Röviden

Közélet | Társadalom

Magyar évad lesz Hollandiában

Partra magyar! a címe annak a magyar kulturális évadnak, amely szeptemberben indul Hollandiában. Szinte minden műfaj képviselői bemutatkoznak majd, a programok között kiemelt szerepet kap a kortárs magyar művészet. Az évad során 35 holland városban több mint 100 programot tartanak majd. A nyitókoncerten a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) játszik szeptember 26-án, az amszterdami Concertgebouw-ban, a decemberi zárókoncerten pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) ad hangversenyt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 350 millió forinttal támogatja a hollandiai kulturális évadot. (VG)

Bővül a Líra és Lant bolthálózata

Hétfőn három új könyvesboltot nyit a Líra és Lant Rt., az egyik Budapesten, az Europarkban, a másik Gyöngyösön, a harmadik Siófok főterén nyílik meg, s természetesen a teljes Líra és Lant-választék megtalálható majd bennük – tájékoztatta lapunkat a társaság elnök-vezérigazgatója, Kolosi Tamás. Ezzel az egyik legnagyobb hazai könyvterjesztő cégnek már 21 saját boltja van, további 32 pedig franchise-rendszerben üzemel. A Líra és Lant Rt.-hez kapcsolódó friss hír továbbá, hogy a cég tulajdonában lévő könyvkiadó, a Corvina adja ki a jövőben a Magyar Könyvklub egyik népszerű sorozatát, a Marco Polo-könyveket, amelyekből 34 kötet jelent már meg, az idén pedig – már a Corvina gondozásában – további hat várható. (VG)

Pedro Almodóvar kiugró sikere

Minden korábbi filmjénél nagyobb érdeklődés kísérte Pedro Almodóvar legújabb, Bad Education (La mala educacion) című alkotását Spanyolországban. A kiváló spanyol rendező 158 kópiával indított filmjére 248 ezer néző volt kíváncsi a márciusi közepi bemutatót követő hét végén, így a bevétel meghaladta az 1,5 millió dollárt. Ám nem csak a közönség, a kritikusok közt is osztatlan sikert aratott a film, hiszen a szakma a rendező eddigi legjobb alkotásaként ünnepli Almodóvar munkáját, amely az idei cannes-i filmfesztivál nyitófilmjeként szerepel. A Bad Education – a Budapest Film Kft. forgalmazásában – előreláthatólag ősztől látható majd a magyar mozikban. (VG)

Mészáros Árpád Zsolté a Súgó Csiga díj

Az előző esztendő legjobb színművészének járó kitüntetést, a Súgó Csiga díjat Mészáros Árpád Zsolt nyerte el. Az idén közel 20 ezer szavazat érkezett e-mailen és SMS-ben a színházba járó közönségtől. Az elismerést a tavalyi győztes, Vári Éva adta át a Budapesti Operettszínházban megrendezett gálán. Mészáros Árpád Zsolt Nyíregyházán kezdett játszani, ahol kiemelkedő alakítást nyújtott – egyebek között – a Hairben, A dzsungel könyvében, a West Side Storyban, illetve Debrecenben a Pán Péterben, valamint az operettszínházban, ahol ő játszotta a Mozart! címszerepét. (VG)

Forgatókönyvgyár alakult

Létrejött Kelet-Közép-Európa első forgatókönyvgyára, a script-factory.net, amely meghirdeti első nemzetközi játékfilmszinopszis pályázatát. A szakmai zsűri – melynek tagja Dobai Péter, Makk Károly, Morcsányi Géza és Sas Tamás – 2004. május 15-éig minimum három-, maximum tízoldalas szinopszist vár a pályázóktól. A zsűri tíz darabot választ ki, a szerzőkkel szerződést is kötnek. Bővebb információ a www.script-factory.net oldalon található. (VG)

Hangszer és Zene est

Ma 19 órától a budavári önkormányzat aulájában (I., Kapisztrán tér 1.) hallható a Hangszer és Zene című sorozat második előadása. A Hangszer és Zene magazin által szervezett koncert vendége lesz Szerényi Béla, a Magyar Hangszerszövetség elnöke és Boldoghy Kummert Péter, az operaház zenekarának bőgőse, a 12 tagú csellóegyüttes művészeti vezetője. A beszélgetéseket zenei betétek tarkítják, a belépés ingyenes. (VG)

Klopp: nem a kormány segítségére kell várni

A Liverpool edzője szerint, a gazdag PL-kluboknak segíteni kell a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, ugyanis nézők nélkül óriásit estek a bevételek.

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.
Világgazdaság Piactér