Manager Magazin

Egy tucat milliárdos

Míg világ a világ, előszeretettel fogjuk bújni a világ leggazdagabb embereinek rangsorait. Csakhogy miközben az üzletemberek magányos harcosok, az igazi nagyvadak „falkában” járnak. Következzék egy lista a legbefolyásosabb családokról.

Rothschild

A Frankfurtból származó dinasztia vagyonát nehéz megbecsülni, már csak azért is, mert a globális pénzügyi elit csúcsán már háromszáz éve tevékenykedő család tagjai egy meglehetősen bonyolult hálózaton keresztül érvényesítik tulajdonosi jogaikat. Azt biztosan tudni, hogy az angol N. M. Rothschild & Sons of London, illetve a svájci Edmond de Rothschild Group a Rothschild-portfólió részei, és az is köztudott, hogy a családnak tucatnyi szőlőültetvénye van Franciaországtól Dél-Afrikán át Kaliforniáig. Az Investopedia megpróbálta összesíteni, hogy vajon mekkora vagyont halmozhatott fel a különböző összeesküvés-elméletek kedvenc alanyaként ismert klán, és arra jutott, hogy

a Rothschildok nagyjából 2000 milliárd dollárnyi értéket tudhatnak magukénak.

És hogy honnan került az „első millió” a családi kasszába? A legenda szerint a vagyont Nathan Mayer Rothschild alapozta meg még 1815-ben, a waterlooi csata fejleményeivel trükközve. Állítólag a széles közvéleményhez képest órákkal korábban értesült arról, hogy a brit–porosz csapatok legyőzték Napóleont, mégis azt a rémhírt terjesztette, hogy a francia hadvezér diadalmaskodott. A brit államkötvények a kacsa hallatán bezuhantak, Nathan pedig rögtön bevásárolt belőlük. Amikor kiderült, hogy mégiscsak a szövetségek kerekedtek felül, a brit papírok az egekbe szöktek, és a Rothschildok degeszre keresték magukat.

Rockefeller

Egészen a 19. századig kell visszalapozni addig a pontig, amikor a Rockefeller családi birodalom épülni kezdett. Ennek első építőmunkásaként John D. Rockefellert tisztelhetjük, aki megálmodta az ősbiznisznek tekinthető Standard Oil Companyt. Ez olyannyira jól sikerült, hogy azokban az időkben a Rockefeller papa a világ legsikeresebb és egyben leggazdagabb üzletembere is volt: mai árfolyamon számolva mintegy 340 milliárd amerikai dollár vagyonra tett szert. Ennek a pénznek globálisan is komoly szaga van, nem csoda, hogy a Rockefeller családnak manapság is egyenes bejárása van a legbefolyásosabb gazdasági és politikai körökbe.

AZ Al Szaúd család összes vagyona a becslések szerint elérheti az 1400 milliárd dollárt
Fotó: HO / SPA / AFP

Szaúd-Arábia, királyi család

Az arab ország uralkodóháza sem éppen újsütetű dinasztia, hiszen az 1700as évektől kezdődően megszakítás nélkül vezetik a közel-keleti államot, a modern értelemben vett kormányzást pedig 1932 óta a család irányítja. A stabilitás nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy

az Al Szaúd család összes vagyona a becslések szerint elérheti az 1400 milliárd dollárt.

Nyilván nem meglepetés, hogy az irdatlan gazdagság alapját a kifogyhatatlannak tűnő és abszolút szaúdi fennhatóság alatt tartott olajmezők adják. A rijádi udvarnak jelenleg az 1935-ös születésű Szalmanibn Abdul-Aziz a feje, ő Szaúd-Arábia hetedik királya.

Du Pont

A család meglehetősen véleményes kalandozása a pénzpiacokon 1799-ben indult, amikor a közgazdász végzettségű Pierre du Pont de Nemours a francia forradalom elől menekülve az Egyesült Államokba szökött feleségével és két fiával. Az országváltás olyannyira nem viselte meg a családot, hogy nem sokkal később meg is alapították első cégüket, amely rövid időn belül a legnagyobb robbanóanyag-beszállítójává vált az amerikai hadseregnek. Aztán Du Ponték annyira érezték a bombák piacát, hogy elsőként lovagolták meg a dinamithullámot, hadiipari megkerülhetetlenségüket pedig jól mutatja, hogy leszármazottaik az első világháborúban a szövetségiek felszerelésének 40 százalékát gyártották. Erős pozíció, arról nem is beszélve, hogy a „Manhattan Project” néven elhíresült atombomba-kísérletekben is komoly szerepet játszottak a Du Pont-leszármazottak.

Sam bácsi még 1962-ben nyitotta meg az első Walmart üzletét Arkansas állam Rogers nevű településén. A Walton família mára 152 milliárd dolláros felett diszponál
Fotó: Walmart

Walton

Az ezermilliárd dolláros családokhoz képest az amerikai Walton família 152 milliárd dolláros házipénztára már-már aprópénznek tűnhet. Azért ne becsüljük le a Sam Walton által rekordidő alatt felhúzott kiskereskedelmi birodalmat, amelyből végül kinőtte magát a Walmart áruházlánc. Már csak azért se, mert a gigavállalat minden idők legnagyobb nem kormányzati hátterű foglalkoztatója: a Walmart szekerét több mint kétmillió alkalmazott tolja, ez a kis híján budapestnyi munkavállaló pedig nem kevés befolyást kölcsönöz a családnak. Sam bácsi még 1962-ben nyitotta meg az első Walmart üzletét Arkansas állam Rogers nevű településén, 1992-es haláláig pedig nem is szakított azzal a filozófiájával, hogy főképp a kistelepülések leuralására koncentrált. Hat örököse osztozkodik a családi ezüstön, amely évről évre hízik, tekintve hogy a Walmart éves árbevétele az 500 milliárd dolláros határt súrolja. Ezzel pedig egyszersmind a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca is egyben.

Koch

A szintén egyesült államokbeli Koch család voltaképpen két fivér, Charles és David története, akik az apjuk, Fred által eredetileg olajfinomítónak – a papa 1940-ben alapította a konglomerátumot saját találmányára alapozva, ugyanis egy új és a korábbiakhoz képest jóval hatékonyabb olajfinomítási folyamatot fedezett fel – megálmodott családi bizniszből igazi nagyágyút kreáltak. Sőt,

a Koch fivérek az USA második legnagyobb vállalatát vezetik, és az évek során 89 milliárd dolláros vagyont kalapoztak össze.

Ők ketten olyannyira eltökéltek voltak, hogy a saját vérüket sem kímélték céljaik abszolválásáért: így történt, hogy miután nem tudták helyrepofozni rossz viszonyukat Bill és Frederick testvéreikkel, egyszerűen kivásárolták őket a cégből, még 1983-ban. A Koch Industries ma olajban, ingatlanban, mezőgazdaságban, kereskedelemben, vegyiparban és a pénzpiacon is érdekelt.

Mars

Megint egy amerikai dinasztia, de nincs mit tenni, a 80 milliárdos malacperselyükkel ők is helyet követelnek maguknak a listán. A három Mars testvér, Forrest, Jacqueline és John annak köszönheti a gazdagságát, hogy tulajdonosai a világszerte ismert édességgyártó Mars cégnek. A konszernhez olyan sztár brandek tartoznak még, mint a Milky Way, a Snickers vagy az M&M’s, de a cég gyártja az Uncle Ben’s rizst, a Pedigree kutya- és a Whiskas macskaeledelt is. Az 1911-es gründolású vállalat ötlete Franklin Mars fejéből pattant ki, mára pedig a világ legnagyobb édességgyárának mondhatják magukat. Mr. Mars vajkrémes cukorkák árusításával kezdte a szakmát, amelyet a saját tacomai konyhájában állított elő.

Cargill–MacMillan

Első körben mindenki vésse az eszébe, hogy nincs még egy olyan család a világon, amelyben annyi milliárdos lenne, mint a Cargill–MacMillan-szövetségben.

Pontosan 14 dollármilliárdosról beszélünk, viszonyításképpen ez éppen annyi, mint ahány dollármilliárdos él összesen Svédországban vagy Izraelben.

Cargillék egy felfoghatatlanul gazdag família, persze van mire építeniük, hiszen övék a legnagyobb családi tulajdonban lévő amerikai vállalat. A minnesotai központú, főképp mezőgazdasággal foglalkozó holdingnak mindent egybevetve 75 cége van, amelyek összesen 143 ezer embert foglalkoztatnak a világ 67 országában. A volumenből következik, hogy a birodalom bevételei is az eget verdesik: 2013-ban például elérték a 134 milliárd dollárt. A vállalatot W. W. Cargill alapította 1865-ben, és a helyzet úgy áll, hogy több mint 150 évvel később is a család kezében van a cégháló 88 százaléka.

Lee

Csússzunk is át egy másik földrészre, Ázsia sem szűkölködik ugyanis nagymenő dinasztiákban.

A dél-koreai Lee család 30 milliárd dolláros vagyonát a Samsung márkának köszönheti.

Lee Byung-chul, a vállalat alapítója közel 80 éve kezdett bele az elektronikai tevékenységbe. Az egykori tegui garázscég ma föld legnagyobb okostelefon- és televíziógyárává nőtte ki magát. A konglomerátumot az 1990-es években négy független szervezetre osztották fel: egymással párhuzamosan működik a Samsung, a CJ, a Shinsegae és a Hansol. A Lee sarjak által vezetett multi manapság mintegy 340 milliárd dollár árbevételt realizál az elektronikai és kiskereskedelmi értékesítésből, de erős szereplője az élelmiszer-, a szórakoztató- és papírpiacnak is.

Chearavanont

Igazi thai kiskirályokként élnek, s van is miből, hiszen a Charoen Pokphand Group a világ egyik vezető állatitakarmány- és állattenyésztő vállalkozása. Az üzlet egészen 1921-ig nyúlik vissza, amikor a két testvér, Chia Ek Chor és Choncharoen Chiaravanont arra adta a fejét, hogy Kínából behozott magokat értékesítsen a thai gazdáknak. Ma a csoportot Chia Ek Chor fia, Dhanin vezeti, aki három testvérével és más rokonokkal osztozkodik a cégbirodalmon. Az utánpótlással sem lesz gond, fia, Suphachai Thaiföld harmadik legnagyobb távközlési szolgáltatójának élén vitézkedik – nem is rosszul. Legutóbb azzal került be a híradásokba, hogy több mint hárommilliárd dollárt ajánlott fel a kormányzatnak a 4G-s frekvenciaspektrum megszerzésére. A család vagyona potom 28 milliárd dollár.

Ambani

Miből lesz a 26 milliárd dolláros indiai csodacsalád? Hát fűszer- és fonalkereskedőkből. Dhirubhai Ambani családfő annak idején ugyanis ezen az úton ismerkedett meg az üzleti világgal, majd annyira megszedte magát, hogy India egyik legnagyobb konglomerátumát is megalapította. A Reliance csoport főképp távközlésben utazik, de ott van a pénzügyi szolgáltatások terén, a szórakoztatóiparban és a fegyverbizniszben is. Az egyik örökös, Mukesh Ambani az indiai távközlési piacon vitézkedik, ezzel összefüggésben ikertestvére, Anil bejelentette, hogy összefonódnak a nagy rivális Aircel céggel. Apjuk 2002-ben halt meg azzal a tudattal, hogy India egyik legnagyobb magánvállalkozását építette fel. A birodalmon Mukesh és Anil osztozkodik, de már az ő fiaik is üzletágakat vezetnek a cégben. Furcsa is lenne, ha pont az indiaiaknál ne lenne rendben az utánpótlás.

A család karrierjét még Prescott Sheldon Bush indította útjára, aki egyben szenátor és bankár is volt

Bush

Tévedés, hogy a Bush família a politikának köszönheti, hogy világhíres lett. A karrierjüket még Prescott Sheldon Bush indította útjára, aki egyben volt szenátor és bankár. A The Guardian cikke szerint előszeretettel halászott a zavarosban, a második világégés idején legalábbis abból csinált tőkét, hogy a nácikkal üzletelt egy cégen keresztül, amelynél katona foglyok és a haláltáborokba zárt emberek dolgoztak. A sötét múltat a közvélemény gyakran olvasta az unoka, Georg W. Bush fejére annak elnöksége idején. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Bushok a jóval tisztább eszközökkel dolgozó Obadiah Bushnak is betudhatóan váltak hatalmasokká: az 1797-ben született üzletember fejéből pattant ki, hogy a családból politikai dinasztiát nevel ki. Ez négy generáción keresztül sikerült is.

A cikk a Manager Magazin októberi számában jelent meg

(Egy tucat milliárdos)

Manager Magazin – HU

Koch Manager Magazin Rockefeller milliárdosok Walton Du Pont Mars Rothschild Bush