Eddig száztízen vesztették életüket a H1N1 miatt

Közélet | Társadalom
Eddig száztíz ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzavírussal, közülük öt várandós kismama volt – jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos tegnapi sajtótájékoztatóján.

Jelenleg 11 kismamát kezelnek kórházban, közülük egy szorul gépi lélegeztetésre. Az elmúlt év novemberétől január 31-ig 39 várandós került kórházba, kilencen intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre is szorultak.

Amíg a lakosság 30 százaléka kérte eddig a H1N1 elleni védőoltást, a kismamák körében ez az arány csak 17 százalék. Pedig a vírus a körükben támad a legnagyobb hévvel, erre amerikai virológusok már hónapokkal ezelőtt felhívták a figyelmet. Falus Ferenc arra kérte a krónikus betegeket kezelő és terheseket gondozó orvosokat, hogy akik eddig nem kérték az új vírus elleni vakcinát, azoknak ismét ajánlják föl. Annál is inkább, mert most ugyan enyhült a fertőzésveszély, de szakemberek szerint újabb járványhullám várható.


A hatóságok egyébként hatmillió adag vakcinát rendeltek az Omninvest Kft.-től, hiszen az Egészségügyi Világszervezet szerint a világjárvány elleni védekezéshez a lakosság 60 százalékának beoltása szükséges. A vakcina fogyasztói ára 1930 forint, ám azt a terhesek, a gyermekek, a krónikus betegek, az idősek, az egészségügyi és más stratégiai ágazatban dolgozók térítésmentesen kérhetik.
Az oltóanyagot a gyártó folyamatosan szállította ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe (EKI). Az EKI raktározza a már megbetegedettek kezelésére szolgáló antivirális gyógyszert is, amelyből induló készletet kaptak a kórházak. A szaktárca korábban arról tájékoztatott, hogy a gyógyszerkészlet a lakosság 8 százalékának szükségleteit képes kiszolgálni, ez az arány megfelel a nemzetközileg ajánlott mennyiségnek.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér