Belső motiváció

Manager Magazin
INNOVÁCIÓ Negyvenhét ország 280 cége közül választot-ták Európa legkiválóbb innovátorai közé a budapesti Karma Platformot. Ezzel az eredménnyel a világ legjobb 15 és Európa legizgalmasabb öt üzleti innovációja közé sorolták. A sikerhez vezető út azonban rögös volt…

A Szovjetunió szétesése és a nyugati határok megnyílása után egy piros Nivával érkezett Kárpátaljáról Magyarországra Kovach Anton, mindössze 18 évesen. Kamaszként nagyon szeretett volna bejutni a mai napig világhírű Moszkvai Állami Műszaki Egyetemre, de a több ezer dolláros tandíjat a család nem engedhette meg magának. Kovach Anton ekkor ismerkedett meg egy szerzetes pappal, aki a Kárpátia Missziót is vezette. Ő javasolta, hogy ne gondolkodjon a keleti térségben, hanem próbáljon szerencsét a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME). Az akkori kilátásokat mutatja, hogy jó néhány osztálytársa abban az időben nyugatra ment, ők New Yorkban, Brazí-
liában, Portugáliában élnek. Kovach Anton, a ShiwaForce.com Zrt. társalapítója, a Karma Platform ötletgazdája tehát azzal a vággyal hagyta el a gyökereit, hogy a BME hallgatója legyen, pedig akkoriban a „bundás kenyér”-en és a „köszönöm”-ön kívül egy szót sem tudott magyarul.
Mára odáig jutott, hogy több mint 500 fős zsűri döntött a leghaladóbb üzleti elképzelésekről a SWIFT Innotribe 2014-es londoni versenyén, és juttatta az egyszerű Excel-táblákat ügyviteli rendszerekké alakító budapesti Karma Platformot a középdöntőbe egyetlen európai cégként.RÖGÖS ÚT De ne szaladjunk ennyire előre, Kovach Antonnak ugyanis hosszú és rögös utat kellett megtenni, míg elismert üzletember lett. Első próbálkozásakor ugyanis nem vették fel a BME-re. Nem volt megfelelő nyelvtudása, nem értette a feladatokat. Ráfeküdt hát a matekra, a fizikára és a magyar nyelvre is. Végül a kitartásának köszönhetően harmadjára, 1995-ben sikerült a BME-VIK kar akadályait megugrani, s addigra már kiválóan beszélt magyarul is.
Miután el kellett tartania magát, elsőévesként az egyik tanszéken dolgozott, s minden szabadidejét munkával töltötte. „Élveztem, jó volt ez így!” Első alkalmazottai a szobatársai voltak. Az egyetemen tanulta meg a rendszerekben való gondolkodást. Harmadévesként megdöbbentő pillanat volt számára, amikor felfogta, mekkora felelősség, hogy céget hozott létre. Az első sikereket a Siwwwa tartalomkezelő rendszernek köszönheti. A technológia alapötletéhez első körben alapos kutatásokat végzett. Mivel jó érzékkel látta át az ügyféligényeket és megbízhatóan dolgozott, az OTP Bank azonnal az ügyfele lett.
Mint mondja, szakmai pályafutásának első tíz éve az egyetemen kötött barátságokon alapult. Megértette, hogy teljesen más világba került, mások az értékek, mások a poénok, mások a kincsek, amelyeket felhalmozott, hogy sikeres legyen. „Amikor Magyarországra jöttem, alkalmazkodnom kellett a kultúrához, a magyar életformához.” Vállalkozóként pedig egy másfajta piaci környezetbe kellett beilleszkednie. Az agilitás, az alkalmazkodás így ivódott bele minden molekulájába.


További részletek a manager magazin 2014. októberi számában.

Állások százezreit érinti az automatizáció

Ha egy ország megfelelően reagál a mesterséges intelligenciával érkező változásokra, akár évtizedes hátrányt is ledolgozhat.

A sárga csekkek is illetékmentesek lesznek

Az illeték alapjának és mértékének változása a kormány által megkezdett tehercsökkentés következő lépése.
Világgazdaság Piactér