Megéri jónak lenni?

Manager Magazin
ÜZLETI ETIKA Az a lényeg, hogy mindig bele tudjunk nézni a tükörbe – fogalmazza meg az etikus magatartás lényegét Tomka János. A Megéri jónak lenni? című könyv bemutatója után Bőgel György szerzőtárssal értelmezték, miért idézhetők fel bibliai történetek a mai menedzsmentpéldák kapcsán.

Izgalmas téma a mai menedzsment erkölcsi, etikai jellemzőiről beszélni. Főleg egy nagy válság után, amikor az éles helyzetekben feketén-fehéren kiderül, milyen tartása van egy-egy cégnek, vezetőnek. A kemény próbán sokan elbuktak. A profit felülírta a korábbi írott vagy íratlan szabályokat. Amikor a túlélés a lényeg, nem számít a morál, csak a profit vagy a megmaradás. Tehát a Megéri jónak lenni? kérdésre az ember könnyen azt válaszolja, hogy attól függ… Esetleg: vagy-vagy…ETIKA ÉS PROFIT Tomka János, a KPMG Akadémia (2015-től a cég új neve: QMA Menedzsment Akadémia) igazgatója és Bőgel György, a CEU professzora nem ért egyet az erkölcsi kérdések ilyen értelmezésével. De azt is elismerik, a könyv címében feltett kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a jó fogalmára nem adható meg egy egzakt szabály. S ha az nincs, akkor az értelmezés koronként, helyzetenként eltérő lehet. Ám az adott szituációban, környezetben viszonylag egyértelmű, mi a helyes, mi a jó. „Nem biztos, hogy rövid távon megéri a következetes etikus magatartás, azaz lehet, hogy nem hoz azonnali profitot, de hosszú távon megéri az alapnormák betartása. Tehát fontos, hogy a vállalatoknak is meglegyenek azok az értékei, melyeket nehéz helyzetben is követnek” – mondta Tomka János. Bőgel György pedig az „etika vagy profit” felvetést tartja helytelennek: „Az az optimális, ha a két fogalom között »és« van. Az etikus magatartás nagyon fontos, ugyanakkor egy vállalatnak egyértelműen nyereségre kell törekednie, hogy tartósan megmaradhasson, fejleszthessen, bért fizethessen. Előfordulhat, hogy ezért néha elvtelen kompromisszumot is kell kötnie. Ha csak ideiglenesen, egyedi megoldásként, akkor kezelhető e helyzet, Ám, ha tartóssá válik az elvektől való elfordulás, abból baj lehet.”
Az élet azonban hozhat nehéz és rosszul megoldott helyzeteket. Tomka János egy magyar egyetem példáját idézte fel, ahol a szeretet, a ragaszkodás és a hamis lojalitás nevében sokáig tűrték a gazdasági vezető szabálytalanságait. Hiába mutatott rá a fenntartó testület e tarthatatlan és demoralizáló helyzetre, az intézmény vezetője nem lépett. Talán sajnálatból, rosszul értelmezett szolidaritásból. Ám e magatartás ártott az iskola hírnevének, belső rendjének, így végül neki is mennie kellett. „Egy vezetőnek felelőssége van, ezt vállalni kell. Akkor is, ha kellemetlen a döntés és a következő lépés” – vonta le a következtetést Tomka János. Hasonlóan problematikus volt a katolikus egyházon belül előforduló pedofíliát leplező magatartás. „Az eltussolás tovább rontja a védeni kívánt testület hírnevét. A bajjal mindig szembe kell nézni, s azt az erkölcsi normáknak megfelelően rendezni” – mondta Bőgel György.


További részletek a manager magazin 2014. novemberi számában.

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Mobilitási Csomag irányelvi és rendeleti előírásainak megsemmisítése érdekében.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

Máris visszavonta Trump támogatását 50 Cent

A rapper egy show-műsor videóját posztolva azt írta, hogy soha nem is kedvelte az amerikai elnököt.

Bizalmat építenek a digitális pénzügyekben

„Sok olyan funkciót keresünk, amely a fogyasztóknak kényelmes ügyintézést tesz lehetővé”– mondta Solymár Károly Balázs, az ITM államtitkára.
Világgazdaság Piactér