Kastélyt vett az informatikus

Manager Magazin
PRÓNAY-KASTÉLY Lézerszemészeti klinikát építtet a P92 IT Solutions Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Molnár József ehhez 745 millió forintos EU-támogatást is kapott, miután az alsópetényi Prónay-kastély megvásárlásával és felújításával bizonyította: tud bánni a pénzzel.

Az ön eredeti szakmája villamosmérnök, a cége fő profilja viszont az informatika. Miért váltott?
Molnár József: Villamosmérnökként a Mikroelektronikai Vállalatnál dolgoztam, sőt, a doktori disszertációmat is e területen – a számítógéppel segített áramkörtervezésből – írtam. Ám a villamosmérnöki munka mellett 1988-tól a mellékest az informatikai tevékenységéből szereztem. Elsősorban nagykereskedések munkáját segítő szoftverfejlesztéssel foglalkoztam, készletkezelő, ügyvitelt segítő programokat készítettem. Időnként a feleségem és néhány egyetemi munkatársam is besegített. Egyre több megbízást kaptam, úgy éreztem, a feladat már túlnő rajtam, választani kellett. Végül az informatika mellett döntöttem, ez vált a fő foglalkozásommá. 1991 végén négy fővel megalakult a Prompt92 Kft., amely később Arvato Systems Kft. néven üzemelt, majd ebből jött létre a P92 IT Solutions Kft. Fő profilunk az informatikai fejlesztések, a szoftverfejlesztés volt, de informatikai tanácsadással és számítástechnikai oktatással is foglalkoztunk. Egyre több volt a feladat, egyre több munkatársra lett szükségünk. A cég életében az 1993. év fordulópontot jelentett. Ekkor kerültünk kapcsolatba a Güterslohban székelő német Bertelsmann AG médiakonszernnel. Stratégiai partnert kerestek szakértői, fejlesztői munkára, valamint az itteni partnereik számára rendszertámogatás nyújtására. Ez idő tájt kezdtek Magyarországon is dolgozni. Övék volt akkoriban a Népszabadság és részben az RTL Klub. Mi főként a külföldi projektjeiben vettünk és veszünk a mai napig részt. Ez gyakorlatilag a belső ügyviteli rendszerek fejlesztését jelenti. Eleinte kétéves próbaszerződést kötöttünk, de a kapcsolat azóta is tart. Emellett a BMG-vel dolgoztunk együtt, a cég ma Sony Music néven ismert, de említhetném a Grass Roots Groupot is, amely 12 esztendeje partnerünk.Nehéz volt megszokni a német és a brit mentalitást?
Molnár: A gondolkodásmódjuk, az emberi habitusuk nem áll messze a miénktől. A legnehezebb a bizalmat megszerezni, azt, hogy odaengedjenek a legkényesebb területekre, hiszen a munkánkon, a fejlesztéseinken gyakorlatilag a cég élete múlik. Például a lemezkiadásnál az üzleti elszámolást a mi szoftvereink alapján végzik. Van olyan projektünk, amely 18 esztendeje újabb és újabb lehetőségeket ad. Olyannyira jó lett a kapcsolatunk a Bertelsmann-nal, hogy 1995-ben a német cég többségi tulajdonos lett a vállalkozásunkban, ám 2008-ban, amikor profiltisztítást hajtottak végre a társaságnál, kivásároltuk magunkat. A cég éves forgalma 1,2-1,3 milliárd forint, ennek zöme – több mint 80 százalék – a szoftverfejlesztések exportjából származik. A foglalkoztatottak száma mintegy száz fő.


Vajon a jól menő vállalkozás miért vásárol meg egy a nógrádi dombok között megbúvó kicsiny faluban, Alsópetényben kastélyt?
Molnár: Ebben személyes motivációk játszottak közre. A családunk évszázadok óta Nógrádban élt. Édesapám érsekvadkerti. A kárpótlásból földek, erdők kerültek vissza a családhoz. Gondolkodtam rajta, hogy házat, esetleg panziót építsek a megyében. Egy apróhirdetés nyomán bukkantunk az alsópetényi Prónay-kastélyra, és azonnal beleszerettünk. A tulajdonos az édesapjától örökölte, és nekem úgy tűnt, az épületek hangulata nem hatol a lelkéig, szívesen megszabadulna a kastélyegyüttestől. Hat évig állt üresen az épület, s ez nagyon sok kárt okozott benne. Vizesek lettek a falak, károsodtak a bútorok, a vízvezeték-hálózat. Ugyanakkor a vásárlással nem hétvégi, családi rezidenciát szerettünk volna, hanem egy olyan helyet, amely a cégnek reprezentatív fogadási lehetőséget ad kiemelt üzletfelei fogadására és a tulajdonos társaság profiljába vágó oktatások lebonyolítására. A másik gondolatunk az volt, hogy hozzuk vissza azt a miliőt, amely erre az épületre egykor jellemző volt, és töltsük meg tartalommal, próbáljunk meg eseményeket, rendezvényeket ide szervezni.


További részletek a manager magazin 2013. áprilisi számában.

A beruházási ráta 25 százalékra nőhetett

Az építőipar első negyedéves, 47 százalékos növekedéséből kiindulva bőven 20 százalék felett gyarapodhattak a beruházások.

Több ezer milliárd dollárt ér a világ száz legnagyobb cége

Az Apple vezeti a Forbes legértékesebb világmárkáit rangsoroló 100-as listáját.
Világgazdaság Piactér