Manager Magazin

Lada vagy Trabant ötezer euróért

A veterán autók átlagára a válság óta nagyon stabilan nő, jobban, mint az aranyé. A hazai piac is lendületesen bővül, egyre több és egyre drágább oldtimer fut az utakon.

Néha nem az új autó a legjobb autó – már ha befektetésként gondolunk rá. Ha egy új autó kigurul a szalonból, értékének nagyjából a tíz százalékát – a típusok között nagy eltérések lehetnek – azonnal elveszti, pár év alatt a többségét is, ahhoz pedig, hogy muzeális értéke legyen, évtizedeknek kell eltelni. A nagy értékű veterán járművek világa sokáig a legtehetősebbek hobbija volt, az elmúlt években azonban a befektetők is meglátták a lehetőséget. Az oldtimerek piaci átlagárából kiszámolt HAGI-index a válság után jobban teljesített, mint az arany vagy a vezető részvényindexek, tehát a veterán autókon lehetett a legmagasabb hozamot elérni. A Knight Frank Research elemzőcég szerint a luxuscikkek közül öt–tíz éves távon is a gépkocsik biztosítják a legnagyobb profitot.

Az árak emelkedését szinte garantálja, hogy az autók értéke a korával együtt nő, újonnan gyártott darabok pedig nincsenek egy-egy típusból, tehát a kínálat is egyre szűkül.

Persze a veterán gépkocsik piacán is érvényesülnek a trendek, így nem minden márkára jellemző az értéktartás. A Bonhams, a világ legnagyobb aukciósházának adatai szerint a brit oldtimerek ára stagnál vagy esik, kivéve az Aston Martin modellekét. A nem szigetországi járművek árai azonban emelkednek, így nem lehet melléfogni egy klasszikus Ferrarival, Porschéval vagy Mustanggal.

Az oldtimerek piaci átlagárából kiszámolt HAGI index a válság után jobban teljesített, mint az arany vagy a vezető részvényindexek, tehát a veterán autókon lehetett a legmagasabb hozamot elérni
Fotó: PATRICK PLEUL/dpa/AFP

A slágerautók ára az egekben van, a valaha volt legdrágább kalapács alá került példány egy Ferrari 250 GTO volt 2014-ben, több mint 38 millió dollárért értékesítették. Az eddig árverésen gazdára talált 50 legdrágább veterán autó közül egy sem volt 10 millió dollár alatt. Magyarországon a harminc évnél idősebb járművek muzeális minősítése több előnnyel is jár. A tulajdonos kedvezményesen köthet gépjármű-felelősségbiztosítást, az autó mentesül a teljesítmény-, cég- és luxusadó alól, ráadásul, ha külföldről hozták be, még regisztrációs adót sem kell fizetni rá, s mivel az oldtimer besorolás egyik legfontosabb feltétele, hogy a járműnek eredetinek kell lennie, nincs szükség környezetvédelmi vizsgálatra. Így a befektetők spórolhatnak, a minősítés anyagi előnyökkel jár számukra.

Az elmúlt tíz évben lendületesen bővült a hazai piac, a forgalomba helyezett oldtimerek száma és az átlagos vásárlóérték is nőtt

– közölte a Manager Magazinnal a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége. Néveri István elnökségi tag ismertette: nálunk ma nagyjából hatezer muzeális minősítésű jármű van forgalomban, tíz éve ez a szám még ennek a harmada volt.

Magyarországon létezik, de szűk a nagy értékű autók rétege, népszerűbbek az olcsóbb darabok. Az olcsóság azonban viszonylagos, hiszen muzeális minősítésre alkalmas állapotba hozni és abban folyamatosan megtartani egy járművet, komoly kiadást jelent. A szövetségnek nincsenek pontos adatai, hányan keresnek csupán befektetési célból autót, de egyszerű példákon keresztül látható, hogy a piacban jelentős potenciál van. „Egy eredeti állapotú Trabantot ötezer euróért lehet külföldre eladni, a Zaporozsecek tíz éve még a szeméttelepen voltak, ma már nem lehet hozzájuk jutni, eredeti állapotú Ladát gyakorlatilag képtelenség másfél millió forint alatt megvenni” – sorolta Néveri. Hozzátette azonban: az áremelkedés üteme középtávon megtörik, nem folytatódhat az évtizedes tendencia, de olyan mértékű visszaesés, mint az az esetében a 2008-as válság után volt tapasztalható, nem várható.

Fotó: Sebastian Willnow/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

Magyarországon nemcsak a kereslet, de a kínálat is bővül, iparág épült a veterán autók behozatalára és értékesítésére. Az ügyfelek több mint 80 százaléka kész elképzelésekkel érkezik, hogy milyen márkát szeretne, és az milyen állapotú legyen – mondta lapunknak Kiss Ádám. Az EK Autó Hungary ügyvezetője úgy fogalmazott: ritkán fordul elő, hogy megrendelés nélkül hoznak be autót, és azt csak a felújítás után próbálják eladni. Egyre több kliensük választja befektetési céllal a veterán gépkocsikat, amelyek egy része külföldre kerül, bár a legtöbb befektető a továbbértékesítés előtt igyekszik kicsit kiélvezni a szerzeményét. A befektetők egyelőre kisebbségben vannak a hazai piacon, Kiss Ádám szerint a klientúrájuk közel fele gyűjtő, többen pedig egyszeri oldtimervásárlók.

A behozott veteránoknak gyakorlatilag nincs fix árazása, mindig egyéni megbeszélés kérdése, hogy az ügyfél mennyire kívánja felújíttatni azt. Van, akinek fontos az abszolút eredetiség, és van olyan is, amikor kissé változtatunk a műszaki felszereltségen, és vezethetőbbé tesszük az autót

– magyarázta Kiss Ádám. A felszereltség módosítására jó példa a szervokormány, a tárcsafék vagy a jobb minőségű lengéscsillapító beépítése, ugyanis ha ezek az eszközök már a jármű gyártásakor is elérhetők voltak, beszerelésük nem akadálya a muzeális minősítés megszerzésének.

Jenson Button, A McLaren-Mercedes egykori brit versenyzője egy 1500-as Lada mellett a Vodafone Red Show-n a zsámbéki Driving Campben 2013-ban
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az ügyvezető szerint a Magyarországon meghirdetett veterán autók közül az olcsóbban megvásárolható, 70-es, 80-as évekből származók a legnépszerűbbek, rendszerint két-három millió forint alatti áron. Sokan a filmekből ismerős járműveket keresik. A származási hely sem mindegy: egy a tengerentúlról érkezett 28 éves gépkocsit nem lehet forgalomba helyezni, míg egy 32 éveset már igen. Azonban ha az Európai Unión belül már forgalomban volt, úgy a 30 évnél fiatalabb járműveket is regisztráltatni lehet. Kiss Ádám szerint ugyanakkor a kínálati oldal nem bővül olyan ütemben, mint a keresleti. A szervizeltetés még szűkebb réteget érint, mint a vásárlás, az autókat leginkább hétvégén, jó időben használják, télen egyáltalán nem. Télen pang a piac, nem lehet előre tervezni a munkával. Ezért választott más üzleti modellt a Gaál Oldtimer Motorsport. Csaknem kizárólag külföldi megbízásra dolgoznak, német partnereiktől kapják a karosszériákat, amelyeket azután felújítanak.

Nem vagyunk kitéve hektikus, január–februári piaci ingadozásnak, nagyjából egy évre előre tudjuk tervezni a munkákat

– mondta lapunknak Gaál József ügyvezető. Fő tevékenységként szinte csak karosszériával foglalkoznak. A szakember úgy fogalmazott: az e tevékenységi területhez tartozó legtöbb szakmát érinti a munkaerőhiány, példának az autókárpitosokat hozta fel, szerinte gyakorlatilag elfogytak az országból. Ugyan főként maguknak építenek veterán raliautókat, de külön megrendelésre egy szűk körnek is dolgoznak.

Érdeklődők nézik az ZAZ Zaporozsecet a Szolnokon megrendezett 3. Szovjet Jármű Találkozón 2012-ben
Fotó: MTI / Mészáros János

A Gaál Oldtimer Németországból érkező megbízásai megoszlanak: előfordul, hogy az eredeti állapot helyreállítása mellett a megrendelő modernizáltatná is az autót.

Ha a karosszéria méretei engedik, akkor új motort, váltó- és futóművet kaphat a kocsi. A német mérnökök egy Mercedes AMG V12-es erőforrását bele tudják tenni egy régi Pulmannba, mi pedig hozzáigazítjuk a vázat az új motorhoz

– magyarázta Gaál József. A Gaál Oldtimerhez hasonló kisvállalkozások megbújnak a piacon. „Sok olyan két-három fős kis cég van az ágazatban, amely külföldre dolgozik, de szándékosan rejtőzködik” – vélte Gaál. Mint mondta, meg sem próbálják maguk eladni az autókat, mivel szerinte az elmúlt években elrontották a kelet-közép-európai munka renoméját. Ha az átlagos nyugat-európai vevő megtudja, hogy Magyarországon újították fel a gépkocsit, a negyedét sem adja érte – hangsúlyozta. Mint mondta, leginkább kiállításokon, bemutatókon és hobbitalálkozókon lehet látni, hány szakember dolgozik a szektorban.

A cikk a Manager Magazin szeptemberi számában jelent meg

(Lada vagy Trabant ötezer euróért)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin autó retro veterán autó oldtimer