Röviden

Közélet | Politika

Országos ötletbörze az nft 2-ről

Szerte az országban ötletbörzéken várják a jobbnál jobb elképzeléseket a második nemzeti fejlesztési tervhez (nft 2). Magyarországon alapvető törekvés, hogy az nft 2 már decentralizált folyamat, az érintettek (kormány, tárcák, régiók, megyék, kistérségek, önkormányzatok, kamarák, civil szervezetek stb.) szoros együttműködésében készüljön el. Az első konferenciák Székesfehérvárott, Kaposváron és Szombathelyen zajlottak. (VG)

Kohéziós egyeztetés a visegrádi országok között

Szorosabb kohéziós koordinációról döntöttek a visegrádi országok területfejlesztési miniszterei röjtökmuzsaji találkozójukon. Mint Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke elmondta, az egyeztetésre az Európai Bizottság harmadik kohéziós jelentésének közelgő – május 10-13-i – brüsszeli vitája kínálta az alkalmat. A május 1-jén csatlakozó Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország illetékesei fontosnak ítélték a koordinációt a kohéziós politikáról és a közösségi támogatási keretről, mert mint mondták, azt szeretnék, hogy ez a politika a jövőben is érdemben mozdítsa elő az elmaradott térségek felzárkózását. (VG)

EIB-hitelek társfinanszírozásra

Az EU strukturális alapjaiból érkező támogatások társfinanszírozására 685 millió euró hitelt biztosít Magyarországnak az Európai Beruházási Bank (EIB). Ebből 35 millió eurót kap Budapest az oktatás fejlesztésére, a fennmaradó 205 millió euró más programok között oszlik el. A luxemburgi székhelyű hitelintézet, amely egyszerre közösségi intézmény és nemzetközi bank, elsődleges céljának tekinti a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés előmozdítását, évente mintegy 20 milliárd euró nagyságrendben nyújt kölcsönöket az EU-n belül és kívül beruházások finanszírozására. (MTI)

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.
Világgazdaság Piactér