Szakcsi bámulatos szabadsága

Közélet | Társadalom

Szakcsi Lakatos Béla a lehető legjobbkor kapott az idén Kossuth-díjat. Igaz, korábban is megérdemelte volna, mostanában azonban szárnyaló alkotói-előadói periódusát éli. A kitűnő zongorista-zeneszerző már évtizedekkel ezelőtt a legnagyobb nemzetközi fesztiválokon aratott sikereket, a 80-as években az amerikai GRP kiadóval kötött szerződésének köszönhetően négy lemeze jelent ott meg, s élvonalbeli zenészek játszottak vele előszeretettel, beszéltek róla elismeréssel.

Szakcsi Lakatos Bélánál lenyűgöző az a zeneszerzői szabadság és előadói felszabadultság, amely jellemző rá. Eredeti módon ötvözi a cigány folklórt és a dzsesszt, s a legutóbbi tíz évben komolyan tanulmányozta Kurtág György, Ligeti György, Eötvös Péter és Pierre Boulez szerzeményeit is. Mindezek hatására formálódott az a zenei anyag, amely a Na dara! című lemezen jelent meg remek magyar dzsesszzenészek és autentikus roma énekesek közreműködésével. Ezután az idén tavasszal bemutatkozott a Szakcsi – New Hungarian Gipsy Jazz Show, a produkcióban olyan egyéni, kiforrott és elementáris zenei világ elevenedik meg, amilyen születésének ritkán lehetünk tanúi.

A napokban pedig megjelent egy másik újdonság: Szakcsi Lakatos Béla Lukács Miklós cimbalmossal készített duólemezt. Az 1977-ben született Lukács Miklós a klasszikus zene mellett elsősorban a dzsessz és az etno világában mélyedt el, 1997-ben szólistaként szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt: Hat magyar rapszódia című lemezén, majd az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago kamarazenekar szólistájaként aratott sikert. A mostani CD után végképp elmondhatjuk: legfőbb ideje, hogy megjegyezzük Lukács Miklós nevét is.

Az új album olyan, mint amikor két felkészült és remekül improvizáló zenész leül játszani, mondván: ha már kaptak stúdiót néhány órára, akkor zenélnek egy jót. Örömmel és szabadon, káprázatos virtuozitással játszanak, ráadásul humor is van kettejük izgalmas és újszerű zenei “párbeszédében”.

A most zajló Mol Jazz Fesztivál ötnapos programsorozatát is kettőjük fellépése indította el, de aki lemaradt erről a zenei csemegéről, annak ott a friss lemez. S ha valaki szeretné élőben hallani Szakcsi Lakatos Bélát, az 20-án és 21-én este megteheti a pesti Duna-parton lévő Columbus Jazzklubban, ahol a Szakcsi – Új Magyar Gipsy Jazz hallható.

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér