Manager Magazin

A Haribo-sztori: a gumimacik sötét napjai

Hans-Guido Riegel sietős módon alakítja át konszernné a családi vállalkozást, és ezzel számos menedzsert elriaszt.

Az alkotó és teremtménye évtizedek óta elválaszthatatlanok egymástól. Hans Riegel, a cég elhalálozott igazgatója utolsó lélegzetvételéig mindent megtett volna a gumimacikért. A Bonn belvárosában található Dr. Hans Riegel Alapítvány egyik tárgyalótermében most szomorúan áll a gumimaci-figura az egyik sarokban, mintha egyre jobban feledésbe merülne nagyszerű mivolta. A cégben a nehézkes természetű, ám legalább olyannyira karizmatikus „Mr. Haribo” lelkéből már alig maradt meg valami.

Hans Riegel
Fotó: AFP / Rolf Vennenbernd

Riegel trónján most unokaöccse, Hans-Guido (52) ül, aki abszolút nem hagyja magát idomítani, és akinek uralkodása alatt a családi vállalkozás egy igazán problémás gumimacivá nőtte ki magát. Csapatostul távoznak a cég főmuftijai, és a központi projektek állandóan akadoznak. A hosszú évtizedeken át tartó forgalomemelkedés után a mai helyzet eléggé lehangoló. A Haribo először is képtelen teljesíteni céljait. Óriási világcéggé akar válni, de közben megrekedni látszik a nagy múltja és az álomszerűnek tűnő jövőképe között.

Civakodás

Riegelék, akik már a cég szlogenjével a nemzet jótevőinek nevezték ki magunkat („Gyermek, felnőtt kedve jó, édes élet – Haribo”), mindig is egy irtózatosan kedves család hírében álltak. Míg a lánytestvér, Anita Königs nem vehetett részt a dologban és csalódottságában az alkohol rabja lett, addig a fiútestvérek, Paul és Hans piacvezetővé változtatták az 1920-ban apjuk által egy mosókonyhában létrehozott gumicukor- és medvecukorüzemet. A nyilvánosságtól elzárkózó Paul foglalkozott a gyártással, a hataloméhes Hans pedig gondoskodott minden továbbiról.

Fotó: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Egyre sikeresebbek voltak, ám a kettejük közötti kapcsolat egyre csak romlott. Amikor Paul 2009-ben meghalt, Hans nem vett részt a gyászszertartáson. Óriási vita kerekedett a gyermektelen nagybácsi és Paul két házasságából származó négy gyermeke között az utódlást illetően. 2010-ben egy sereg ügyvédnek végül sikerült rendezni a családi civakodást. A gumimaci-birodalmat újjászervezték és Haribo Holding néven egy holdingvállalat jött létre. Hans-Guido, Paul második házasságából származó legidősebb fia vezető üzlettársként átvette apja gyártásban vállalt feladatait, míg legfiatalabb testvére, Hans-Arndt (50), aki korábban a cég jogásza volt, a felügyelőtanács élére került. A harmadik generáció előtt azonban akkor vált teljesen szabaddá az út, amikor három évvel később Hans Riegel 90 éves korában elhunyt.

A teljes cikk a Manager Magazin márciusi számában olvasható

(A problémás gumimaci)

Haribo Manager Magazin édességipar