Ezért tudnak nagy kárt okozni a kiberbűnözők

Közélet | Technológia / Tudomány

Mielőtt felfedeznék őket, átlagosan tizenegy napot töltenek a hálózatokban a támadók, de a leghosszabb, felfedezés nélküli behatolás 15 hónapos volt – derül ki az Active Adversary Playbook 2021 című elemzéséből.

Figyelembe véve, hogy a felderítés, a hozzáférési adatok megszerzése, egyéb adatok kilopása és más káros tevékenységek sok esetben perceket, esetleg órákat vesznek csak igénybe,

a tizenegy napos átlagos szabad működés azt jelenti, hogy a támadók nagyon súlyos károkat okozhatnak a vállalkozások és az intézmények hálózataiban.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a zsarolóvírus-támadásoknál általában rövidebb a hálózatban töltött idő, mint a rejtőzködő támadásoknál, mivel ezeknél a pusztítás a fő cél.

Fotó: Shutterstock

A támadások 69 százalékánál használtak távoliasztal-protokollt (RDP-t) a hálózaton belüli laterális mozgáshoz. Az RDP-nél alkalmazott biztonsági intézkedések, mint például a virtuális magánhálózatok (VPN-ek) vagy a többlépcsős hitelesítés, általában a külső hozzáférés elleni védelemre fókuszálnak.

Ezek azonban nem működnek, ha a támadó már a hálózaton belül van.

A belső laterális mozgáshoz használt RDP egyre általánosabb az aktív, kézzel vezérelt támadásoknál, például azoknál, amelyeknek része a zsarolóvírus. A Sophos által vizsgált támadások 81 százalékának zsarolóvírus is részét képezte. A zsarolóvírus futtatása gyakran az a pont, amikor a támadás láthatóvá válik az IT-biztonsági csapat számára, ezért nem meglepő, hogy a Sophos erre az eredményre jutott.

A Sophos által vizsgált más támadástípusok között szerepeltek például csak adatlopások, kriptobányász eszközök, banki és lemeztörlő trójaiak is.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Elárulta az MNB, miért lépett kedden

Az idei második negyedévében 16,2 százalékkal nőhet a GDP.

Kiderült, melyek a világ legdrágább városai

Türkmenisztán fővárosában a legköltségesebb a megélhetés. Budapest drágult egy év alatt, de továbbra is a régiós középmezőnyben szerepel.

Több ezer magyar milliárdos lesz az elkövetkező években

Százezrek lettek jóval gazdagabbak az utóbbi években úgy, hogy alig nőttek a megtakarításaik.

Harcban állunk a vendégmunkásokért

A pandémia miatt a külföldön élő és dolgozó magyarok közül is sokan kényszerültek ideiglenesen haza, de már ők is készülnek újra kiutazni.
Világgazdaság Piactér