Ki gondoskodik rólunk?

Manager Magazin
Személyes Sorozatunkban csúcsvezetőket kérünk fel, írják meg véleményüket, hogy érzik magukat üzletemberként, aktuálisan milyen gondolatok foglalkoztatják őket. Mindezt politikamentesen és az irányított vállalatot érintő hírek mellőzésével.

Ki gondoskodik majd rólunk? – villant belém a szívszorító kérdés a gyász fájdalmának megújuló hullámai közepette. Apám sírjánál álltunk az öcsémmel, az anyámmal, néhány rokonnal s körülöttünk egy csomó számomra idegen emberrel. Tizenhárom éves voltam, és még nem tudtam, hogy akkor valami annyira belém égett, hogy a hatása ma is tart és valószínűleg tartani fog, amíg csak élek.
Anyám általános iskolai tanár volt, már akkor sem túl nagy fizetéssel. A kádári szociális háló még elég jól átsegített minket a középiskolán, de mire egyetemista lettem, már voltak zökkenők, úgyhogy megtanultam, az utolsó vizsgán is ötöst kell kapnom, hogy megkapjam az akkori idők csúcsösztöndíját, a népköztársasági ösztöndíjat; hétvégenként dolgozni jártam egy totó-lottó kiértékelőbe, és ösztöndíjszerződést kötöttem egy országos nagyvállalattal.


Nem panaszként emlegetem mindezt, mert cserébe megkaptam azt az érzést, hogy tehetek valamit magamért és a családért. S mindez szinte automatikusan történt. Az elkényeztetett kislányból lassan fiatal nő lett, aki azzal lépett ki a felnőttéletbe, hogy olyan szakmai reputációt akar teremteni magának, amely biztosítja, hogy bármi történik is, ha esetleg nem is a korábbi színvonalon, de képes legyen szükség esetén egyedül is felnevelni a gyerekeket.
A történelem is közbeszólt, s a korábbi rendszer tarthatatlansága után hagyott óriási adósság ledolgozását követően létrejött az öngondoskodás néhány intézménye, melyek közvetlen funkcióikon túl ahhoz is hozzájárultak, hogy az emberekben a fentiekhez hasonló gondolatokat indítsanak el. A minden határon túl az államtól várt segítség és megoldások helyébe itt-ott a biztonság saját erőből történő megteremtésének lehetősége lépett.


Később vezetői megbízásokat kaptam, s mint a kevés magyar női vezető egyikétől időről időre megkérdezik, hogy vajon mi az a többlet, ami elősegítette az életpálya ívét. Az igazság az, hogy ezt nem lehet pontosan tudni. Bizonyára kell hozzá sok szerencse és lehetőség, ami nem mindenkinek jut, kellenek bizonyos személyes képességek is, de valószínűleg közrejátszik az a törekvés is, hogy az ember képes legyen gondoskodni magáról felnőtt- és időskorában és azokról is, akik szerencsétlen esetben csak rá számíthatnak.
Sokat beszélünk ma a sikeres modellről, a kornak megfelelő hatékony irányítási, gazdaságpolitikai megoldásokról. Sokszor elhangzik Kína és India példája, hiszen ott nem állt meg a növekedés a válság hatására sem. Sikerüknek sok összetevője van, az olcsó munkaerőtől az utolérési, felzárkózó hatásig, de bizonyosan közrejátszik az öngondoskodás is. Ennek érdekében mennek el dolgozni az elmaradott területekről a messzi távolba, emiatt dolgoznak olyan sokat, és emiatt takarékoskodnak a lehetőségeikhez képest nagy arányban.
Visszatérve a kiinduláshoz, az ember néha többre képes, mint amit feltételeznek róla. Anyám derekasan helytállt. Sok álmatlan éjszakát és szorongást élt át, mert olyasmik szakadtak a nyakába, amelyekre sohasem készült, hisz korábban a lakás és az iskola körüli fél négyzetkilométeren zajlott kiszámítható, biztonságos élete. Az is nehéz volt számára, hogy jó szívvel el tudja fogadni kevés nyugdíja mellé a mi tapintatosan nyújtott kiegészítésünket. Sajnálatosan korai halálához is bizonyára hozzájárult mindez, s számomra így vált küzdelmes élete végén József Attila édesanyjához hasonló örök Mamává. Sorsa arra tanított, hogy az öngondoskodás lehetőségei adta kereteken belül tegyek meg mindent annak érdekében, hogy szeretteimet és önmagamat a lehető legnagyobb biztonságban tudhassam.
Dunavölgyi Mária,
az OTP Lakáslízing elnök-vezérigazgatója,
a lízingszövetség elnöke

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

675 millió dolláros segélyt kérvényeztek a veszélyeztetett országoknak

Az Egészségügyi Világszervezet aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.
Világgazdaság Piactér