Tragikus munkanélküliség, növekvő foglalkoztatás

Közélet | Társadalom

Húszezerrel több a munkanélküli, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH által csütörtökön közölt adatokból. A március–májusi összesítés alapján 11,2 százalékos az állástalanok aránya az országban. A vizsgált időszakban a munkanélküliek létszáma 485 ezer fő volt – ez 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A férfiak munkanélkülisége kismértékben emelkedett, míg a nőké egy év alatt lényegében nem változott.
A munkanélküliek 15,9 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,0 százalékos munkanélküliségi rátája 2,0 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,3 százalékponttal emelkedett, 10,5 százalékra. A munkanélküliek 46,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap volt. Eközben egyre kevesebben keresnek munkát és nőtt a foglalkoztatottság: 2012. május végén 534,6 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 6,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A foglalkoztatottak létszáma 3 millió 849 ezer fő volt. „A foglalkoztatottak száma 37,4 ezer fővel emelkedett az előző háromhavi átlaghoz képest, ami meghaladja a szezonális hatásokat, míg 62,8 ezerrel nőtt egy év alatt, túlnyomórészt a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően” – írta elemzésében Suppan Gergely. „Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így tovább nőhet az aktívak száma” – vetítette előre. Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban tovább emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség – véli Suppan Gergely. A közgazdász szerint nyáron 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliség, majd az év végére újra elérheti a 11,4 százalékot, az éves átlagos munkanélküliség a tavalyival egyező, 11 százalékos lehet.n VG

06:32
Gazdaság

Gátat szab a cégeknek az Irinyi-terv

Háromezer cég foglalkozik fémmegmunkálással idehaza, együttes árbevételük meghaladja a 470 milliárd forintot, az újraiparosítás stratégiájában mégsem tartoznak a kedvezményezettek közé.
10:33
Gazdaság

Többet vásároltunk idén ősz elején, mint tavaly ugyanekkor

A nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a kiskereskedelmi üzletek forgalma.
Világgazdaság Piactér