A császári üzlet kulisszái

Manager Magazin
Kaiser Food Elkelt az egyik magyar tulajdonban lévő vállalat, a Kaiser Food. Réti Attila visszavonul, úgy véli, nem lett volna lehetősége a növekedésre. Az új tulajdonos, a szlovák Penta Holding garantálhatja a vállalatnak az új piacszerzést.

„Az ember életében szerencsés esetben is kevés olyan pillanat van, amikor maga dönthet a sorsát érintő kérdésekben.  Ezeket meg kell becsülni. Velem háromszor is megtörtént, hogy én dönthettem az »üzleti« sorsomról. Amikor a Kaiser Foodot megalapítottam, amikor a többségi tulajdont megvásároltam az osztrák barátomtól, és most, amikor lehetőségem nyílt értékesíteni a vállalatot” – magyarázza Réti Attila, a Kaiser Food Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. Egyelőre szólítsuk még így, hisz lapzártánkig nem született meg a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása az üzletkötésre vonatkozóan.


Aláírt szerződés Nézzük az elejétől a történetet. Hajnali három óra volt, amikor Réti Attila, aki régóta foglalkozik a kártyavetés és az asztrológia tudományával, egy irodaház ablakán át a magyar országgyűlésnek egykor otthont adó pozsonyi várra tekintve elgondolkodott: az 1851-ben, a pozsonyi származású Csóka Károly által Mosonyi Szalámigyárként alapított vállalat utódja, a Kaiser Food Kft. tulajdonjoga ismét ebbe a városba került. Miután a szlovák Penta csoport képviselőivel 2010. június 8-án aláírta az eladásról szóló szerződést, a mosonmagyaróvári gyárban aznap reggel munkásgyűlést tartott, hogy elmondja a dolgozóknak: gazdát cserélt a cég, de az új tulajdonos szerint az állások nincsenek veszélyben. A szlovák húsipari érdekeltségek mellett a tranzakcióban részt vevő Debreceni Húsipari Csoport Kft. is tulajdonos befektető, s érdekelt a fejlesztésben és a terjeszkedésben.
„A szerződés aláírása után óriási felszabadultságot éreztem, hiszen sokat és keményen dolgoztunk ezért” – beszél Réti Attila az eladás utáni különleges lelki állapotról. „Más kérdés – teszi hozzá –, hogy időbe telik, míg az ember feldolgozza, hogy egyszer csak nincs mögötte egy ilyen cég, ilyen gazdasági erő, szervezeti háló
és infrastruktúra. Valamint azt, hogy több száz emberi kapcsolat is leépül a jövőben. De számomra mindezt megkönnyíti, hogy tudatosan vonulok ki az üzleti életből, hogy a szellemi világban, az írás és az ezotéria területén szerezzek mélyebb tudást. Ez egy olyan kegyelmi állapot, amilyen kevés ember életében adódik 47 évesen. Döntésemet a napi küzdelmes munkát látva a családom és az édesapám is – aki a munka megszállottjaként még ma is üzemigazgatóként dolgozik a mosonmagyaróvári üzemben – azonnal elfogadta.”


Réti Attila (47)

A mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen 1987-ben szerzett diplomát. Az osztrák mezőgazdasági kamara gyakornoka, majd 1989-től az osztrák Landesmann húskereskedelmi cég üzletkötője. 1990-től az általa alapított Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója. A Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karának címzetes egyetemi docense, 13 éven át a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnökségi tagja, hat évig alelnöke, öt évig az Európai Húsipari Szövetségek és Terméktanácsok elnökségi tagja volt. Többszörös ifjúsági díjugrató bajnok, A kategóriás siklóernyő-pilóta, asztrológiát és tarottot tanul.

Nincs panasz Miközben a szakma megsüvegeli, hogy Réti Attila a válság idején tudta jó pénzért értékesíteni a vállalatot – a vételár üzleti titok –, a cégvezető azt mondja, az értékesítést nagyban megkönnyítette, hogy a Kaiser eredményessége a recesszió idején sem csökkent. „Amikor 2008 októberében a válság első jelét érzékeltem, tudtam, nem szabad hinni a politikai lózungnak, hogy a recesszió elkerül minket – magyarázza. – November negyedikére már elkészültem azzal a több mint százpontos intézkedési tervvel, amely a szerkezetátalakítástól a létszám racionalizálásáig a cég minden fontosabb területét érintette. Miközben több nagy vállalkozás megrendült, mi már a következő év áprilisában ismét nyereséget termeltünk, nagyon jó évet zártunk, és 2010-re sem lehet panaszunk. Márkás termékeink forgalma csak 15 százalékkal esett vissza, és azóta ezen a területen is visszakapaszkodtunk a válság előtti állapotra. A Kaiser márka továbbépítése mellett döntöttünk és újabb termékekkel jelentünk meg a piacon. Több mint egyéves fejlesztőmunka eredményeként így dobtuk piacra nyáron a prémium kategóriás Borbarátok szalámi-termékcsaládot, amely már a forgalmazás első hónapjaiban igen szép eredményeket hozott.”


Visszaesés Réti Attila azt mondja, annak ellenére, hogy 2003-ban osztrák tulajdonostársát kivásárolva, a két üzemet többmilliárdos beruházással átépítve tudatosan készült a hazánk EU-csatlakozásával járó piacbővítési lehetőségek kihasználására, két olyan erős impulzus is érte, amely miatt a cég eladása mellett döntött. Az egyik: annak ellenére, hogy három éven át a német piacon is sikereket értek el a Kaiser szalámival, 2008-ra a nagyobb és jóval tőkeerősebb, az exportban is érdekelt magyar versenytárs olyan feltételeket teremtett a közös német disztribútornál, hogy lehetetlenné vált a további együttműködés. A másik: a 2008 decemberében, Írországban kirobbant dioxinbotrány idején a vállalat maga jelentette be, tudtán kívül vásárolt a fertőzöttnek vélt alapanyagból, ezért kéri termékeinek bevizsgálását. Gyártmányaik hibátlannak bizonyultak, de a médiumokban olyan kedvezőtlen visszhangjuk volt, hogy a májastermékek forgalma 40 százalékkal visszaesett. „Akkor eldöntöttem: ha egy ilyen álhír is meg tudja rengetni a piacot, a közel 20 éves vállalat hitelességét, nem fogok nemet mondani, ha szembejön egy vevő” – emelte ki. A magyar húsiparban egyre kevesebb a hazai szereplő, így ő is belátta: ha nincs lehetőség a növekedésre, előbb-utóbb még a mainál is gyengébbek lesznek a piaci esélyek. Állítja, a több mint kétmilliárd euró vagyonnal rendelkező Penta Holding viszont új lehetőségeket tud teremteni a cégnek és az embereknek.


Tisztesség Réti Attila a kérdésre, hogy mi volt az elmúlt húsz esztendő legnagyobb tanulsága, azt mondja: „Tisztességesen kell dolgozni. »A gazda verejtéke gyarapítja a vagyont.« Ez a felirat szerepel az 1818-ban alapított Óvári Akadémia gazdászzászlaján, ahol végeztem, és ahol a fiam révén már a családunk negyedik generációja tanul…”

Putyin: több gyerek, több adókedvezmény

Az orosz elnök évértékelő beszédében a nagycsaládosok támogatására koncentrált. Megerősítette a GDP-célt is, ami az elemzők szerint elérhetetlen.

A vámok eltörlésére is kész az Európai Unió

Az Európai Parlament szakbizottsága a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások megszakításával fenyeget.
Világgazdaság Piactér