Manager Magazin

Magyarország legbefolyásosabb döntéshozói

Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Matolcsy György áll a Manager Magazin TOP 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozót felsorakoztató listájának képzeletbeli dobogóján. A júniusi lapszámban a legbefolyásosabb üzletembereket mutatja be a magazin, azokat, akik tevékenységükkel példát mutatnak, s jelentős hatással vannak a nemzetgazdaságra.

Töretlen lendülettel: Csányi Sándor – OTP Bank, elnök-vezérigazgató

Magyarországon lehetetlen olyan toplistás kiadványt készíteni a gazdasági élet fontos szereplőiről, amelynek az elején ne szerepelne Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Amellett, hogy évek óta a legvagyonosabb hazai üzletember, azt is tudja mindenki, hogy a gazdasági életben is megkerülhetetlen figura, akire mind az üzleti szféra, mind a politikai elit odafigyel. Számos vállalkozása van, a civil szférában is aktív, s elmondható róla, hogy amibe belefog, azt általában sikerre is viszi.

Még utólag is nehéz megmondani, miért alakulnak jól a dolgaim, a sikernek ugyanis nincs titka. Különböző helyzetekben különböző döntések, cselekvések, magatartások vezetnek el a célhoz. Ami már gyerekkoromban is megvolt bennem, az az elszántság

– mondta nemrég egy a Magyar Bankszövetség által kiadott interjúkötetben. Az elszántság mellett a folyamatos tanulás, a kemény munka, a korrektség és a lojalitás voltak azok a tényezők, amelyeket maga is felsorolt mint sikerességének kulcsait.

Aki ismeri, a kiváló kommunikációs képességét, az érzelmi intelligenciáját emeli ki, és azt, hogy jó érzékkel válogatja meg bizalmi embereit, közvetlen munkatársait. Az OTP fejlődéséhez korábban olyan neves szakemberek járultak hozzá Csányi mellett, mint Spéder Zoltán, Lantos Csaba, Oszkó Péter, Hamecz István, Szász Károly, és a jelenlegi menedzsment is bizonyította már kritikus szituációkban a rátermettségét. Valószínűleg mindezeknek köszönhető, hogy az OTP Bankot az immár több mint 25 esztendeje tartó irányítása alatt Magyarországon egyetlen nemzetközi bankcsoport sem tudta soha még csak befogni sem, sőt, a keletközép-európai bankok közül egyedüliként vált multi céggé a térségben, és nemzetközi porondon is versenybe tud szállni olyan riválisokkal, mint az UniCredit, a Raiffeisen vagy a KBC. Csányi gyakran hangoztatja, hogy bár az OTP mérlegfőösszege eltörpül némelyik nemzetközi riválisáé mellett – ekkor valószínűleg az UniCreditre gondol –, a tőzsdei értéke arányaiban véve jóval magasabb. Ez pedig nemzetközi mércével mérve is a legjobb bankárok közé emeli. A lendülete töretlennek tűnik, és bár nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy két-három éven belül változások várhatók az OTP vezetésében, most tavasszal, az OTP 2017-es eredményeinek bemutatásakor is megerősítette: nem tervezi még a visszavonulást.

Értékteremtő beruházó: Mészáros Lőrinc – üzletember, nagyvállalkozó

A konstruktív fejlődés iránti igény, a nemzetgazdaság szempontjából értékes hazai befektetések gyarapítása és a munkahelyteremtés szándéka vezeti az agráriumban, az ipar több jelentős területén, az energiaszektorban, a médiában, a turizmusban, a pénz-, tőke- és ingatlanpiacokon jelen lévő cégbirodalma felépítésében. Az üzletember érdekeltségében lévő vállalatok napjainkban 20 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon.

Több olyan beruházást hajtott végre nehéz helyzetbe került cégeknél, amelyek az iparág vagy az érintett térség számára mentő lépést jelentettek.

Első vállalkozását 1991-ben alapította szülőfalujában, a Fejér megyei Felcsúton, a kétezres évek első feléig – félszáz fős cégével, alvállalkozókkal együttműködve – települési gázhálózatokat épített a régióban. Céges árbevétele 2008-ban haladta meg először az egymilliárd forintot. Az évek során fokozatosan bővítette vállalati érdekeltségeit az építőiparon kívül több gazdasági területen, eleget téve egyre jelentősebb megbízásoknak is.

Szerteágazó tevékenységükkel érdekeltségei mára a GDP-termelés szempontjából is meghatározó cégbirodalommá álltak össze, négy nagyvállalata a Budapesti Értéktőzsdén működik, kisebb vállalkozásait pedig egyetlen nagy holdingvállalatba szervezi. A nevéhez kötődő Opus Global Nyrt., továbbá a Konzum Nyrt., az Appennin Holding Nyrt. és a CIG Pannónia – miután befolyást szerzett a társaságokban – a hazai részvénytőzsde népszerű, prémium kategóriás vállalatainak sorába került. Az elmúlt időszakban a Konzum–Opus-csoport a blue chipekhez hasonló forgalmat generált, új lendületet adva a pesti kereskedésnek.

Alapember: Matolcsy György – Magyar Nemzeti Bank, elnök

Én a Matolcsy György-féle közgazdasági iskolához tartozom, amelynek alapja, hogy a pénzügyeket rendben, a hiányt alacsonyan kell tartani, az adósságot pedig üldözni kell. Arra számíthatnak, hogy a költségvetési hiányt kordában tartjuk, az pedig csökkenni fog

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök az áprilisi választások után tartott sajtótájékoztatóján. A kijelentés az újonnan felálló kormány jövőbeni gazdaságpolitikájára vonatkozott, jól mutatja azonban a 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztét betöltő Matolcsy György befolyását a fő irányok meghatározásában. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a jegybank – és nem a fiskális politikáért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium – készítette azt a versenyképességi csomagot, amely a miniszterelnöknek a választások előtt tett kijelentései alapján a gazdaságpolitika vezérfonala lehet.

A közgazdászdiplomát 1977-ben, a doktori fokozatot 1981-ben megszerző szakember pályáját a Pénzügyminisztérium ipari főosztályán kezdte, majd dolgozott a Pénzügykutató Intézetben. Az Antall-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, a gazdaságpolitikai titkárság vezetője és a gazdasági kabinet titkára volt. 1991–94 között a magyar kormány képviselőjeként az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának munkájában vett részt, később a Privatizációs Kutatóintézet, majd az ebből alakult Növekedési Intézet igazgatója lett. 2000–02 között gazdasági miniszteri posztot töltött be, majd a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet vezetőjeként tevékenykedett. Nevéhez köthető a Széchenyi-terv megalkotása. Nemzetgazdasági miniszterré Orbán Viktor 2010-ben nevezte ki, innen érkezett az MNB elnöki székébe.

Magyarország legbefolyásosabb döntéshozói

  • Csányi Sándor
  • Mészáros Lőrinc
  • Matolcsy György
  • Patai Mihály
  • Hernádi Zsolt
  • Szíjj László
  • Garancsi István
  • Andy Vajna
  • Schmidt Mária
  • Parragh László
  • További részletek a Manager Magazin júniusi számában

    (TOP 101 – A legbefolyásosabbak)

    Manager Magazin – HU

    Manager Magazin TOP 101 Mészáros Lőrinc Csányi Sándor Matolcsy György