Górcső alatt a biztonság

Manager Magazin
VISA Sohasem a szétszerelt „kütyük” érdekelték Kiss Edét, már fiatalkorában is a digitális technika és az informatika vonzotta. A Visa Europe Magyarországért felelős igazgatója most kiélheti ezen szenvedélyét, hozzá tartozik az üzletfejlesztés is.

Kiss Edére tavaly nyáron, hosszas keresgélés után esett a választás, hogy Magyarországon a Visa „arca” legyen. Mivel egy – jelenleg – egyszemélyes cégről beszélünk, a Visa Europe igencsak megnézte, hogy kit válasszon képviselőjének. Kiss Ede villamosmérnökként végzett, de elmondása szerint az ő kollégiumi íróasztalán sosem hevertek szétszerelt televíziók és egyéb „kütyük”, őt inkább a digitális technika és az informatika vonzotta. Az egyetem elvégzése után a miniszámítógépek világába csöppent, némileg tudatosan, ebben sejtve a jövőt. Szerencsés véletleneknek köszönhetően került egy franciaországi diákcsereprogramba, miután néhány hónap alatt elsajátította a francia nyelvet, hogy élni tudjon a lehetőséggel. A diákcsere végül egy szép karrierkezdéssé nőtte ki magát Franciaországban a nyolcvanas évek vége felé, amikor igencsak ritka volt a külföldi munkavállalás lehetősége hazánkban.


Tíz év külföld A bankkártyapiac mélyebb megismerése előtt Kiss Ede először informatikusként helyezkedett el Franciaországban egy nemzetközi rendszerintegrátor vállalatnál, majd munkájának elismeréseképpen projektirányítási és ügyfélmenedzseri feladatokat kapott, mely karrierépítés általánosnak számított Nyugat-Európában. A gazdasági képesítés hiányát a Visa Europe magyar képviselője is megérezte, így felnőtt fejjel vágott neki az Insead neves francia üzleti akadémia MBA szakának, vállalva a nappali szakos oktatás adta sajátos körülményeket. Később mérnöki és immár gazdasági tudással felvértezve az Oberthur Card Systemsnél helyezkedett el, ahol a mobilhálózatban használt SIM kártyák alkalmazásainak fejlesztésével foglalkozott. A kilencvenes évek végén a francia tulajdonú cég lehetőséget adott Kiss Edének, hogy létrehozzon egy régiós központot, amely egy-két év alatt néhány milliárdos bevételű leányvállalattá fejlődött. A siker elismeréseképpen a varsói, majd a bukaresti iroda vezetését is rábízták. Ez a felfelé ívelő karrier 2006-ban, személyes okok miatt véget ért. Nyilván mindenhez ragaszkodik az ember, amibe sok lelkesedést és energiát fektetett – értékelte a vezető akkori váltását.
Kis kitérő után visszakerült a bankkártyák világába. A Visához jönni mindenképpen jó döntés volt – vélekedik a vezető. A Visa márkanevet mindenki ismeri, a tagbankok mára már több mint 400 millió bankkártyát bocsátottak ki Európában.


Kiss Ede (48)

A Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végzett, Insead MBA-csúcsdiplomája van. Házas, négy kisfiú édesapja. Hobbija a hegy- és sziklamászás.

Csak kártya Az Európai Bizottság számításai szerint a különböző fizetési rendszerek társadalmi összköltsége a GDP két-három százalékát teszi ki. Ennek több mint kétharmadát a készpénzfizetés költsége adja. Illusztrációképpen: az EU teljes agrárszektora a GDP 2,1 százalékát teszi ki, ez azt jelenti, hogy fizetésre többet költünk, mint élelmiszerre. Emellett a szürke- és feketegazdaság visszaszorítását is segíti a bankkártyahasználat minél szélesebb körű elterjedése. A biztonságon túl a praktikum is erős érv a plasztik mellett: mivel az ügyvezető még egy ezerforintos összeget is kártyával fizet, ha megteheti. Egyszerűbb, biztonságosabb, higiénikusabb – vallja. Mivel Magyarországon még nem olyan sokan osztják ezt a hozzáállást, van hová fejlődni. Míg Skandináviában a költések több mint fele történik kártyán keresztül, addig hazánkban ez csak hét-nyolc százalékot tesz ki.


VISA-lobbi A fent említett üzleti környezetben igen sok lehetősége van a Visa Europe hazai kirendeltségének. Szigorú peremszabályok kötik az ügyvezetőt, ugyanakkor a helyi üzletfejlesztési és lobbizási stratégia kialakítása az ő kompetenciája. Kevesen tudják, de a Visa komoly partner a bűnüldözésben is, hiszen a Visa nemzetközileg is nagy energiákat fektet az internetes bűnözés felderítésében való segédkezésbe. „A hazai rendőrséggel való együttműködés kereteinek kialakításán is dolgozunk” – számol be terveiről Kiss Ede.Jövő  Magyarország jelenleg a lehetőségek tárháza egy kártyatársaság számára, hiszen a modern fizetési technológiák ugrásszerű fejlődés előtt állnak. A mobilfizetés Magyarországon most, 2011 elején egy kinőtt gyerekcipőben jár – fogalmaz az ügyvezető. Az érintésmentes technológia azonban már nem a távoli jövő: amikor csak elhúzzuk az óránkat egy leolvasó előtt, és ezzel fizetünk. A lehetőségek szinte határtalanok. Nem az ötletekkel és nem is a megvalósíthatósággal van gond, inkább azért maradunk még egy ideig a plasztikkártyánál, mert az elfogadó rendszer erre épült ki. Érzelmileg pedig ez egy konzervatív műfaj: onnantól kezdve, hogy a pénzünkhöz a kártyán keresztül jutunk, fő érték a biztonság, illetve a bizalom.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.

Éhezés fenyegeti a thaiföldi elefántokat a turizmus összeomlásával

A legnagyobb szárazföldi emlősök napjában akár 200 kilogrammnyi élelmet is elfogyasztanak.

Budapest Airport: elveszhet az útvonalhálózat egy része

A ferihegyi repülőtéren tervezett beruházások egy részét pedig el kell halasztani.
Világgazdaság Piactér