Százmilliók az e-Egészség programra

Jog | Közélet
Háromszázmillió forintból segítheti az év második felében az informatikai megoldások elterjedését az egészségügyben az e-Egészség Programiroda. Kiemelt feladat lesz az ágazati portál és az egészségügyi infrastruktúra szempontjából legelmaradottabb térségek fejlesztése.

Az év második felében és 2005 első hónapjaiban mintegy 300 millió forintot fordít Magyarország költségvetési forrásokból az informatikai megoldások elterjesztésére az egészségügyben. Az e-Egészség Programiroda tájékoztatása szerint 2004 második felében a projektek eredményeit beillesztik a törvényi szabályozásba, amely lehetővé teszi azok használatát. Ez a szabványok esetében már meg is történt. 2005-ben két projektre összpontosítanak majd a programiroda munkatársai. További tartalommal bővítik az ágazati portált, és folytatódik az Európa terv humán erőforrás fejlesztés operatív program 4.4-es intézkedésének kiszolgálása informatikai eszközökkel. Az intézkedés célja az egészségügyi infrastruktúra szempontjából legelmaradottabb három régió – Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl – egészségügyi informatikai fejlesztése.

A fejlesztés fontos része a három régióban térségi és intézményközi egészségügyi információ-mintarendszerek kialakítása. A rendszert a tervek szerint a régióban az összes betegellátási szint (fekvő- és járóbeteg-ellátás, háziorvosi szolgálat) eléri, és közösen használja majd. Lerövidülnek a betegutak, javul a regionális egészségügyi ellátás hatékonysága, valamint korszerűsítik az egészségügyi ellátóintézmények költséghatékony működéséhez szükséges belső információrendszert.

A szervezet az elmúlt egy évben is 300 millió forint körüli összegből gazdálkodott, és több projekt előkészítő szakaszát zárta le. Elindult a Dr. Info egészségügyi tanácsadó rendszer első fázisa és az ágazati portál. Határidőre elkészültek az elektronikus dokumentum- és üzenetszabványok, mintafogalomtárak, valamint megszületett a kodifikációs szövegjavaslat a digitális aláírás bevezetésére az egészségügyben. Megtörtént a létező közhiteles nyilvántartások felmérése és a közhiteles nyilvántartások jogi környezetének feltérképezése.

Már megkezdődött az elektronikus dokumentum- és üzenetszabványok hivatalossá tétele. Emellett elkészültek a teljes részletességű szabványtervezetek megismertetését, elektronikus publikációját szolgáló szakmai segédanyagok is.

A program keretében mintafogalomtárakat hoztak létre, amelyek úgynevezett ontológiába szervezettsége a fogalmi kapcsolatok ábrázolásának lehetőségét is megteremtette.

Fontos feladat volt a digitális aláírás potenciális alkalmazóinak és az alkalmazások körének meghatározása az egészségügyben. Meghatározták az alkalmazásához szükséges szolgáltatások kialakításának optimális módját az egészségügyre vonatkozóan.

A létező közhiteles nyilvántartások és azok jogi környezetének feltérképezése területén is sikerült befejezni a jogi környezet felmérését. A helyzet jellemzője az egységesség teljes hiánya. A nyilvántartások közhitelességének kritériumrendszere is tisztázatlan, az elvégzett feltárómunka erre is tesz javaslatot. 2004 augusztusában zárult le a létező nyilvántartások felmérése, emiatt még folyamatban van a létező közhiteles nyilvántartások elektronikus hozzáférésének megvalósíthatósági tervének véglegesítése.

Az eredetileg kitűzött célt meghaladva elindult a Dr. Info I. szolgáltatás, amelynek keretében intézményi elérhetőségekről, gyógyszer-információkról (például gyógyszerkölcsönhatásról) lehet telefonon érdeklődni. Jelenleg is tart a betegirányítást támogató második fázis előkészítése.

Elkészült az e Egészség program “fogyatékkal élők portálja” részletes szakmai és megjelenési terve, az üzemeltetésére vonatkozó ajánlás, a tartalmak karbantartásának módja. Az elkészült anyagot az esélyegyenlőség terén hasznosítják majd.

Megszülettek a közvetlenül az ESKI számára munkaeszközül szolgáló különböző adatbázisok – egészségügy-közgazdasági, egészségpolitikai, egészségügy-humánpolitikai -, amelyek tartalma az ágazati portálon keresztül is elérhető lesz majd. Már működik a portálon az a felület, amely lehetővé teszi egy sikeres pályáztatás után több mint 120 egészségügyi intézmény számára a bizonyítékokon alapuló orvoslást (Clinical Evidence) támogató nemzetközi tudásbázishoz való internetes hozzáférést.

Az e Egészség Program 2003-ban indult az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) információpolitikai főosztálya vezetésével. A program célja a kormány által 2003 decemberében elfogadott magyar információs társadalomstratégia részeként létrejött egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia megvalósítása. Az ESZCSM az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ajánlásaival dolgozta ki az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégiát, amelynek megvalósítása az eEgészség program feladata. A program megvalósításának feladatát és az ehhez szükséges forrásokat 2003 második felében a területért felelős Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézetre (ESKI) bízta. Az ESKI a feladat végrehajtására nyílt pályázatban 2003 decemberében kiválasztott szakértőkből hozta létre a lebonyolításért felelős e-Egészség Programirodát.

Az egészségügy informatikai hátterének megteremtése egyre nagyobb hangsúlyt kap Nyugat-Európában is. A kontinens nyugati felében az egészségügyi szektor informatikai jellegű kiadásai – hardver, szoftver, szolgáltatások – a 2003-as 6 milliárdról 2008-ra 8,8 milliárd dollárra nőnek – derül ki az IDC piackutató cég felméréséből. Többek között Nagy-Britanniában, Francia- és Olaszországban is indultak kormányzati támogatással nagy projektek a közelmúltban. Ezen programok elsődleges célja, hogy az informatika segítségével javítsanak a közkórházak teljesítményén, és hozzájáruljanak a kórházon kívüli betegápolás színvonalának emeléséhez. A piackutató cég szakemberei szerint a közszféra informatikai kiadásai a leggyorsabban az egészségügy terén nőnek majd a következő években.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.
Világgazdaság Piactér