Indulhat a kötvénykorszak

Manager Magazin
Értékpapírok. Egy szűk, többnyire intézményi befektetőkből álló csoporton kívül az elmúlt években szinte senki sem foglalkozott vállalati kötvényekkel Magyarországon. Az RFV és a Mol feltűnése nyomán viszont élénkülni látszik az érdeklődés, a cégek és a kisbefektetők részéről is.

A várakozásoknál is hamarabb, három nap alatt lezárult az RFV Regionális Fejlesztési Beruházó Termelő és Szolgáltató Nyrt. 10,44 százalékos fix kamatozású, névre szóló, nyilvánosan forgalomba kerülő kötvényeinek jegyzése szeptember végén. Történt ez annak ellenére, hogy a vállalati kötvények korántsem örvendtek túl nagy népszerűségnek a hazai magánbefektetők körében: a néhány, ilyen értékpapírokat kibocsátó cég is – többnyire bank – egy szűk befektetői körnek értékesítette papírjait.
Pedig a vállalati kötvény számos előnyt biztosít mind a kibocsátója, mind a befektetők számára. Az értékpapírt kibocsátó cég a banki hitelnél könnyebben jut a fejlesztései finanszírozásához vagy más célból szükséges forráshoz, a befektető pedig jó, az elérhető betéti kamatoknál vagy állampapírhozamoknál többnyire magasabb haszonhoz juthat. A tőzsdén forgó papíroknál pedig a másodpiaci forgalom lehetősége is adott. A befektetéshez így csak az kell, hogy az invesztor bízzon a kötvényt kibocsátó vállalat jövőjében, és vállalja a vásárlással járó, a hagyományos befektetési formáknál kissé magasabb kockázatot. Két hazai, az energiaszektorban működő társaság aktivitása viszont egy csapásra felélesztheti az itthon eddig marginális szerepet játszó piacot.


Kiemelt hozam Az RFV-kötvényeket az Equilor Befektetési Zrt.-nél lehetett jegyezni szeptember 27-től. A regionális energiacég az RFV 2014/A elnevezésű kötvényből 2 milliárd forint össznévértékű csomagot tervezett forgalomba hozni.
Az érdeklődés a lakosság részéről is kiemelkedő volt, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 67 százalékos volt a kötvények túljegyzése, annak ellenére, hogy a jegyzési időszak a lehető legrövidebb ideig, mindössze három napig tartott.
A kis- és intézményi befektetők együttes bizalmát jelzi, hogy több mint tíz intézmény jegyzett a kötvényekből, valamint hogy a kötvények közel felét magánszemélyek jegyezték le. Az RFV következő kötvénykibocsátása előreláthatólag ebben a hónapban lesz, várhatóan kötvényrábocsátás formájában. Mivel az RFV tervezi a kötvények BÉT-re történő bevezetését, azoknak a befektetőknek is lesz lehetőségük a vásárlásra, akik ezt a nagy érdeklődés miatt most nem tudták megtenni.
Szécsényi Bálintnak, a kötvénykibocsátás lebonyolítójának, az Equilor Befektetési Zrt. ügyvezetőjének véleménye szerint a magánszemélyek érdeklődését a vállalatba vetett bizalom mellett az is fokozta, hogy a kötvények tartós befektetési számlán is elhelyezhetők.
Persze az RFV ajánlata a magánbefektetők számára nagyon is csábítónak bizonyulhatott: a jelenleg elérhető, 4-5 százalékos betéti kamatok tükrében az évi 10,44 százalékos kamat több mint jónak számít, ráadásul az RFV jól működő „sztorit” is mellékelt a papírhoz.


Forrás a terjeszkedéshez A kötvényprogramból befolyó összeget az RFV Nyrt. az utóbbi hetekben bejelentett, megnyert romániai projektjeire – települések távfűtési rendszerének korszerűsítésére és a távhőrendszer hosszú távú üzemeltetésére – kívánja fordítani. Kassai Ákos, az RFV Nyrt. vezérigazgatója szerint a kötvénykibocsátás sikeres beindításával fontos kockázati tényező hárult el a romániai projektek megvalósítása elől. Véleménye szerint beigazolódott, hogy a részvénypiac után a kötvénypiac is hisz az RFV üzleti modelljében és növekedésében, valamint hogy a vállalat átlátható működésével, stabilitásával és tőkepiacok iránti elkötelezettségével elnyerte a befektetők bizalmát.
A Mol is beszállt A Mol kötvénykibocsátási programjának első részlete október 22-ig volt jegyezhető az OTP Bank és a K&H Bank kijelölt 130 fiókjában, illetve a KBC Equitas online értékesítési felületén. (A jegyzés eredményét lapzártánk után tették közzé.) A 18 hónapos lejáratú értékpapír a jelenleg megszokott banki kamatoknál szintén magasabb, évi hatszázalékos hozamot garantál.
Kifizetésre két alkalommal, egy év után és a lejáratkor, 2012. április 26-án számíthatnak a befektetők. A Mol-kötvényt emellett a Budapesti Értéktőzsdére is tervezi bevezetni a vállalat, amely lehetővé teszi a lejárat előtti eladást, a piaci körülmények szerinti feltételekkel.
Természetesen a Mol-kötvényben fantáziát látó befektetők is elkerülhetik a
20 százalékos forrásadó megfizetését, amennyiben a tartós befektetési számlára vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlájukra helyezik el a papírt. Emellett a Mol a cég iránti nagyfokú bizalomra is építhet, hiszen Magyarország egyik legnagyobb és legstabilabb cégéről van szó.
 
Nagyban játszanak A mostani, első kötvény meghirdetett jegyzési összege 2 milliárd forint. A teljes, egyéves kibocsátási program során összesen 100 milliárd forint értékű kötvényt kíván értékesíteni a vállalatcsoport. Terveik szerint az elkövetkező időszakban 3-6 havonta jelennek meg a piacon egy-egy újabb értékpapírral, mindig értékelve az előző kibocsátás tapasztalatait, s ahhoz igazítva az új kínálatot, illetve a feltételeket. Ami pedig a Mol kibocsátásának céljait illeti, azok nagyjából azonosak a más vállalati kötvényeknél megszokottakkal. Egyrészt a csoport nyilván csökkenteni akarja a kiszolgáltatottságát a banki finanszírozásnak, másrészt olcsón és gyorsan juthat nagy mennyiségű forráshoz, úgy, hogy közben attraktív hozamot tud nyújtani a befektetőknek.

Átrendezte a járvány a balatoni üdülőpiacot

A nyaralóvásárlók körében a Balaton népszerűsége továbbra is töretlen, és az idei év első öt hónapjában az olcsóbb ingatlanok voltak a legkeresettebbek:.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.

Boris Johnson: június közepén nyithatnak a boltok

Először a szabadtéri piacok nyithatnak ki ismét, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük.

Beindult a turizmus Horvátországban

Jelenleg közel 22 ezer turista tartózkodik az országban, amelynek fele az elmúlt napokban érkezett.
Világgazdaság Piactér