Globálisan oldódik

Manager Magazin
borsodchem Közel teljes kínai ellenőrzés alá került a magyar vegyipari társaság. A Wanhuába való beolvadási lehetőséget nem saját maga kereste, de pénzügyi helyzete rendezéséhez, további növekedéséhez más út nem vezetett.

A BorsodChem Zrt. a Magyarországon eddig végrehajtott legnagyobb, 1,26 milliárd eurós kínai befektetés révén a kínai Wanhua Industrial Group Co., Ltd. 96 százalékos tulajdonává vált. Közvetlen vevője a négy cégből álló csoport egyik társasága, a 100 százalékos anyavállalati tulajdonú Yantai Wanhua Polyurethanes Co., Ltd. Az ügylet révén tovább koncentrálódik az egyik fő műanyagipari alapanyag, az izocianát (MDI) globális termelése. A BorsodChem bekebelezésének köszönhetően, azaz a társaság évi 180 ezer tonna MDI-előállítását is beszámítva a Wanhua a német BASF és Bayer mögött a harmadik legnagyobb izocianáttermelővé vált. Ám mivel termelésének nagy részét maga a kínai piac veszi fel, a cég nemzetközi kereskedelmi súlya szerény: az együttes európai és amerikai izocianátpiacnak csak a 3 százalékát ellenőrzi. A kazincbarcikai gyártókapacitások megszerzése mellett tehát az akvizíció másik célja a BorsodChemen keresztüli piaci terjeszkedés volt.


Kényszerpályán Egészen más érvek szóltak a cég 59,9 százalékának, ezzel pedig ellenőrzésének átadása mellett. Tulajdonképpen kényszerhelyzet volt. A Wanhua 2009-ben, a BorsodChem mezzanine (alárendelt kölcsöntőke) hiteleinek megszerzésével lépett be a mintegy 900 millió eurós tartozást felhalmozott társaság életébe, majd pedig végigcsinálta, amit akkor elhatározott. 2010 februárjában 140 millió eurós mentőövet ígért a cégnek azzal a feltétellel, hogy annak hitelezői elfogadják a banki és mezzanine hitelek átszervezésének tervét. Mivel ez idő tájt a BorsodChem hiába próbált 100 millió euró hitelt kapni a Magyar Fejlesztési Banktól, egyéb megoldás híján júniusban el kellett fogadnia a felé nyújtott kínai kezet. A Wanhua a pénzéért 38,1 százalékos részesedést kapott a BorsodChemben, és opciót is szerzett a cég ellenőrzésének megszerzésére. Most februárban ezt az opciós jogot hívta le. Saját részesedése ezzel 96 százalékra nőtt, 4 százalék pedig a hitelezőknél maradt. A hír bejelentésekor a Yantai Wanhua részvényeinek árfolyama 7,49 százalékkal, 21,67 jüanra (3,29 dollárra) szökött a sanghaji tőzsdén. A kazincbarcikai társaság beolvasztására két évet szán az új tulajdonos.


Ciprusi és luxemburgi kitérő

Többszörös a tulajdonosi áttét a kazincbarcikai társaság és kínai szakmai befektetője között. A BorsodChemet a First Chemi-cal Holding Kft. (FCH) ellenőrzi. Az FCH-nak 2010. június 29. óta négy ciprusi tulajdonosa van (Lepondal, Pinchus, Accession Mez-zanine Ltd. és Accession II. Investment Capital Ltd.): a 4 százalékon osztozó hitelezők. Január 31-én csatlakozott hozzájuk a luxemburgi Mount Tai Chemical Holding, e cég képviseli a Wanhuát, amely a Permira Alapok, a VCP Capital Partners helyét vette át.

Megállapodás A BorsodChem a tavaly kapott 140 millió eurót salétromgyára és új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének felépítésére szánta. Utóbbin több mint ezer szerződéses alvállalkozója dolgozik, a létesítmény üzembe helyezése július 1-jén várható. A lépéssel a jelenleg évi 90 ezerről további 160 ezer tonnával bővül TDI-előállító kapacitása, ekkortól a BorsodChem – azaz már a Wanhua – lesz Európa legnagyobb TDI-gyártója. Most januárban bejelentettek egy másik projektet is. Több mint 16 millió euróból a hidrogén energetikai célú hasznosítására készül a társaság, amely a kivitelezésről a Sinergy Energiaszolgáltató Beruházó és Tanácsadó Kft.-vel, a hitelezésről pedig az UniCredit Bank Zrt.-vel állapodott meg. A BorsodChemnél évente keletkező mintegy 43 millió köbmétert a Sinergy által két éve telepített kazánban égetik majd el, az így termelt hőt pedig a BorsodChem fogja felhasználni. A beruházás a tervek szerint ez év őszére készül el.


Bővítés A fejlesztések további mértékéről és irányairól a Wanhua a tranzakció lezárulta után dönt. Azt azonban már jelezte, hogy európai terjeszkedésében nagyban kíván támaszkodni a BorsodChemre, amely termelésének több mint felét nyugat-európai piacokon helyezi el, jelentős hányadát Közép- és Kelet-Európában, de a kontinensen kívül is erősödik. (Idekívánkozik, hogy a külföldön terjeszkedő magyar multik ottani vagyona nagysága tekintetében a BorsodChem a második helyen áll a Mol mögött azon a listán, amelyet az ICEG Európai Központja és a Vale Columbia Center 2009-es adatok alapján állított össze.) Tulajdonképpen a csoporton belül a BorsodChem feladata lesz a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása. A kazincbarcikai társaság termelését tovább kívánják bővíteni, a vállalatot pedig Európa legversenyképesebb izocianátgyártójává szeretnék alakítani. Ígérete szerint a Wanhua megőrzi a munkahelyeket is.


Érdeklődés A kínai cég számára a BorsodChem nem kizárólagos célpont volt. Néhány éve mérlegelte a hollandiai és a dániai gyárépítés lehetőségét is, a kazincbarcikai társaság pénzügyi nehézségei azonban vonzerőt jelentettek. Az is sokat nyomott a latban, hogy Európa a legnagyobb poliuretán-piac, s ennek a közepén található a BorsodChem, amely meghatározó részben poliuretán-alapanyagot gyárt. Persze maga a BorsodChem is vonzott másokat is, korábban főként az orosz érdeklődés volt iránta erős. A cég 25 százalékát 2000-ben meg is vette a Gazprom közelinek mondott Milford offshore cég, amely mögött Megdet Rahimkulov orosz milliárdos állt. Rahimkulov csak 2006 végén vált meg a csomagtól.


Versenyképesség A Wanhua Industrialé a világ legnagyobb és közlése szerint legteljesebben integrált izocianátgyártó komplexuma. A létesítmény 2010 óta termel. Negyven országba exportál, termékei eljutnak Észak-Amerikába, Kelet- és Nyugat-Európába, Japánba, a Közel-Keletre és Délkelet-Ázsiába. Büszke innovatív és zöldtörekvéseire: több mint négyszáz fejlesztéssel foglalkozó alkalmazottja van, éves forgalmának pedig az 5 százalékát költi kutatásra és fejlesztésre. Ezért a Wanhua az egyik legversenyképesebb vállalat a kínai piacon. Jelenleg egy 300 ezer tonna kapacitású kínai TDI-üzem építésén dolgozik Jason Ding elnök tájékoztatása szerint. „Amíg el nem készül, addig a BorsodChemben előállított TDI-nek jelentős szerep juthat a kínai piacon” – válaszolta az MTI-nek Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.


Vonzás Az utóbbi években felgyorsult a kínai tőkekivitel. Ottani beruházók 2009-ben kétszer akkora összegért, 50 milliárd dollárért vásároltak fel külföldi vállalati részvényeket, mint 2007-ben. Az idén a CIC nevű, 300 milliárd dollárral rendelkező állami vagyonalap egymaga elkölthet ennyit. A fő célpontnak az amerikai állampapírok számítanak, utánuk a stratégiai súlyú vállalatok részvényei jönnek. Némely nyugati kormány stratégiai megfontolásból határt szab a kínai állami beruházók tulajdonszerzésének. Magyarországon más a helyzet. Az Asia Center további kínai cégeket igyekszik hazánkba vonzani, a világon elsőként Budapesten nyitott irodát a távol-keleti ország befektetési ügynöksége. Eddig 600-800 millió dollárnyi kínai működő tőke érkezett az országba, jórészt az informatika, az elektronika, a távközlés és a kutatás-fejlesztés területére. Itt van az ázsiai állam jegybankja, a Bank of China is. Mintegy ötezer kínai cég működik Magyarországon.

A várakozásoknak megfelelően döntött a Moody's Magyarországról

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozatának első szakasza.

Közel 250 milliárd forint ment el eddig a koronavírus elleni védekezésre

A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy a vírus által előidézett helyzethez igazítsa a költségvetést – mondta a pénzügyminiszter.

Történelmi mélypontjához közeli szintre gyengült a forint az euróhoz képest

Az euró a reggeli 356,91 forintról röviddel 18 óra után 359,41 forintra erősödött.

Minél később, annál jobb?

Hasonló életpályák, hasonló szolgálati időtartamok, hasonló keresetek mellett is drámai mértékben eltérő összegű nyugdíjakat állapíthatnak meg attól függően, hogy melyik évben igényelte a jogosult a nyugdíját. Vélemény.
Világgazdaság Piactér