Se Klebersberg, se Aczél - az Operaház az utolsó szocialista nagyvállalat

Közélet

Bozóki András kulturális miniszter az MTV Napkelte című műsorának vendégeként elmondta, hogy az általa kidolgozott és képviselt kultúrpolitika a 21. század kihívásaira válaszol. A miniszter szerint folytathatatlan a 20. század két meghatározó kulturális stratégiája: a Klebersberg Kúnó által folytatott kultúrfölényre építő, és az Aczél Gy9rgy által folytatott tiltás, tűrés, támogatás politikája helyett az államnak szolgáltató, közvető funkciót kell betöltenie. Nem szabad megmondania, hogy ki a jó hegedűművész, író, festő – ezeket a szakma és közönség dönti el. De figyelmet kell fordítania arra, hogy a kistelepüléseken ne a kocsma legyen a kultúra helyszíne, ezért kell teleházakat, kultúrházakat építeni, hogy minden kisközösség hozzáférhessena  kultúrához. A kultúrának ugyanis közösségépítő szerepe van.
Bozóki beszélt az Operaházban kialakult helyzetről is. Szerinte az intézmény modernizációját mindenképpen végre kell hajtani, mert tarthatatlan, hogy olyanok is közalkalmazotti státuszban vannak, akiknek évente csak 2-3 fellépésük van. A miniszter szerint az Operáházat az utolsó szocialista nagyvállalatnak is lehetne nevezni. VGO

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Mobilitási Csomag irányelvi és rendeleti előírásainak megsemmisítése érdekében.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.
Világgazdaság Piactér