Röviden

Közélet | Társadalom

Sikeres Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál legnagyobb állami támogatója a Miniszterelnöki Hivatal volt a maga 20,11 százalékával, a kulturális tárca a költségvetés 15,75, a főváros 10,05 százalékát fedezte. Az idén megfordult a dotációk aránya: az állami támogatók a költségvetés 45,92 százalékát adták, 54,08-ot a szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. hozott össze – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója, aki a napokban vette át a fesztivál szervezéséért a Gundel művészeti díj Budapest különdíját. A költségek 10,65 százalékát terembérletre fizették ki, 43,47-ot a fellépők tiszteletdíjára, 23,26-ot dologi kiadásokra, s 22,62 százalék volt a pr. Az összes belépő 99,8 százaléka gazdára talált. (VG)

Jelentős támogatás a fesztiválzenekarnak

Az idén először a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 300 millió forinttal támogatja a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ), a dotáció a zenekari konszolidáció része. Az idén támogatást kapott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (1,658 milliárd forint), a MÁV Szimfonikus Zenekar (54 millió), a Liszt Ferenc Kamarazenekar (66 millió), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (40 millió), az MR Szimfonikus Zenekara (30 millió). Az önkormányzati zenekarok a tavalyi összeg dupláját kapják (összesen 990 millió forintot) a tárcától. (VG)

Rosztropovics ünneplése

Msztyiszlav Rosztropovics világhírű gordonkaművész 75. születésnapja alkalmából május 12-én 18 órától díszhangverseny lesz a Zenekadémián. Közreműködik Szergej Krilov hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész, játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Msztyiszlav Rosztropovics szándéka szerint a szervezők a koncert bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára ajánlják fel. A jegyek 1000 forintért vásárolhatók meg, de a belépők ára a támogatás mértékében tetszőlegesen növelhető. (VG)

Döntő a dzsessztehetség-kutató versenyben

A Magyar Rádió Rt. Bartók adó-főszerkesztőség dzsessztehetség-kutató versenyén a ma esti döntőt a Bartók rádió élőadás keretében közvetíti. Az idén ifjú bőgősök és basszusgitárosok versengenek, a zsűri elnöke Egri János bőgős. Ezúttal is világhírű művész játszik a magyar nyertesekkel a május 31-i gálán: John Patitucci New York-i bőgős-basszusgitáros, aki vállalta a verseny tiszteletbeli elnöki tisztét. A gálára Budapestre érkezik két másik híresség is: Pat Metheny és Jack DeJohnette. (VG)

Ismét Danubius Karaván

Az idén negyedik alkalommal fut a Danubis Rádió és a Pannon Praktikum akciója, az érdeklődők 11 nagyvárosban érhetik utol a szeptember végéig vándorló karavánt. A műsorok egész nap, változatos családi programokkal, versenyekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket. A Danubius Rádió 1998-ban találta ki, hogy a hangjukról ismert műsorvezetők országjáró turné keretében mutatkozzanak be a hallgatóknak. A Pannon GSM a kezdetektől fogva támogatta a karavánt, amely rendkívül sikeresnek biznyult. A következő eseményt Székesfehérváron tartják, május 10-én, majd 24-én Miskolc következik. (VG)

Lufthansa: 2023-ig tart a válság a légi közlekedésben

Még három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője szerint.

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

Megugrott a diákmunkát keresők száma az érettségi időszakban

Bár a fesztiválok nem lesznek, továbbra is nagy az érdeklődés a diákmunka iránt.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

A bátrabb költekezés, az iparcikkek megugró eladása pünkösd után is lendületesebb keresletet hozhat – olvasható a Magyar Nemzetben.
Világgazdaság Piactér