Röviden

Közélet | Társadalom

Rangos díjak a kiváló teljesítményekért

Hivatalosan is létrejött a Prima Primissima Alapítvány, amelynek célja, hogy a magyar irodalom, a színház és zeneművészet, a képzőművészet, a tudomány, az építészet, a pedagógia, valamint az írott és elektronikus sajtó területén kiemelkedő eredményeket elért személyek díjazásával az átlagon felüli teljesítmények társadalmi megbecsülését emelje. A Prima Primissima Díj megalapítását Demján Sándor (képünkön) kezdeményezte, aki 1 milliárd forintot ajánlott fel az alapítvány céljaira, tíz évre elosztva. A most megalakult alapítvány kilenc kategóriában oszt ki díjat, a kiválasztott személyeket vagy szervezeteket 50-50 ezer euró jutalomban részesíti. Az első díjakat az idén decemberben adják át. A díjazottakra az alapító személy, az alapítvány mellett működő, tegnap megalakult Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Vállalkozók Országos Szövetsége, valamint az alapítványnak évi 5 millió forintnál nagyobb összeget felajánlók tehetnek javaslatokat. (VG)

Múzeumok hosszú éjszakája

Több európai nagyvárosban hatalmas népszerűségnek örvend a Múzeumok hosszú éjszakája elnevezésű program, amelyet most Budapesten is élvezhetünk Szent Iván napján. Holnap húsz múzeum tart nyitva éjjel, s várja sokszínű, ingyenes kulturális eseményekkel az érdeklődőket (a programról a Pesti Est különszámot jelentetett meg). A cél az, hogy élettel telítődjenek a kiállítóhelyek. Egyébként éppen a napokban zárult annak a pályázatnak a beadási határideje, amelynek keretében 200 millió forintot oszt szét a kulturális tárca a múzeumok interaktivitást és élményszerűséget növelő fejlesztésére. (VG)

Kapcsolat koncert Elton Johnnal

A hagyományos, ingyenesen látogatható Kapcsolat koncert sztárvendégeként június 22-én Elton John lép színpadra a Felvonulási téren. A popzene 55 éves koronázatlan királya európai körútjának ötödik állomásaként érkezik Budapestre, előtte Charlie énekel. A kitűnő hangminőség mellett az idén a kontinensen is ritka, 30 négyzetméteres kivetítő gondoskodik még egyedülállóbb élményről. Ezúttal a szervezők akár félmillió nézővel is számolnak, hiszen a több mint 150 millió albumot eladott énekes azon kevesek közé tartozik, aki folyamatosan megőrizte népszerűségét. A Westel-Siemens Mobile-Mol-koncert partnerei: Volkswagen, Dreher, Coca-Cola, Red Bull. (VG)

Irodalom a Zöldben

Folytatódik Az év kiadója 2003. díjjal elismert Magvető Kiadó, valamint a Zöld Pardon közös sorozata: ma 17 órától az érdeklődők nem egyszerű felolvasásnak lehetnek részesei. A mai találkozó ugyanis Parti Nagy Lajos (képünkön) az idei Ünnepi Könyvhétre megjelent verseskötetének, a Grafitnesznek a hivatalos bemutatója is. A népszerű író-költő beszélgetőtársa Király Levente. A Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardonba a belépés ingyenes, a kötet a helyszínen 15 százalék kedvezménnyel vásárolható meg. (VG)

Első lemezét készíti a Danubia

A tízesztendős Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar az első önálló lemezét veszi fel június 21-e és 24-e között a Zeneakadémián. A Héja Domonkos karmester által vezetett zenekar albumát nem kisebb kiadó, mint a Warner Music jelenteti meg. Az idén a Danubia ad koncertet a Budapesti Búcsú keretében a Hősök terén: június 29-én 19.30-tól a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta társaságában mutatják be, miként hatott a magyar népzene Bartók, Dohnányi és Kodály művészetére. A Danubia 1993 óta a hazai zenei élet meghatározó zenekara lett, 2001-ben elnyerte a kulturális tárcától a nemzeti ifjúsági zenekar címet. Független zenekarként fenntartója a zenekari egyesület, fő támogatója öt esztendeje a Pannon GSM. (VG)

Norvég film- és könyvfesztivál

Tegnap kezdődött, s 25-éig tart a Toldi moziban a norvég film- és könyvfesztivál, a norna.litt elnevezésű irodalmi társaság és a Toldi mozi szervezésében, a Pesti Est és a budapesti norvég nagykövetség támogatásával. Az ELTE skandináv tanszékén működő irodalmi kör – amelyet a norvég külügyminisztérium is támogat – legfőbb célja, hogy ismertebbé tegye a kortárs norvég irodalmat és kultúrát. A filmfesztiválon látható lesz a Thrane módszere, a Kristin Lavransdatter (ez Liv Ullman 1995-ös rendezése), a Pan és az Elling, a filmeket angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítik a Toldi moziban. (VG)

Valami Amerika után Magyar vándor

Herendi Gábor, a Valami Amerika című sikerfilm rendezője a napokban új filmjét kezdte forgatni (ő maga a producer is), a főbb szerepekben látható majd például Szabó Győző, Szervét Tibor, kisebb szerepeket is olyan színészek játszanak, mint Básti Juli, Bánsági Ildikó, Hegyi Barbara. A bemutatót 2004 februárjára tervezi a Skyfilm Stúdió Kft., amely 1991 óta működik. Alapítója és tulajdonosa Herendi Gábor, aki több száz reklámfilm után készítette el első játékfilmjét, a Valami Amerikát. Ezt a mozidarabot már több mint 532 ezer néző látta Magyarországon körülbelül 12 ezer előadáson. 2002-ben A Gyűrűk Ura II. és a Star Wars II. után a harmadik legnézettebb film volt a magyar mozikban. (VG)

Négy fradista koronavírustesztje pozitív lett, ezért halasztják a Magyar Kupa mérkőzéseit

A szövetség közleménye szerint a FTC tájékoztatta őket, hogy a BENU Magyar Kupában érintett csapatuknál a reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált.

Óriási összegért kelt el Jordan első szerződésének másolata

A legendás játékos 1984. szeptember 14-én írta alá első megállapodását a Chicago Bullsszal.

A magyar háztartások fele nem sokáig húzná, ha beütne a krach

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.
Világgazdaság Piactér