Egy hobbi és aki mögötte van: Gérard Bourland

Manager Magazin

Hogyan került kapcsolatba a hobbijával? Miért választotta éppen ezt?
Franciaország délnyugati részéről származom, ott nemzeti sport a rögbi, nehéz is lett volna kikerülni, hogy találkozzak ezzel a sporttal. A rögbit nem választjuk, hanem a rögbi választja az embert. Aki alkalmas rá, azon hamar megmutatkozik, hogy van érzéke hozzá.


Volt-e olyan, akit „megfertőzött” a szenvedélyével?
2002 óta Magyarországon rögbit oktatok a barátaimmal, sőt, alapítottunk egy iskolát is, és 7–14 éves gyerekekkel foglalkozunk. Így elmondhatom, hogy bizony intézményesítetten „terjesztem” a rögbit.


Milyen képességeket igényel a hobbija?
A rögbihez nagyon fontos képesség a kitartás. Hogy addig menjünk, míg el nem érjük céljainkat. Ebben viszont nem vagyunk egyedül, ez a sport fejleszti a csapatban gondolkodás képességét. A csapatmunkát jelölném meg a második legfontosabb képességnek.


Akad olyan tulajdonsága, amelyet e hobbija fejlesztett ki?
A kitartást és az együttműködést egyértelműen a rögbinek köszönhetem.


Milyen tulajdonságokat tart fontosnak a cégvezetőknél?
A vezetői képességek között különösen fontosnak tartom a céltudatosságot és a kooperációs készséget.


Ezek jellemzők a magyar menedzserekre?
A magyarokban megvan a kitartás, de az együttműködés területén bizony vannak hiányosságok. Hajlamosak ugyanis egyedül küszködni olyan dolgokkal, amelyek összefogással könnyedén megoldhatók.


Mit hiányol a magyar üzleti világból?
A magyar üzleti életből is az imént említett dolog hiányzik: sokkal több helye lenne a kooperációnak, megértésnek, egymás segítésének, vagy egymás nézőpontjának megismerésével szinergiák és hosszú távú előnyök kialakításának.


Van üzleti példaképe?
A nyolcvanas években, a francia atomenergia kiépülésekor közvetlen főnököm nagy hatást gyakorolt rám, benne megvoltak a fentebb tárgyalt képességek.


Mit szeret a magyar üzleti életben?
A magyarok nagy előnye a gyorsaság, a gyors reagálás képessége. Nemcsak riposztokról, gyors válaszokról van itt szó, hanem a gyors igazodás, felismerés képességéről is. Ez nagyon becsülendő bennük.


Mit változtatna meg, ha módja lenne rá?
A kommunikáció szintjén lenne még javítanivaló. Nem az infrastruktúra hiányzik, hanem a kulturális háttér: sokkal nagyobb nyitottság, eszmecserék, nézőpontok ütköztetése, akár viták is kellenek, hogy jellemezzék az üzleti életet. Ez hiányzik. Talán ebből is adódik, hogy a hirtelen nagy változásokra, melyek előjelek vagy előzetes értesítés, egyeztetés nélkül történnek, megtanultak a magyarok alkalmazkodni. Pedig a párbeszéd sok kis sokktól mentesíti a feleket, kisimítja a változások hirtelenségét.


Elégedett a saját üzleti eredményeivel?
Sosem lehet az ember elégedett az eredményeivel, mindig többre vágyom, ugyanakkor panaszra sincs igazán okom. Valahogy a szép eredmények mellett az ember a kis hiányosságokat hajlamosabb jobban észrevenni.


Mit szeretne még elérni?
Célom, hogy a Dalkia minden dolgozója büszke lehessen arra, amit csinál, akár az üzleti eredmények, akár a technológiai, társadalmi hozzáadott érték okán.Hogy érzi magát üzletemberként és magánemberként a magyar társadalomban?
Nehezen tudnám magamat mérni a magyarokhoz. Nem látok különbséget, szerencsére nem lógok ki. Alapelvem az, hogy aki külföldről jött, annak kell igazodnia filozófiájában a helyiekhez. Ezért, ha bármivel elégedetlen vagyok, sosem azokat okolom, akik körülvesznek, hanem azt nézem, hogy bennem hol lehetett a hiba, hogyan tudnék jobban alkalmazkodni.


Milyen reformokat tart fontosnak? Meg is tudná valósítani ezeket, ha módja lenne rá?
Magyarországon nagyon összekeveredik a politika és a szakma, minden területen. Nincs igazi technokrácia, csupán politikai identitás és bizalmatlanság okán sűrűn lecserélődnek szakemberek a döntéshozatali szintektől lefele is. Ezen feltétlenül változtatnék, ha lenne rá módom. Hogy sikerülne-e, azt nem tudom, mindenesetre megfelelő befolyással meg kellene próbálni. Jó példával lehetne elöl járni, illetve a közszférában a toborzási, alkalmazási szabályok szintjén lehetne pozitív ösztönzőket és a szakmát védő fékeket beépíteni. Ha azt látnák az emberek, hogy ez növeli a hatékonyságot, és hogy a lojalitáshoz nem szükséges a meggyőződéses pártszimpátia, akkor lassan megváltozna a kultúra.

Maradandó hatást gyakorol a járvány a nemzetközi kereskedelemre

A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelemre a nagy gazdasági világválság óta.

Vendégcunami lepte el a vidéket

Gyengébben alakult az első nyári hónap a vártnál, a belföldi turizmus is óvatosan mozdult meg, a hotelek zöme csak a hónap közepén mert ki nyitni.

Magyar rendező filmje is versenybe szállhat a Golden Globe-díjért

Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé.

Karanténban ünnepeli születésnapját Antonio Banderas

A színész azt írta jól érzi magát, csak egy kicsit fáradtabb, mint általában, de követi orvosai utasítását, hogy minél előbb felépüljön.
Világgazdaság Piactér