Biztosító a parketten

Manager Magazin
Tőzsde Néhány napon belül debütálhat a pesti tőzsdén az első biztosítórészvény. A Pannónia a válság legsötétebb évében indult, de az új szerződések terén így is maga mögé utasította az összes versenytársát.

Legendás cégek szellemi utódjának tartja magát a most tőzsdére készülő CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Az Első Magyar Általános Biztosító Társaságot, amelyet 1857-ben – éppen 150 évvel a Pannónia alapítása előtt – hoztak létre, a most parkettre lépő utódhoz hasonlóan neves magánszemélyek létesítették. Az alapítók között volt többek között Deák Ferenc, Eötvös József vagy a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke, Dessewffy Emil is.
A három éve létrejött Pannónia alapításánál olyan emberek bábáskodtak, mint Járai Zsigmond korábbi tőzsdeelnök, pénzügyminiszter és jegybankelnök, Kieselbach Tamás művészettörténész, illetve az Akadémia volt elnöke, Vizi E. Szilveszter. Másik szellemi elődje is van a tőzsdére készülő Pannónia Életbiztosítónak: 1864-ben a Pesti Áru- és Értéktőzsde alapító tagja volt a Pannónia Viszontbiztosító, az Első Magyar Általános Biztosító viszontbiztosítója.


Irány a parkett  Nem csak a nagy elődök példája vezette persze a Pannóniát a börzére. „Már az alapításkor eldöntöttük, hogy körülbelül három év múlva bevezetjük a részvényeinket a tőzsdére” – mondja Gaál Csaba, a társaság vezérigazgatója. A biztosító ugyanis egy olyan – külföldön már jól bevált – modellt szeretett volna megvalósítani Magyarországon, amelyben az ügyfelei egyúttal tulajdonostársak is. Hogy ennyire ragaszkodott a cég a parketthez, abban persze fontos szerepe volt annak is, hogy az alapítók közül hárman – Járai és Nobilis Kristóf mellett Korányi G. Tamás – az idén húszesztendős Budapesti Értéktőzsde (BÉT) születésénél is ott voltak.
Érdekesség egyébként, hogy Magyarországon a rendszerváltás utáni időszakban a Pannónia lesz az első tőzsdei biztosítórészvény, sőt, ez az első olyan cég is hazánkban, amely nyilvánosan működő részvénytársaságként van jelen a biztosítási piacon. Ennek pedig komoly hatása lehet akár az egész iparágra is, a nyilvános működéssel együtt járó nagyobb transzparencia ugyanis a versenytársakat is átláthatóbb működésre késztetheti.


Az indexbe készülnek A tőzsdén is örülnek az új részvénynek, hiszen Európában – a szűkebb kelet-közép-európai térségben is – komoly súlyuk van az indexekben a biztosítópapíroknak, nálunk viszont ez a szektor eddig hiányzott. Egy tőkeemeléssel egybekötött, javarészt a kisbefektetők számára szervezett kibocsátás pedig szintén jól jön a börzének, jó néhány éve nem kapott ugyanis olyan reklámot, mint most, a Pannónia parkettre lépése kapcsán. Ráadásul ha a cég tőzsdei debütálása sikeres lesz, az más tőzsdeképes vállalatok kedvét is felkeltheti a parkett iránt.
A kilencvenes években többször is előfordult, hogy egy-egy nagyobb cég részvényjegyzése idején hidegélelemmel és hálózsákkal felszerelkezve álltak sorba a kisbefektetők a jegyzési helyek előtt, az elmúlt esztendőkben azonban jobbára csak technikai jellegű bevezetések voltak a pesti parketten. A Pannónia esete egészen más: a társaság kisbefektetői roadshow-kon és intenzív reklámkampánnyal próbált befektetőket toborozni. Az átlagember számára expénz-
ügyminiszterként és volt jegybankelnökként ismerős Járai Zsigmond biztatja a lakosságot arra, hogy részesedjék a cég sikereiből.
A Pannónia kisbefektetői jegyzésének és az azt követő intézményi aukciónak a pontos eredménye lapzártánk után derül ki, a papírral várhatóan november második hetében kezdődik el a kereskedés. A biztosító részvénye egyelőre a B kategóriás papírok közé kerül majd be, mivel az A kategóriához három teljes lezárt pénzügyi évre lenne szükség, ez a Pannónia esetében csak jövőre lesz meg. Ezután azonban a társaság vezetői szeretnék, ha a részvény bekerülhetne a BUX indexbe is, már csak azért is, mert így több intézményi befektetőre tehetnek szert. Azok a vagyonkezelők ugyanis, amelyek alapjainak a benchmarkjában a BUX is szerepel, nagy valószínűséggel vásárolni kezdik majd a részvényt.


Válságban indultak A jövő tehát biztató, a múlt azonban kellemetlenségeket is hozott. Amikor három éve megalapították az akkor még CIG névre hallgató Pannóniát, a válság még csak az amerikai ingatlanhitel-piacon éreztette hatását, a Lehman Brothers – amely egyébként szintén alapítója volt a biztosítónak – is élt és virult, Magyarországon pedig minden korábbi rekordot megdöntött az életbiztosítási piac díjbevétele.
2008 májusában, az első kötvények értékesítése idején is még szépek voltak a kilátások, ősszel viszont kitört a válság. „A lehető legrosszabbkor indultunk” – idézi fel utólag Gaál Csaba. A biztosító előtt két út állt: vagy visszafogja az üzletet, vagy tőkét szerez és növekszik tovább. Az első lehetőség egyenlő lett volna a megszűnéssel, ha ugyanis az ügynökök egyszer belejönnek egy biztosítás értékesítésébe, majd le kell állniuk, másodjára szinte lehetetlen őket ismét felpörgetni. Tőkéhez jutni viszont nem volt egyszerű, végül az alapító tulajdonosok fizették be a növekedéshez szükséges 10 millió eurót 2009 novemberében. A válság enyhülésével és az üzleti sikerek elérésével 2010 májusában a japán ELAN SBI Capital Partners kockázatitőke-társaság szállt be további 10 millió euróval a cégbe, s a korábbi tulajdonosok is betettek a cégbe még 3 milliót.
Gyors növekedés Szerencsére a Pannónia meghálálta a befektetői bizalmat, és gyakorlatilag indulása évétől kezdve sorra dönti a rekordokat, illetve múlja felül az üzleti tervben szereplő számokat. Az első évben, 2008-ban például mindössze 800 millió forintos díjbevételre számítottak, ebből azonban az év végére 4 milliárd lett. Tavaly már optimistábban terveztek, de a 12 milliárd forintos forgalom, amelyet a válság legsötétebb évében, az életbiztosítási piac 11 százalékos visszaesése idején értek el, a legderűlátóbb várakozásokat is felülmúlta. Az idei tervekben 16 milliárdos díjbevétel szerepelt; ebből 8,5 milliárd már az első hat hónapban befolyt, az életbiztosítási piacon pedig a második fél év az erősebb, a díjbevételek hozzávetőlegesen háromötöde akkor jön be.
A tervek azonban még ambiciózusabbak. „Az a célunk, hogy az ország piacvezető biztosítójává váljunk” – mondja Gaál Csaba. A Pannónia több fontos lépést meg is tett már az ez irányba vezető úton: még 2008-ban a legmagasabb átlagdíjú biztosítóvá vált, tavaly már piacvezető volt az újonnan kötött rendszeres díjas unit-linked biztosításoknál, 2010 első fél évében pedig ő lett az első az új szerzések terén a teljes életbiztosítási piacon. Ez pedig nagyon fontos, hiszen aki a legtöbb új szerződést köti, előbb-utóbb annál lesz a legtöbb ügyfél is.


Jön a vagyonbiztosító A Pannónia legfőbb terméke egyelőre a unit-linked életbiztosítás. Ez nem véletlen, hiszen a magyarországi piacon ez a legkeresettebb életbiztosítás-típus, az új szerzések 86 százalékát ez teszi ki. A társaságnak emellett van persze vegyes életbiztosítása is, és nagy fantáziát látnak a kegyeleti szolgáltatásokat finanszírozó konstrukciókban, a mintegy 40 milliárd forintos hazai kegyeleti piacnak ugyanis csak egy százalékát fedik le jelenleg a biztosítások.
A hazai gyors növekedés másik motorja a vagyonbiztosító létrehozása lehet. Maga a társaság cégszerűen már létrejött, CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. néven, szerződései viszont még nincsenek. A mostani tőzsdére lépésből származó mintegy 30-40 millió eurónyi tőkéből azonban a cégvezetők tervei szerint az új vagyonbiztosító operatív elindítására is lehetőség nyílik.
Nemcsak Magyarországon, de külföl-
dön is vannak tervei a Pannóniának. A társaság tavaly tavasszal, pont egy évvel a hazai értékesítések megkezdése után nyitotta meg romániai fióktelepét, az idén pedig Szlovákiában folytatta a terjeszkedést. Északi szomszédunknál a Brokernet értékesítőinek a segítségével köti a biztosításokat a Pannónia, ez első hetek tapasztalatai alapján biztató eredményekkel. Ezzel azonban még nincs vége a régiós terveknek, a társaság folyamatosan vizsgálja a térségben adódó üzleti lehetőségeket.
A komolyabb nemzetközi terjeszkedéshez azonban hosszabb távon már feltehetően kevés lesz a mostani tőkeemelésből származó pénz. Így ha minden a tervek szerint alakul, három év múlva ismét tőzsdei kibocsátásra készülhet a Pannónia, annak értéke viszont a mostanit is meghaladhatja, mintegy 100 millió eurónyi részvény kerülhet a parkettre. Ez egyébként már akkora mennyiség, hogy akár a nemzetközi részvénypiacon is érdekessé teheti a biztosítót a külföldi intézményi befektetők számára.  

A vártnál jóval magasabb nyereséget ért el a JPMorgan és a Citigroup

Az amerikai nagybankok eredményét rontotta a hitelezés és a magas céltartalék, míg a betétgyűjtés és az értékpapír-kereskedelemből származó díjbevétel javította.

Kína jobban teljesít a vártnál

Politikai, biztonsági és gazdasági téren is éleződik a feszültség Washington és Peking között, a kereskedelmi megállapodás második szakaszára a novemberi amerikai elnökválasztásig esély sincs.

Komolyan kell venni a klímakockázatokat

Miközben a világ a járvány megfékezésére összpontosít, a cégeknek és a kormányzatoknak fel kell ismerniük más kockázatokat is.

Hibernálás után főszezon?

Munkaerőpiaci szempontból a legsúlyosabb hatást a turizmus gerincét adó szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szenvedte el.
Világgazdaság Piactér