Fogyással a horkolás ellen

Közélet | Társadalom

Egy szlovén kutatócsoport rájött arra, hogy egyesek miért krónikus horkolók.

Vizsgálataik szerint a horkolóknak szűkebb a torka és szélesebb a toroknyílása, amiért a lágy szájpadlás a felelős. A szájpadlásnak ez a hátsó lágy része sokkal nagyobb a horkoló embereknél. Belégzéskor a levegő – a normálishoz viszonyítva – sokkal szűkebb csatornába jut, ez az akadályozás az oka a hangos belégzésnek. Ébrenléti állapotban az automatikusan működő izomtónus nyitva tartja a levegő útját, de alváskor ez megszűnik. Idősebb korban vagy túlsúlyos emberek esetében a probléma még nehezebbé válhat. Az alvási pozíció nem túl lényeges tényező, de talán segíthet, ha oldalt fekszik a páciens.

A tanulmány szerint tehát – a közhiedelemmel ellentétben – nem nazális akadály a horkolás elsődleges oka, természetesen az fölerősítheti a hangot.

Megoldás lehet, ha éjszaka kis műanyag sínekből állő eszközt visel az ember. Sebészeti beavatkozást a szakemberek csak a legvégső esetben ajánlanak, mivel az fájdalmas és nem mindig hatékony. A fölösleges kilók leadása, az alkoholfogyasztás csökkentése és füstös környezet kerülése javíthat a helyzeten. (BBC News)

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
09:03
Gazdaság

Egyre több pénzt keresünk

A bruttó és a nettó keresetek júliusban egyaránt 13,1 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 12,6 százalékkal nőttek a KSH adatai alapján.
Világgazdaság Piactér