A felelősségvállalásról

Manager Magazin
Személyes Sorozatunkban csúcsvezetőket kérünk fel, írják meg véleményüket, hogy érzik magukat üzletemberként, aktuálisan milyen gondolatok foglalkoztatják őket. Mindezt politikamentesen és az irányított vállalatot érintő hírek mellőzésével.

Mikor egyetemista voltam (a nyolcvanas évek eleje), emlékszem, A kapitalizmus gazdaságtana könyvünkben egy kövér, keménykalapos tőkés egy rajzon az osztalékszelvényeit vagdosta. Mi pedig megtanultuk, hogy a kapitalizmust a profit mozgatja. A könyvből tanultakat próbáltam hasznosítani az akkori politikai és gazdasági környezetben, mondanom sem kell, csak kisebb-nagyobb sikerrel. Aztán a kilencvenes évek elején egy multinál lettem vezető, ahol gyorsan meg kellett tanulnom, hogy fontos a profit, de a cég értékét a növekedési potenciál, a növekedési képesség befolyásolja. Tíz év múlva egy másik multihoz kerültem, ahol rá kellett jönnöm, hogy az adott gazdasági környezetben a profitszintnél és a növekedési képességnél csak egy fontosabb: a cash flow. Így nagyon jó pénzügyi pozícióval „csúsztunk” bele a válságba, ahol aztán a hatékonyság fejlesztése került a középtávú stratégia célkeresztjébe. Megjegyzem, mi a „crisis” szót nem használtuk a cégcsoporton belül, helyette a „new economy” kifejezés segítette a nehéz időszak pozitív megközelítését. Szerencsések voltunk, azon kevés vállalathoz tartoztunk, amely a válság ideje alatt is közel húsz százalékkal emelte árbevételét, a profitszint tartása mellett.


A válság pedig tovább polarizálta a világot. Nőttek a régiók, a térségek közötti különbségek. Cégek egy csoportja megerősödött, egy része a csőd szélére sodródott, napjainkban ennek megfelelően hihetetlenül felerősödött az akvizíciós tevékenység. Ugyanez a polarizáció figyelhető meg az emberek életében is. A Gauss-görbe ellaposodott, nőtt a szegények és a hihetetlenül gazdagok aránya
a középosztály rovására (a héten egy német barátommal vacsoráztam, aki ugyanezt a tendenciát erősítette meg saját hazájából). Így aztán az osztalékszelvények, a számok, a növekedési stratégiák után egy új kifejezés: a felelősség vált meghatározóvá életemben. Eddig is tudatában voltam, hogy felelős vagyok magamért, a családomért, a munkatársaimért, a környezetemért, de most valahogy más ez az érzés. Igazából most tapasztaltam meg, hogy az „Én” kifejezést csak a „Te” szó tudja pozicionálni, a te nélkül az én értelmét veszíti. És most a „Te” egy jelentős részének különös szüksége van azok felelős viselkedésére, akik pozíciójukból adódóan döntenek a rájuk bízott javakról. Félreértés ne essék, nem arra gondolok, hogy most jött el az ideje a személyes jó cselekedeteknek (azoknak mindig is ideje volt), hanem arra, hogy személyes döntési szabadságunkat most még jobban alá kell rendelnünk tágabb környezetünknek.


Az utóbbi időben sokat gondolkodtam azon, hogy valóban megélem-e ezt a felelősségemet. Vezetőként és három gyermek édesapjaként számomra a legfontosabb a pozitív minta. A minta ugyanis, mint tudjuk, végigmegy a szervezeten. A legjobb nevelési módszer és a leghatékonyabb vezetési eszköz. Azon kevés dolog egyike, amely rajtunk múlik, amely felett teljes befolyással bírunk. A menedzsment példamutatása nélkül nincs igazi felelős működés. Igaz ez az etikus viselkedésre, a minőség iránti elkötelezettségre, a munkatársi kapcsolatokra és a természethez való viszonyra is.


Szerintem hibásan gondolkodik az a vezető, aki a válság után a cégét a krízis előtti helyzetbe igyekszik visszajuttatni. A világhoz való viszonyunk időközben jelentősen megváltozott. A válságnak több hozadéka is volt, de talán a legfontosabb, hogy megértettük felelősségünket a jövőbeli generációkkal és a környezetünkkel szemben. Egy felelős vállalat stratégiájának a középpontjába a jövőben a fenntartható fejlődésnek kell kerülnie.Nyerges János
Az Eurest Kft. ügyvezető igazgatója

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

Egymilliárdos segítség a vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót biztosít vállalkozások segítésére hitelgaranciával.

Maszkokat és védőruhákat küldött Magyarországnak egy kínai egyetem

A koronavírussal szembeni védekezést szolgáló eszközök jelenleg elsősorban Kínában érhetőek el nagy tételben.
Világgazdaság Piactér