Manager Magazin

Mindenkinek kell az erős vár

Château Visz „Mindenből arany lesz, amihez nyúlsz.” Egy volt kollégája így gratulált Hidvéghy Melindának, amikor megtudta, hogy új vállalkozása, a Château Visz elnyerte az Év Étterme díjat.

Hidvéghy Melinda nem is titkolja, büszke az elismerésre, ám arra még büszkébb, hogy a munkatársai még nála is büszkébbek. „Egy kis, tizenhat fős csapatnak, két és fél év kemény munkájának szól ez a díj, hiszen nem régen, 2008 júniusában nyílt meg a Château Visz, amely egy kastélyszálló a Balaton-parton. Pezsgőt már bontottunk, de nagy ünneplésre még nem volt mód, mert fogadni kell a vendégeket” – foglalta össze, hogy mi is történt velük a díjátadás óta.
Amikor megszületett a kastélyszálló ötlete, az alapkoncepciójuk az volt, hogy csúcsgasztronómiára épülő, ötcsillagos szolgáltatást alakítanak ki a Balaton közelében. Ennek érdekében kívül-belül felújították és kibővítették az épületet, s Erik Schröter személyében egy Michelin-csillagos német séfet hívtak a kiemelkedő minőség biztosítására. Munkájának eredményeként 2009-ben a top 100 étterem listáján már az első helyen szerepelt a Château Visz. Schröter a mentora a jelenlegi séfnek, Stefan Gebhardtnak, akinek a Gösser Bock–Dining Guide díj köszönhető. Regionális, szezonális alapanyagokra épülő nemzetközi konyha mellett kötelezték el magukat mindketten, magas színvonalon.

Turbolya és vízibivaly „Ma már ez a ház bárhol lehetne a világon, mert minden elvárásnak megfelel” – mondta a tulajdonos üzletasszony. Azt is elárulta, hogy a szíve nagyon dobogott, amikor a díjat átvették. S azért tartja fontosnak az elismerést, mert azt bizonyítja, hogy Magyarország próbál kitörni abból a vízfejűségből, amit Budapest jelent, hogy csak a fővárosban lehetnek jó éttermek. „Végre előjöhetnek azok az értékeink, amelyeket meg lehet és meg is kell mutatni a világnak” – jegyezte meg. Példaként a turbolyalevest említette. A turbolya régen egy hétköznapi fűszer volt Magyarországon. Aztán feledésbe merült, majd a Château Visz séfjei visszahozták az étlapra. Amikor pattannak a fenyőrügyek, akkor biztos, hogy fenyőrügysörbet van a kínálatban. Ha a bodza virágzik, akkor abból készül valami különlegesség. A ház specialitása a vízibivalysteak. Egy 25 kilométerre lévő somogyi tenyészetből szerzik be a húst, amelyből a séf fantasztikus ételkölteményeket kreál.

Hidvéghy Melinda (48)

Közgazdász, iparművészeti szakmenedzser. 1984-től dolgozott a Magyar Hirdetőnél. 1989-től az Outdoor Közterületi Reklámügynökség ügyvezetője, majd vezérigazgatója. Emellett az azonos tulajdonosi körhöz tartozó Akzent Média Kft., az Intermédia Kft. ügyvezetője és 2007-től a Multireklám Kft. vezérigazgatója. Majd az Epamedia Hungary elnök-vezérigazgatója. 2003 és 2009 között a Magyar Közterületi Reklám Szövetség és több más szakmai szervezet vezetője vagy elnökségi tagja.

Személy szerint mi a kedvence? „Inkább ki?! – kérdezett vissza gyorsan. – A kislányom: a négy és fél éves Viktória, aki végtelenül nyugodt, kedves és jó természetű, fantasztikus korban van, olyan, mint a szivacs, napról napra többet tud a világról.”
Aztán visszatért az eredeti kérdéshez. Az italok közül a jó vörösborokat szereti. „Most például a Château Visz saját bora, a Grand Selection a kedvencem” – kezdte a felsorolást. Ezt Kiss Gábor fiatal villányi borász készítette a kastélyszállónak. Az ételeknél azt szereti, ha harmonikus a látvány- és az ízvilág a tányéron. Imádja a krumplis derelyét túróval és tejföllel, de ezt csak az édesanyja tudja elkészíteni.

Nagy visszatérés Hidvéghy Melinda hosszú éveken át meghatározó képviselője volt Magyarországon a reklámvilágnak. Az óriásplakátok nagyasszonyaként tartották számon, akkoriban nem is lehetett volna őt máshol elképzelni. A kérdésen, hogy nem félt-e egy új dologba belevágni, hosszan elgondolkozott. „Azt mondják, hogy az ember hétévente megújul” – kezdte a választ. „Nálam ez úgy alakult, hogy bár háromszor hét évet töltöttem el a reklámszakmában, sikerekkel és kudarcokkal, érdekes módon ma már ez tűnik kitérőnek számomra.”
Amikor a közgazdaság-tudományi egyetemet elvégezte, a vendéglátóiparban akart elhelyezkedni, s véletlenül került a reklámszakmába. A margitszigeti nagyszállóban dolgozott pár hete, amikor meglátta a Magyar Hirdető álláshirdetését, és úgy döntött, megpróbálja. Utána ott ragadt a marketingkommunikáció világában. Végül egy férfi nyitotta fel a szemét, hogy túltesz rajtuk: ő a szakma vasladyje. Erre nem volt és ma sem büszke. És lám, milyen az ember! Csak visszatér abba a világba, amelyről gyermekkorában álmodott.

Karácsonyi ajándék Eredetileg karácsonyi ajándéknak szánta a kastélyt a párjának, Tolvaly Ferencnek, azzal a szándékkal, hogy távol a világ zajától itt írja majd a könyveit. Honnan volt annyi dugipénze, hogy meg tudott venni egy kastélyt? Meglepődött a kérdésen, de nem jött zavarba. „Mielőtt megvettem, ez a lerobbant épület nem kellett senkinek, én pedig – akkor már napi 14-16 órai munkával – elég jól kerestem, és nagyon vágytam arra, hogy legyen egy erős várunk.”
Aztán változott a koncepció, mert úgy gondolták, hogy a szemesi Kistücsök mellett kell egy másik jó étterem az imádott Balaton környékén, ahová az ember szívesen megy el enni. Számára így lett kísérleti projekt a Château Visz. Még két hasonló hely kialakítását tervezik, mert hiszik, ilyenekre van szükség a Balaton átpozicionálásához, hogy odacsábítsák az igényesebb vendégeket is. A továbblépéshez azonban már kellene. Ez azon múlik, mikor ér véget a válság, és változik-e a bankok hozzáállása. S fontos lenne a vendéglátásban is egy erős középszint, amely arra készteti az embereket, hogy másként gondolkodjanak a gasztronómiáról, az életminőségről.
Miközben beszélgettünk, át-áthallatszott a szomszéd szobából Tolvaly Ferenc hangja. Ők ketten 1998-ban találkoztak Kapolcson. Hidvéghy Melindát nem a TV2 létrehozójának üzleti legendája fogta meg, hanem az író egy regényrészlettel. „Addig maradok maga mellett, amíg minimum kétévente megír egy ilyen könyvet” – ígérte akkor. Egy ideig nagyon várta, hogy megkéri a kezét; mire sor került rá, már nem is ez volt a fontos, hanem az, hogy van mellette egy erős, racionális, nagy álmodozó és jó humorú társ, aki kerekké teszi számára az életet. 2008 nyarán házasodtak össze.

Fordult a kocka Hirtelen a feleség szólalt meg: „Átmegyünk hozzá?” És már indultunk is. Még ma is magázódnak. A férj szerint azért, mert még mindig nem ismerik eléggé egymást ahhoz, hogy tegeződjenek.
Tolvaly Ferenc szavaiból hamar kiderült, jobban szeret írni, nagy ideákban gondolkodni és zarándokútra menni, mint üzletet építeni. Szerinte a mai rohanó világban mindenkinek meg kellene állnia időnként, hogy körül tudjon nézni egy kicsit. A zarándokutak pontosan ezt szolgálják. És már sorolta a számára fontos állomásokat, könyvei és filmjei címét: Belső végtelen, Magányos évszázad, El Camino, Tibetben a Lélek, Boszporusz felett a híd, 40 nap lélekúton, Otthonról hazafelé. Elmondta, már magyar zarándokút is lesz Esztergomtól Máriagyűdig. „Ezen a 420 kilométeren lélekben viszszahódíthatjuk hazánkat, újra felfedezhetjük értékeinket” – mondta májusi útitervéről. Huszonnégy évesen müncheni professzorának azt ígérte, hogy az öt világvallásról fog filmet forgatni. Ennek megvalósításán dolgozik most. Az ígérete messze sodorta a TV2-től. Ezen az úton kísérte el társa, Hidvéghy Melinda, aki csatlakozott hozzá az El Camino első, 300 kilométeres szakaszára is. „A gondviselés hozott össze minket: én a jövő jelenében, örök várakozásban élek, Melinda a jelen, a tettek embere, így erősítjük egymást.”  Kocsi Margit

2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou nyerte el a díjat. 2007-ben ismét a Fausto’s volt a szerencsés. 2008-ban a Bock Bisztró, majd 2009-ben a Costes kapta meg az Év Étterme címet – röviddel azelőtt, hogy a Michelin-kalauz neki ítélte Magyarország első csillagát.

A díj névadó szponzora 2010-ben a Gösser Bock lett, így a neve Gösser Bock–Dining Guide díjra módosult.

Ezt érdemelte ki 2010-es teljesítménye alapján a Château Visz. A tíz legjobb étterem (2010-ben)

Alabárdos

Aranyszarvas

Babel Delicate

Bock Bisztró

Château Visz

Costes

Csalogány 26

Fausto’s

Kistücsök

Onyx -->

Dining Guide Château Visz Hidvéghy Melinda