A jövő „csányisándorai”

Manager Magazin
Pályaképek Negyvenezernél is többen dolgoznak Magyarországon a pénzügyi szférában, egy kisváros lakosságát kitevő tömegből pedig nem könnyű kiemelkedni. Vannak persze, akiknek sikerült, és jó néhányan a neves bankárok közül meglepően fiatalok, csak a harmincas éveiket tapossák. Bár összeállításunk szereplői máshonnan indultak, pályáikban és személyiségükben sok a hasonlóság: kitartóak, és fontos számukra a család.

Csak a gimnázium legvégén döntött úgy Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese, hogy a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára jelentkezik. Jól tette: a fiatal szakember azóta az egyik legelismertebb alakjává vált a hazai pénzügyi szakmának, 2009-ben az év ifjú bankárának is megválasztották.Felvásárlások A kereskedelmi banki munka azonban viszonylag későn jött az életében. Főiskolai tanulmányai alatt részmunkaidőben egy brókercégnél helyezkedett el, a diploma megszerzését követően a BNP-Dresdnerhez jelentkezett gyakornoknak. Korábbi főnöke csak annyit kért tőle, említse meg az állásinterjún, hogy a cég esetleg eladó is lehet. „Ebből aztán később akvizíció is lett” – meséli Sztanó. Egy évvel később, 1997-ben az akkor Magyarországon még csak brókercégként működő Erstéhez került, amely nem sokkal később vásárolta meg a Mezőbankot és alakította ki kereskedelmi banki részlegét. Az Ersténél töltött több mint 13 esztendőt részvényelemzőként kezdte, nemsokára már az elemzési osztályt vezethette, 2000-től pedig Bécsbe került, ahol kelet-közép-európai befektetésekkel foglalkozott, az osztrák bank ugyanis akkoriban kezdett felvásárlásokba ezeken
a piacokon.


Sztanó Imre (36)

A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végzett. 1997-ben került az Erstéhez, ahol a brókercégnél, majd a bécsi befektetési banknál dolgozott. Magyarországra 2003-ban tért vissza, 2005-ben stratégiai igazgató volt, 2007 óta ő a bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Házas, két kisfia van, hobbija a futás, a kerékpározás és a hegymászás.

Karrierút Magyarországra úgy került vissza, hogy 2003-ban még Bécsből dolgozva folyt bele a Postabank akvizíciójába, és az Erste Bank akkori magyarországi vezérigazgatója, Kisbenedek Péter visszahívta, hogy a két bank (Erste és Postabank) integrációjában is vegyen részt. „Ez volt az egyik legizgalmasabb pontja az itteni pályafutásomnak” – mondja. Ezután a stratégiai területet vezette, majd 2007-től vezérigazgató-helyettessé nevezték ki. Az Erste gyorsan növekedett az elmúlt években, mivel erős pozíciói voltak a lakossági hitelezésben.


Növekedés A legnagyobb szakmai kihívás most a szakember számára az, hogy a visszaeső hitelezési piacon hogyan állítsa a bankot egy újabb növekedési pályára. „Azt szeretnénk, ha minél többen tekintenének az Erstére egyes számú bankjukként” – ismerteti a célokat Sztanó Imre.
A sokáig testnevelő tanárnak készülő bankár a szabadidejében a mai napig imád sportolni. Kerékpárversenyeken, futóversenyeken is rendszeresen indul, emellett a hegymászás a szenvedélye. Tavaly tavasszal a Kilimandzsáró csúcsára is feljutott, de tervei szerint messze nem ez volt az utolsó csúcs, amelyet meghódított.


Kellemes csalódás


Kisfiúként még vasutasnak készült, és egy hatalmas terepasztala is volt, később vegyész szeretett volna lenni a 2010-ben az év ifjú bankárává választott Schenk Tamás, aki most az OTP Bank Stratégiai, Tervezési és Controlling Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.


Új pálya A kémia iránti érdeklődésére így emlékezik: „Óriási élmény volt nézni, ahogy a reakciók bekövetkeznek, az oldatok színe megváltozik.” A gimnázium vége felé már a történelem és a matematika, a közgazdaság-tudományi egyetem felvételi tárgyai érdekelték, ez predesztinálta a gazdasági pályára.
Az egyetem után, 1997-ben a Concorde Értékpapírnál kezdett dolgozni, ahol részvényelemzőként mostani munkaadóját, az OTP-t is elemezte. „Akkoriban még úgy gondoltam, ez egy behemót, lassú bank, s a Concorde és más hasonló cégek mind letarolják majd a piacát, mert sokkal jobbak a szolgáltatásaik, és sokkal rugalmasabbak” – mondja az akkori időszakról. A brókercég után 2001-től a McKinsey & Company tanácsadó cégnél folytatta pályafutását, ahol ismét kapcsolatba került az OTP-vel. Ekkor már másképpen ítélte meg a bankot. „Ott már egyértelműen kiderült, hogy az OTP nagyon más, mint amit a 90-es évek végén gondoltunk róla, látszott, hogy mekkora fejlődés van benne. Rengeteg projekt indult az ügyfelek kiszolgálási szintjének fejlesztésére” – mondja. A tanácsadó céget végül családi okok miatt hagyta ott: a gyakran éjszakába nyúló munka már vállalhatatlanná vált számára. „Volt egy legendás eset, hogy az egyik OTP-s kolléga éjjel fél kettőkor bekopogott az irodába, és még ott találta a teamet” – meséli.


Paradigmaváltás Az OTP-hez az akkori pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Spéder Zoltán hívta 2004-ben az üzletpolitikai és közgazdasági igazgatóság élére, ez egyebek mellett a bankcsoport középtávú stratégiájáért volt felelős. A kívülről hierarchikusnak és rugalmatlannak tűnő szervezet belülről lényegesen barátságosabbnak bizonyult. Ami pedig az intellektuális kihívásokat illeti, Schenk Tamás szerint az OTP az öt legérdekesebb munkahely egyike Magyarországon. Itt ugyanis nem a külföldi anyavállalat utasításait kell végrehajtani, hanem éppen fordítva van: itt dőlnek el a legfontosabb kérdések a kilenc országban aktív bankcsoporttal kapcsolatban.
A stratégiai, tervezési és controllingigazgatóság, amelyet ma irányít, különösen komplex terület. A pénzügyi tervek és a százoldalas havi controllingjelentés elkészítése mellett olyan „életszagú” dolgokról is együtt gondolkodhatnak a szakterületi kollégákkal, mint hogy milyen legyen a fiókok portálja, az internetbank oldalai, hogyan lehet csökkenteni az ügyfelek várakozási idejét, vagy hogyan javasoljanak az ügyintézők portfóliókat a vagyontervezést kérő ügyfeleknek. Ráadásul az egyetemen megtanult tudományos módszerek is kipróbálhatók a gyakorlatban egy-egy ügyfél-viselkedési vagy hitelkockázati modell építésekor.


Közös hobbik A fiatal bankár szabadidejét – amelyből nincs túl sok – főleg a családja tölti ki, nyelvészdoktor feleségével két kislányt nevelnek. Emellett szívesen olvas, és a színházat is szereti, bár ezekre kevés ideje jut. Néhány évvel ezelőtt elkezdett vitorlázni, a vizsga helyett azonban egy meetingre ment. „Ezt azért szeretném majd pótolni” – mondja. Jelenleg leginkább teniszezik, emellett keresi azokat a sportokat – ilyen például a pilates és a búvárkodás –, amelyeket együtt űzhetne a feleségével.


Schenk Tamás (37)
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, emellett a hollandiai CentER for Economic Research, Tilburg Universityn szerzett közgazdasági diplomát. Korábban a Concorde Értékpapírnál dolgozott, majd a McKinsey & Company tanácsadója lett. Az OTP Banknál 2004 óta dolgozik, most a stratégiai, tervezési és controllingigazgatóság vezetője. Nős, két kislánya van. Hobbija a tenisz, a kulturális programok


A szerelem hozta vissza Magyarországra


„Szeretnék majd egyszer visszaadni valamit ennek a szakmának” – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója, aki számos szakmai sikert könyvelhet már el a pénzügyi szférában. A Budapesti Értéktőzsde beválasztotta az indexet meghatározó bizottság tagjai közé, és a nemzetközi vizsgával rendelkező pénzügyi elemzőket tömörítő magyar CFA egyesület elnökségének is a tagja. Nem csoda hát, hogy tavaly második helyezést ért el a MasterCard Az év ifjú bankára díjért folyó versenyében.
Gyors karrier A soproni származású befektetési szakembernek az egyik tanára javasolta a közgazdasági pályát, az egyetemen az EVK (Egyetemi Vállalkozói Kollégium) tagja lett, és gyorsan kikristályosodott, mivel is szeretne foglalkozni. Az 1990-es évek második felében a befektetési szakterület Magyarországon éppen óriási fejlődésen ment keresztül, nagyon sok fiatal érdeklődött iránta, és őt is beszippantotta ez a világ. A tehetséges fiatal közgazdász pályája gyorsan ívelt felfelé. Még az egyetemen elkezdett dolgozni az Első Magyar Angol Bróker Rt.-nél részvényelemzőként. 2000-ben aztán eljött a nagy kihívás, Ausztriába került a Raiffeisen Capital Managementhez, a feltörekvő országokba fektető alapokat kezelte portfóliómenedzserként. „Szinte minden piaccal foglalkoztam, Oroszország kivételével” – mondja. Az alapja olyannyira sikeres lett, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő – az európai feltörekvő piaci alapok közül elsőként – AAA fokozatúvá minősítette.


Szerelmek A szakmai sikerek ellenére a bécsi karrier három év után megszakadt, Horváth István ugyanis úgy döntött, szerelme – aki most már három kisgyermeke édesanyja – miatt visszatér Magyarországra. Itthon számos állásajánlat fogadta a makrogazdaságtól a kockázatitőke-befektetésekig a legkülönfélébb területeken. A legszimpatikusabbnak viszont a K&H Alapkezelőé
bizonyult, ahol eleinte vezető portfóliómenedzserként, 2005 tavaszától pedig befektetési igazgatóként dolgozik.
„Ha jönne egy jó lehetőség, később kipróbálnám magam még egyszer külföldön, de a gyerekek miatt ezzel várnom kell még néhány évet” – mondja jövőbeli terveiről. Szintén háttérbe szorult az elmúlt években a biciklizés, pedig a befektetési szakember soproni középiskolás diákként nagyon szeretett kerékpározni, barátaival két-három hetes, több ezer kilométeres túrákra is eljárt, és más sportokat is szívesen űzött. A másik nagy szerelme az utazás, korábban a feleségével bejárta Európát, most azonban a gyerekek miatt, akik közül a legkisebb még csak 9 hónapos, átmenetileg erről is le kell mondania.


Horváth István (36)
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, Passauban és Bécsben kapott ösztöndíjat, és CFA- (chartered financial analyst) fokozatot is szerzett. 1997-től az Első Magyar Angol Brókernél dolgozott. 2000-től a bécsi Raiffeisen Capital Managementnél volt, a K&H Alapkezelőhöz 2003-ban került, befektetési igazgatóvá 2005-ben nevezték ki. Tagja a tőzsde indexbizottságának.


Diszkó helyett bank


DJ Soma – az egyetemen a legtöbben így ismerték Soós Csabát, a Raiffeisen Bank lakossági és kisvállalati területért felelős vezérigazgató-helyettesét. „Eredetileg diszkós szerettem volna lenni, már középiskolás koromban rendszeresen forgattam a lemezeket bulikban, az egyetemen pedig rezidens helyem is volt” – mondja. Aztán, ahogy elmélyedt a közgazdaság-tudományban, más is érdekelni kezdte a zene mellett. A 70-es, 80-as évek zenéi iránti szerelem azonban megmaradt, még néhány évvel ezelőtt is előfordult, hogy a Raiffeisen egyik-másik rendezvényén a keverőpult mögé állt.
 
Lakossági üzletág Az egyetem végén dilemma elé került, a pénzügy és a marketing között kellett választania. Komoly állásajánlata mindkét területre volt, végül 1997-ben a Budapest Bank executive training programját választotta, ahol később a minőségbiztosítási területen helyezkedett el. Egy féléves, a Creditanstaltnál (ma UniCredit) töltött időszak után, 2000-ben került mostani munkahelyére, a Raiffeisenhez egy nagyon izgalmas időszakban, hiszen a korábban Unicbank néven ismert, csak vállalati és privát banki szolgáltatásokat nyújtó hitelintézet éppen akkoriban kezdte kiépíteni a lakossági üzletágát. „Ez akkor 15-20 főből állt, jelenleg a lakossági ügyfelekkel nagyjából ezren foglalkoznak” – mondja Soós Csaba.


Motiváció Miközben a bank lakossági üzletága mind nagyobbra nőtt, Soós Csaba is egyre feljebb jutott a ranglétrán, a kezdeti termékmenedzseri pozícióból üzletágvezető-helyettessé, majd üzletágvezetővé nevezték ki, végül 2008 januárjában – mindössze néhány hónappal a válság kirobbanása előtt – vezérigazgató-helyettes lett. A válság a Raiffeisent is súlyosan érintette, 2009-ben a munkatársak 18 százalékától vált meg a hitelintézet, ez a menedzsment számára is komoly kihívás volt. „Az első számú feladat egy vezető számára mindig a dolgozókkal való kommunikáció, és hogy miképpen lehet a motivációjukat ilyen nehéz környezetben is fenntartani. Egyúttal persze ez a legszebb feladat is” – mondja Soós Csaba. Ha ugyanis a dolgozók nem eléggé motiváltak, az az ügyfélkapcsolatokra is rossz hatással van, amelynek a következménye az lesz, hogy végül a tulajdonosi elvárásoknak sem tud megfelelni a cég.


Versenyfutás Az erőfeszítéseknek köszönhetően az anyacég, a Raiffeisen Bank International 2009-es jelentéseiben a kelet-európai leányok közül még az egyik legrosszabb mutatókkal szereplő magyar bankot 2010-re sikerült talpra állítani, minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy Soós Csaba lett a bronzérmes tavaly a MasterCard Az év ifjú bankára versenyében. A fiatal szakember úgy véli, 2011 és 2012 ismét a versenyfutás éve lesz, amikor is az jelenti majd a fő feladatot, hogy miként lehet a versenytársaknál sikeresebbé tenni a hitelintézetet.
Ez komoly kihívás, amely mellett kevés idő jut a kikapcsolódásra. A Raiffeisen vezérigazgató-helyettese főleg a családja – felesége és egyéves kisfia – körében tölti a szabadidejét. Tavaly lett szenvedélye a futás, eddig négy félmaratonon és egy maratonon vett részt. Emellett hosszú távú álmai között szerepel még egy föld körüli utazás is. „Szeretnék még különféle kultúrákat megismerni, eljutni például Ausztráliába, Afrikába és Ázsiába” – mondja.


Soós Csaba (38)
A Janus Pannonius Tudományegyetemen végzett közgazdászként, Manchesterben MBA-fokozatot szerzett. 1997-ben a GE Capitalnél (Budapest Bank) kezdett dolgozni, majd 1999-ben a Creditanstaltnál (UniCredit) helyezkedett el. A Raiffeisennél 2000 óta dolgozik, termékmenedzserként kezdte, 2008-tól a lakossági terület vezérigazgató-helyettese. Házas, kisfia van, hobbija
a zene és a futás.


 

Szárnyra kapott a netes vásárlások piaca a járvány hatására

Egyre szívesebben végzik a magyarok webshopon keresztül a napi bevásárlást. Sok kereskedőt az online értékesítés menthet meg.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Szellemvonatokká váltak a MÁV járatai

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Több labdarúgó is tanulásra használja a kényszerszünetet

Több Bundesliga-játékos is iskolapadba ült. A legtöbben a sportmenedzsment iránt érdeklődik.
Világgazdaság Piactér