BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor elárulta, mire készül a Mercedes Kecskeméten: „nekem megmutatták, de fegyveres őrök és titoktartás mellett”

A magyar miniszterelnök péntek délután Berlinben tárgyal a német kancellárral. Orbán Viktor a német–magyar gazdasági viszonyt a Mercedes projektjén keresztül szemléltette.

Nagy horderejű fejlesztésről beszélt Orbán Viktor a péntek reggeli szokásos interjújában. A kormányfő egy hétpecsétes Mercedes-beruházás részleteit ismertette a Kossuth rádióban, ami Kecskeméten valósul majd meg.

mercedes
Orbán Viktor elárulta, mire készül a Mercedes Kecskeméten: „nekem megmutatták, de fegyveres őrök és titoktartás mellett” / Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A miniszterelnök annak kapcsán tért ki erre, hogy ma, pénteken, 16:30-kor fogadja őt Berlinben a német kancellár. Orbán Viktor erről azt mondta, hogy elsősorban magyar ügyekről akar tárgyalni. A német–magyar gazdasági viszonyt egy konkrét projekten keresztül szemléltette: ez pedig a Mercedes kecskeméti bővülése.

A Mercedes olyan beruházásra készül Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten

– közölte. Azzal folytatta, hogy a stuttgarti székhelyű német autóipari óriás most még titokban, hét lakat alatt tartja azokat az új modelleket, amelyeket még nem mutattak be, de őt már beengedték. „Szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva megmutatták az új modelleket, amelyeknek egy részét, többet közülük Kecskeméten fognak gyártani, és ezek alkatrészeit is” – ismertette.

Orbán Viktor szerint az egész német ipar, nem csak a járműgyártás, egy nagy technológiai átalakuláson megy keresztül. Hatalmas német vállalatokról van szó, olyanokról, mint a Deutsche Telekom, amelyek sok százezer magyarnak adnak munkát. A kérdés az, hogy ebben a nagy német technológiai átállásban lesz-e helyük a magyaroknak, vagy sem. „A válasz az, hogy lesz. Ezért tárgyaltam most a Mercedesszel is” – jelentette ki.

Szerinte a németek ezeket a nagy technológiai fejlesztéseket tekintélyes részben Magyarországon hajtják végre. Ezzel sok ezer új munkahelyet hoznak létre, részt fognak venni a mérnök- és szakmunkásképzésben, tehát részei maradnak a magyar gazdaságnak, és hazánk rengeteg gazdasági előnyre tesz szert. Ezt kell elsősorban megerősíttetnie a német kancellárral, ahogy Angela Merkellel is sikerült.

Mit kell tudni a Mercedes kecskeméti bővüléséről?

A miniszterelnök mostani bejelentésének Szijjártó Péter két nappal korábbi nyilatkozata ágyazott meg. A külgazdasági és külügyminiszter akkor Stuttgartban egyeztetett a Mercedes főhadiszállásán. Ezt követően arról beszélt, hogy az autógyártó jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre.

Erre a tárgyalásra olyan időszakban került sor, amely alapvetően meghatározza az autóipar jövőjét, a szektor ugyanis forradalmi átalakuláson megy keresztül. Mostanra gyakorlatilag csupán az elektromos átállás sebessége a kérdés – fejtette ki. Szerinte Magyarország mindig is az európai autóipar egyik fontos fellegvára volt, és jó esély van arra, hogy így legyen az elektromos meghajtás időszakában is.

Arra is kitért, hogy a Mercedes a világ autóiparának egyik legfontosabb vállalata, a globális elektromos átállás egyik éllovasa és a magyar gazdasági növekedés egyik záloga, amely jelenleg is 600 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat hazánkban. Jelentősen nőni fog az elektromosautó-gyártási kapacitás Kecskeméten, ezek a fejlesztések ráadásul azt fogják eredményezni, hogy a Mercedes nyolc-kilencezer főre fogja emelni a magyarországi munkavállalói számát.

Ez lesz a legnagyobb elméleti kapacitással rendelkező autógyár Magyarországon, ráadásul a legösszetettebb is, minthogy hagyományos meghajtású, hibrid és elektromos meghajtású járműveket egyszerre tud gyártani. A kapacitásbővítés jó hír a teljes magyar vállalati szektor számára, hiszen a Mercedes beszállítóinak 42 százaléka magyar vállalat.

Az még 2022 nyarán derült ki, hogy a Mercedes 400 milliárd forint értékű gigaberuházásba kezd Kecskeméten. Azóta ütemterv mentén halad az új gyáregységek építése, amivel a Mercedes megduplázza kecskeméti gyártókapacitását. Az új Mercedes-gyárban jövő év végére minden készen fog állni a sorozatgyártás megkezdéséhez. Új karosszériagyártó és új összeszerelő üzem is létesül. A Mercedes Magyarországon 

  • másfél évtizede van jelen, 
  • évente több mint 150 ezer járművet gyárt,
  • árbevétele meghaladja a 4 milliárd eurót,
  • miközben közel 5 ezer család megélhetését biztosítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.