus György jövőre önálló kiállítást rendezhet a Raiffeisen Galériában. (VG)

Mészáros Péter sikere

A KultúrPont Iroda az Európai Unió PHARE SPP programjának támogatásával hirdetett pályázatot négyperces film készítésére. A tizenegy érvényes pályázat közül a háromtagú zsűri – Enyedi Ildikó filmrendező, Miskolczi Péter producer és Foktői János, az NKÖM főosztályvezetője – Mészáros Péter A disznó útja című alkotását ítélte a legjobbnak. A forgatókönyv alapján a nyertesnek március 30-áig kell elkészítenie a filmet, amely az Europa Square XXL projekt – ez a most csatlakozó tíz ország négy-négy perces alkotásaiból készített negyvenperces összeállítás lesz – magyar darabja. (VG)

Újabb díjözön a Dealernek

Latin-Amerika legnagyobb filmes eseményén, az idén 19. alkalommal megrendezett Mar del Plata-i filmfesztiválon öt díjjal is jutalmazták Fliegauf Benedek filmjét. A Dealer a legjobb rendezés, az argentin filmkritikusok díját, FIPRESCI-díjat, illetve külön elismerést kapott a képi és a zenei egység megteremtéséért. Emellett az operatőrök zsűrije a legjobb operatőrnek járó díjjal tüntette ki Szatmári Pétert. A Dealer a magyar filmszemlén nyerte első elismerését, majd februárban Berlin következett, ahol a Berliner Zeitung olvasóitól különdíjat kapott. A Mar del Plata-i fesztivált követően a film Leccében, Rómában és Brüsszelben is szerepel majd. (VG)

Los Angelesbe tart a legjobb forgatókönyv

Kiosztották a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói pályázat díjat, a nyertes Hegedüs Bálint Showtime című műve lett, amely két konkurens tévécsatorna versengéséről szól. Az alkotó a Filmjus Alapítvány Filmes Házában vehette át az oklevelet, illetve az MPAA (Motion Picture Association of America) 1000 dolláros pénzdíját. A győztes alkotás angol fordítása Los Angelesben versenyezhet a Hartley-Merrill pályázat nemzetközi díjáért, melyet májusban, a cannes-i filmfesztiválon adnak át. (VG)

Hatalmasra duzzadt az építőgéppiac

Bődületes növekedés után, erre az évre már csökkenő forgalmat jósolnak a nagyra nőtt piacukkal korántsem elégedetlen építőgép-forgalmazók.

Európai összevetésben is lassult a lakásár-növekedés Magyarországon

2015 óta viszont Magyarországon a leglátványosabb a drágulás, a szűk négy év alatt összességében 60 százalékos.
Világgazdaság Piactér