Ellentételezés: a gazdaságfejlesztés eszköze

Közélet | Társadalom

A hadiipari közbeszerzéseknek jelentős gazdaságélénkítő hatásuk van. Miért? Mert már évek óta Magyarország is alkalmazza azt a nemzetközi gyakorlatot, amely röviden hadiipari ellentételezés néven foglalható össze. Ennek lényege, hogy a nagy értékű haditechnikai beszerzéseknél az eladó cég szerződéses kötelezettséget vállal az ügylet értékével megegyező vagy esetenként annál magasabb értékű ellentételezés (offset) teljesítésére.
Az ellentételezés keretében a haditechnikai eszközöket szállító cégcsoporthoz kötődő vállalatok a vevő országban beruházásokat hoznak létre, ipari kooperációkat valósítanak meg, onnan hazai származású termékeket vásárolnak. A vásárló ország számára az ellentételezés azért előnyös, mert csökkenti a beszerzésnek az államháztartási hiányt növelő hatását. Ráadásul a megfelelően összeállított ellentételezési szabályok kialakításával elősegíti a vásárló ország gazdasági, ipari és kereskedelempolitikai célkitűzéseinek megvalósítását – vagyis a gazdaságfejlesztés eszközeként hat.
Magyarországon egy 1999-es kormányrendelet előírja, hogy az egymilliárd forint értéket meghaladó haditechnikai beszerzéseket legalább száz százalékban ellentételezni kell. Egy 2001-es kormányhatározat pedig azt rögzíti, hogy az ellentételezésen belül a befektetések aránya nem lehet 30 százaléknál alacsonyabb.
A gazdasági tárca 2002 és 2008 között 15 ellentételezési megállapodást kötött, összesen több mint 295 milliárd forintnyi kötelezettséggel – tájékoztatta lapunkat a minisztérium. Ezek közül a legjelentősebb a Gripen-megállapodás 191 milliárd forint értékű kötelezettsége. A három legnagyobb megállapodás (Gripen, Rába, Kongsberg) együtt a teljes kötelezettségállomány értékének több mint 90 százalékát fedi le.
A megállapodásokból kettő zárult le (Raytheon–Epicos, Gripen), az összes elszámolt ellentételezés értéke meghaladja a 291 milliárd forintot. A még nyitott megállapodások ugyanakkor további ellentételezések számára nyitnak utat. Több esetben úgynevezett előteljesítés történik, pl. a keretjellegű szállítási szerződések esetében. Itt gyakori, hogy a szállítási keretszerződés értéke még nem éri el a kötelező ellentételezést jelentő egymilliárd forintos határt, miközben az ellentételezés már megindult, vagy a kötelezett későbbi szállításaira is gondolva számolja el mai beruházásait vagy új exportját.
A jóváírt teljesítések 23,4 százaléka befektetés. Az időarányos teljesítéseknél a kormányrendeletben előírt 30 százalékos befektetési hányad nem követelmény, az előteljesítések túlnyomó részét az export teszi ki, tehát a tényadat nincs ellentmondásban a jogszabályi előírással. A szerződésben leírt számoknak, így a 30 százalékos befektetési hányadnak a megállapodások lezárultáig kell teljesülniük.
2008 első fél évében az ellentételezési kötelezettségállomány mintegy tízmilliárd forinttal nőtt a keretjellegű szerződések éves aktualizáló jegyzőkönyvei alapján. A Tárcaközi Ellentételezési Bizottság az idei első fél évben közel 13 milliárd forint teljesítést hagyott jóvá.
Az ellentételezési bizottság értékelése szerint a számokon túlmenően is megállapítható, hogy rendben folyik az ellentételezési programok végrehajtása. Így pl. a befejezéshez közeledik a Raytheon beruházása a HM Arzenál Zrt. nyírteleki telephelyén. A Zeiss-program teljesítése keretében július végén hat magyar szakértő utazik az izraeli Rafaelhez 26 napos szakmai képzésre. Ugyanezen projekt keretében üzleti eredményt is hozott a szegedi egyetem spin-off cége és egy finn egyetem közös kutatási projektje.
Sikeresen teljesült a magyar VIV Zrt. ILS- (műszeres leszállító rendszer) ellentételezési programja (a cég a NATO stratégiai légiszállítási képesség [SAC] pápai bázisrepülőterének leszállító berendezéseit installálta). A kimagaslóan legnagyobb ellentételezési ügylet, a Gripen-program lezárultával pedig most készül a végső jelentés, s ezt követi majd a záródokumentum aláírása. VG

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér