Fogyással a horkolás ellen

Közélet | Társadalom

Egy szlovén kutatócsoport rájött arra, hogy egyesek miért krónikus horkolók.

Vizsgálataik szerint a horkolóknak szűkebb a torka és szélesebb a toroknyílása, amiért a lágy szájpadlás a felelős. A szájpadlásnak ez a hátsó lágy része sokkal nagyobb a horkoló embereknél. Belégzéskor a levegő – a normálishoz viszonyítva – sokkal szűkebb csatornába jut, ez az akadályozás az oka a hangos belégzésnek. Ébrenléti állapotban az automatikusan működő izomtónus nyitva tartja a levegő útját, de alváskor ez megszűnik. Idősebb korban vagy túlsúlyos emberek esetében a probléma még nehezebbé válhat. Az alvási pozíció nem túl lényeges tényező, de talán segíthet, ha oldalt fekszik a páciens.

A tanulmány szerint tehát – a közhiedelemmel ellentétben – nem nazális akadály a horkolás elsődleges oka, természetesen az fölerősítheti a hangot.

Megoldás lehet, ha éjszaka kis műanyag sínekből állő eszközt visel az ember. Sebészeti beavatkozást a szakemberek csak a legvégső esetben ajánlanak, mivel az fájdalmas és nem mindig hatékony. A fölösleges kilók leadása, az alkoholfogyasztás csökkentése és füstös környezet kerülése javíthat a helyzeten. (BBC News)

17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
14:57
Gazdaságpolitika

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő jelentette be, hogy elköltözik Londonból.
Világgazdaság Piactér