Manager Magazin

Újra bankárként dolgozik

Gránit Bank néven működik tovább a Milton Bank, miután a Demján Sándor tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. (MT) megvásárolta azt a Wallis Zrt.-től. Az „új” bank alelnöke és vezérigazgatója Hegedűs Éva lesz, akinek nem ismeretlen sem a bankárvilág, sem pedig az, hogy valami újat kell létrehozni.

Amikor Hegedűs Évát a váltásról faggatom, azt mondja, nagyon egyszerű volt a folyamat: „Korábban, a Széchenyi-kártya elindításakor már volt szerencsém Demján Sándorral dolgozni, s nagyon izgalmas feladat együttműködni vele. Ő ugyanis nemcsak Magyarország legvagyonosabb embere, hanem olyan építő, kreatív elme, aki többször is bizonyította, hogy ötlettel, sok munkával, egymás érdekeit kölcsönösen figyelembe vevő együttműködéssel értéket és nemzetközi összehasonlításban is jelentős profitot lehet létrehozni Magyarországon.”

ÚJ POZÍCIÓ Hegedűs Éva nem tagadja, a Gránit Bank piacra történő bevezetése, felépítése nagy kihívást jelent majd számára, hisz nem egy kész vállalatba „ül bele”, hanem építkeznie kell. „Annak ellenére, hogy meglévő vállalati banki licencre építhetjük a további bővülést, egy új, hazai tulajdonban lévő hitelintézet felépítése, piaci pozicionálása nem hétköznapi feladat – emelte ki, hozzátéve –: Azt gondolom, hogy a hazai bankrendszer fejlett, de van növekedési lehetőség, hiszen a magyarországi bankok mérlegfőösszegének GDP-arányos mutatója még mindig lényegesen alacsonyabb az eurózóna hasonló értékéhez képest.”

Az új vezérigazgató számára korántsem ismeretlen a bankvilág. 1997 és 2000 között a Földhitel- és Jelzálogbanknál dolgozott, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára volt, 2002-ben lett az OTP Bank lakossági üzletágának ügyvezetője. 2006 vége óta dolgozott a BG és Lízing Zrt. elnök-vezérigazgatójaként. „Az általam vezetett társaságok nagyon közel álltak hozzám, egy kicsit a sajátomnak tekintettem őket, hiszen a munkatársaimmal közösen, szinte a nulláról építettük fel azokat. A vállalkozások mára a pénzügyi szektor elismert, jelentős eredményt termelő szereplőivé nőtték ki magukat. Azt pedig kiemelkedő eredménynek tartom, hogy a hitelportfólió minősége a hazai bankrendszer átlagánál lényegesen jobb – ennek különösen most, a válság tükrében van óriási jelentősége” – emelte ki.

VÁLLALATÉPÍTŐ Amikor arról kérdezem, mire a legbüszkébb az eddigi szakmai karrierjét tekintve, azt mondja, minden állásában volt valami, amire jó érzéssel emlékszik vissza. Anno az OTP-nél például a működése ideje alatt jelentősen javultak a lakossági üzletág eredményei, számos új terméket, konstrukciót vezettek be. Az FHB-nál a jelzálogalapú hitelezés beindítását és a jelzáloglevelek hazai meghonosítását tekinti a legnagyobb sikernek. Több mint tíz évet töltött a közigazgatásban, és a szegmenshez kapcsolt sztereotípiák ellenére értékesnek, rendkívül tanulságosnak tartja az ott eltöltött éveket. „Komoly eredményt jelentett számomra a Széchenyi-kártya bevezetése, de ugyanígy említhetném a villamosenergia-törvény piacnyitással kapcsolatos módosítását, vagy pénzügyi területen a csőd-, a hitelintézeti és értékpapírtörvény előkészítését, vagy a Hitelgarancia Rt. létrehozását: mindegyikben az volt a közös jellemző, hogy valami újat kellett létrehozni” – húzta alá.

TELJESÍTMÉNY Mi az, amit sajnál, hogy „kimaradt” ezekből az évekből? – kérdezem, s szinte azonnal választ is kapok. „Talán nem foglalkoztam eleget a gyerekeimmel, a családommal, és talán többet kellett volna sportolni, olvasni, szórakozni. Ez nem azt jelenti, hogy ma másképp csinálnám, inkább csak azt a kérdést veti fel, vajon jól gazdálkodtam-e az időmmel? Igyekeztem az életem különböző területein egyensúlyra törekedni, de bevallom, ez gyakran nem sikerült. Kétségtelen, hogy mindig szerettem a munkámat, azt soha nem kényszernek, pénzkereseti lehetőségnek éreztem, hanem alkotó folyamatnak, amely örömöt okozott.” Hegedűs Éva azt mondja, szakmai vonatkozásban talán épp emiatt nincs benne hiányérzet. Sikerült mind az államigazgatásban, mind a bankszektorban olyan szerepeket vállalnia, amelyekből új dolgok születtek. Mintha hangosan gondolkodna, így fogalmaz: „Ha az a kérdés, követtem-e el hibákat, azt mondom, bizonyára igen, de mindig is törekedtem arra, hogy ezeket minél hamarabb észrevegyem, és folyamatosan tanuljak belőlük. A sikerorientáltságom néha a munkában is konfliktust okoz – ez óhatatlan, de mindig a kitűzött feladat megoldását tekintem célfüggvénynek.”

MUNKA REGGELTŐL ESTIG Bár a jelzáloghitelezés révén az ingatlanszektor volt a meghatározó közeg a BG Hitel és Lízingnél, azért ez ugyanúgy hitelezési terület volt, mint korábban az OTP és az FHB esetében, vagy mint legújabb megbízatása, a Gránit Bank felépítése, ám azért van egy apró különbség a mostani kinevezése és a korábbi munkahelye között. Míg a BG Hitel és Lízing specializált szereplő egy szélesebb piacon belül, most egy univerzális, több területen is aktív bankot kell jól felépíteni. Hegedűs Éva szerint vezetői szempontból ez sokkal összetettebb feladat. Épp ezért ez az időszak rendkívül mozgalmas számára: vezető- és névváltás, ambiciózus tervek, az egész gépezet beindítása. „A napok nagyjából egyformán telnek: korán reggel kezdek, és késő este végzek. Mindez azonban nem fáraszt, mert jól érzem magam az alkotó szerepben. Természetesen nem mostanában pótolom be a korábbi személyes elmaradásaimat, de ebben az időszakban is nagyon fontos számomra a kiegyensúlyozott élet. Így a sportolással töltött időt, a teniszt, a futást szeretném fenntartani az új kihívások mellett is” – hangsúlyozta.

Míg a korábbi munkahelyén mindenkit jól ismert, a jelenlegi posztján még új a csapat, most ismerkedik velük. A létszám egyelőre nem nagyobb, mint a korábbi munkahelyemen, de rohamosan növekszik majd – mondta, hozzátéve –: Újak a munkatársak, és szeretnék velük jó kapcsolatot kialakítani, viszont vannak olyan kollégák is, akikkel már több helyen dolgoztam együtt, és a sikereimet nekik is köszönhetem; jól kell összehangolni ezt a két csapatot.” Otthon is van egy „csapat”, aki számít rá. Két nagy fia van, egyik harmad-, a másik ötödéves egyetemista. „Ők örülnek és biztatnak, mint eddig is az új kihívások idején, s bár a társam kevésbé örül, igyekszem megnyugtatni, hogy a mostani megbízatásom nem jelenti azt, hogy kevesebb időnk jut egymásra.”

Milton bank Széchenyi-kártya Hegedűs Éva Gránit Bank