Manager Magazin

A jó reklámmal a márka és az üzenet beég a fogyasztóba

A reklámpiaci trendek szerint sokan mozdulnak el a digitális eszközök irányába, de minden csatornának megvan a maga a helye a médiamixben – mondta a Manager Magazinnak Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke.

A reklámpiacot ugyan erősen átalakítja a digitális és online eszközök egyre növekvő térnyerése, ez nem jelenti azt, hogy a tradicionális média jelentősége visszaesik. Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnöke kiemelte, egy jól összeállított médiamix tud igazán hatásos lenni, és minden meglévő eszközre szükség van a piacon.

A reklámpiaci trendek szerint sokan mozdulnak el a digitális eszközök irányába, ugyanakkor a döntéshozók látják, hogy minden csatornának megvan a maga a helye a médiamixben.

A reklámportfólió szerkezete és a csatornák választása függ a célcsoporttól, hogy mit szeretne üzenni a márka, illetve, hogy milyen életciklusban van. Például, ha egy márka felépítése a cél, akkor nagyon fontosak a tradicionális eszközök, a televízió, a köztéri hirdetőfelületek

– hangsúlyozta a reklámszövetség elnöke.

Minden csatornának megvan a maga előnye. A televíziós reklámpiac stabil, és a költések terén még növekedést is mutat. Több nagy tévétársaság döntésében jelentős szerepet játszott a tematikus csatornák indításakor, hogy ezzel a bővüléssel a hirdetési portfóliójukat is bővíthetik. A márkáknak egy bizonyos nézőközönség a fontos, amely a tematikus csatornák esetében jól körülhatárolható. A tévé esetében ugyanakkor nemcsak a statisztikai adatok, hanem a kontextus is elengedhetetlen.

Mivel minden csatornának más a nézőközönsége, a márka szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyiken hirdet.

A moziban játszott reklámoknak is az jelenti az egyik komoly előnyét, ha az adott film célcsoportját célozza meg a márka, így nagy hatékonyságot érhet el. Az online hirdetéseknek a pontos célzás az erőssége, és ez a print lapok esetében is így van. Bármilyen mértékben is fejlődik a digitális világ, a papírra írott szöveg még mindig sokkal hitelesebbnek tűnik a fogyasztók számára.

A kreatív szakemberek úgy fogalmazzák meg a márka üzenetét, hogy az alkalmazkodjon a lokális piachoz
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A hitelességnél meg kell említeni egy mérvadó új trendet, melyet az influenszerek megjelenése hozott. „Korábban is voltak véleményvezérek, az influenszerek azonban kicsit másabbak. Vannak olyan YouTube-sztárok, akik előállítanak valamilyen tartalmat, követőkre találnak, és fenntartják az ismertségüket. És vannak olyanok is, akik letettek valamilyen teljesítményt az asztalra, például az előadók, humoristák. Mindkét csoport jó influenszer lehet egy-egy márka számára, a legfontosabb kritérium a hitelesség. Egy felelős márka sokat mérlegel a választás előtt. Jelenleg sok influenszer tevékenykedik, akik tudatosan és profi módon űzik ezt a tevékenységet” – emelte ki Urbán Zsolt. Hozzátette,

ma már nem működik, ha egy márka meg akarja mondani a fogyasztónak, hogy őt válassza, az emberek szeretik, ha maguk dönthetnek.

Ezért az influenszerek mellett a márkanagykövetek szerepe is kiemelendő, az olyan márkalojális fogyasztóké, akik elmondják másoknak a pozitív élményeiket. Emiatt nőtt meg a márkaélmény és a bevonódás jelentősége is, hogy a reklám fogyasztójából kedvező reakciót váltson ki a márka üzenete.

Fotó: Shutterstock

Ezen a ponton lépnek be a kreatív szakemberek. Ők úgy fogalmazzák meg a márka üzenetét, hogy az alkalmazkodjon a lokális piachoz.

Mivel minden piacnak más és más a gazdasági és kulturális háttere, azokhoz alkalmazkodnia kell a márkának, hogy érzelmi és kulturális értékei találkozzanak a fogyasztókéival, és létrejöjjön köztük a kapcsolat.

Vannak persze olyan termékek, amelyek esetében nem érzelmi, hanem funkcionális érvek mentén dönt a vásárló, de például egy mosószernél, egy üdítőnél azonban az érzelmekre ható üzenet, az életérzés közvetítése hozza meg a sikert. A jó reklámmal a márka és az üzenet beég a fogyasztóba, és a vásárlás során tudat alatt is hatással lesz rá.

A cikk a Manager Magazin szeptemberi számában jelent meg

(A jó reklámmal a márka és az üzenet beég a fogyasztóba)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin Urbán Zsolt marketing reklám reklámpiac reklámszövetség