Megkevert betétek

Manager Magazin
megtakarítás Az utóbbi két évben felére estek a bankbetétek kamatai. Ennek ellenére még most is lehet találni akár két számjegyű ajánlatokat is. Azokhoz azonban hosszabb távú vagy kockázatosabb megtakarítás kapcsolódik.

Tavalyelőtt májusban még 10 százalék felett volt a lakossági bankbetétekre adott kamatok átlaga, az előző esztendő második felében azonban 5 százalék alá esett a kamatszint. Ekkora hozam a kamatadó levonása után már az infláció ellensúlyozására sem elegendő. Ugyanakkor az átlagnál jóval magasabb kamatokkal honorálták a bankok, ha ügyfelük friss pénzt helyezett el vagy aktívan használta a bankszámláját.
A múlt év végén különösen sok kiemelkedő kamatozású betétet kínáltak azoknak, akik növelték megtakarításaik öszszegét az akciókat hirdető bankoknál. Ezek az ajánlatok azonban azóta kifutottak, így most elsősorban olyan betétekre lehet magas kamatokat kapni, amelyek mellé egy másik befektetés is társul. Ezeket a konstrukciókat azoknak kínálják, akik a megtakarításukat nem egy öszszegben szeretnék felvenni, és képesek azt többféle befektetés között megosztani a magasabb hozam és a kisebb kockázat reményében.


Alapokkal kombináltan A kombinált megtakarítás a leggyakrabban egy rövid futamidejű bankbetétet és egy befektetési alapot foglal magában. A betett pénzt általában a bank által meghatározott mértékben kell megosztani a betét és a befektetési alap között. A két résznek nagyon eltérők a feltételei. A betétnél fix futamidőre a meghirdetett kamatot fizetik, a befektetési alap hozamát viszont nem lehet előre tudni. A befektetési jegyek többségétől a jelentős árfolyam-ingadozás miatt csak hosszabb távon várható átlagosnál magasabb hozam elviselhető kockázat mellett.
Előfordul olyan párosítás is, amikor a rövid távú betét mellé nem befektetési alapot, hanem hosszú távú betétet kell elhelyezni, vagy életbiztosítást kell kötni. Az előbbinél pontosan kiszámítható az átlagos kamat. Az utóbbi viszont a befektetési alapnál is hosszabb távú elkötelezettséget jelent. Mindhárom esetben azoknak célszerű az ilyen ajánlatokat fontolóra venniük, akiknek a rövid futamidejű, magas kamatozású betéthez kapcsolódó másik befektetés önmagában is megfelelő lenne.


Hosszú játék A betétmix típusú termékeket annak érdemes választani, aki a pénzügyi helyzetét hosszú távon is tervezni tudja, és a lekötésen keresztül élni szeretne az alacsony kockázat mellett elérhető kamatelőnnyel – mondta a ma-
nager magazinnak Karagich István, a BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a befektetési alappal kombinált betét hátránya, hogy az alapok hozamai és a lekötött bankbetétek kamatígérete keveredhetnek egymással. Az ügyfél oldaláról kedvező és kihasználandó rugalmasságot biztosít, hogy a jegyzési feltételek általában kellő szabadságot engednek a betétek mellett bizonyos eszközök felsorolásával a befektetőknek legjoban tetsző instrumentum kiválasztására. Így az ügyfél nem tudhatja előre, hogy lekötött betéti megtakarítása végül mekkora kamatot hoz. Az összetett feltételek miatt érdemes részletesen tájékozódni a betétmix elemeiről a lekötési szerződés aláírása előtt.
Karagich István szerint a betétmix a betétoldalon ugyan elvileg drága és rövid forrást – így akár veszteséget is – jelent az ilyet kínáló banknak, ám az ügyfél hosszú távú lekötése és a tervezhető, hosszú futamidejű forrás nyereség a hitelintézet számára. A BloChamps ügyvezető igazgatója azonban úgy véli, a hosszú forrás, valamint a díjak mint nyereség bőven „keresztfinanszírozzák” a banknak a betéti oldalon mutatkozó kismértékű veszteségét. A szakértő szerint akár több tízmilliárd forintos nagyságrendű is lehet a konstrukció hazai piaca.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete általános tájékoztató anyagokat és termék-összehasonlító táblázatot tesz közzé honlapján a kombinált megtakarításokról és betéti ajánlatokról – hívja fel a figyelmet egy lehetséges segítségre Binder István, a pénzügyi hatóság szóvivője. A felügyelet azonban nem ajánl egyetlen szolgáltatót vagy terméket sem, mert az ezzel kapcsolatos döntés az ügyfelek alapvető joga – teszi hozzá a szóvivő.


Két számjegy is lehet A legmagasabb – 11 és 12 százalékos – kamatot az OTP Bank kombinált betétei adják. A hitelintézet HozamDuó és GenerációDuó konstrukciói egy két hónapos futamidejű, magas kamatozású betétből és egy hoszszabb futamidejű befektetésből állnak. A HozamDuónál 3 vagy 3,5 éves futamidejű hozamvédett befektetési alap, a GenerációDuónál a Groupama Garancia Biztosító 6 vagy 10 éves Generáció Tőkemegtakarítási Életbiztosítása kapcsolódik a rövid lejáratú betéthez. A GenerációDuó Szumma befektetésénél új forrás elhelyezésekor a két hónapos betétre évi 12 százalék, a HozamDuónál új forrás elhelyezésekor vagy tartós befektetési betétszámlán történő lekötéskor évi 11 százalék kamat jár. A bank hangsúlyozza azoknak nem tanácsos ezt a befektetést választani, akik várhatóan nem tudják a futamidő végéig megtartani a konstrukció részét képező 3 vagy 3,5 éves futamidejű befektetési alapot, illetve a 6 vagy 10 éves időtávú biztosítást.
A legegyszerűbb kombinált megtakarítás az Erste BetétPáros nevű konstrukciója. Ez egy 3 hónapos, 9,51 százalékos kamatozású és egy 12 hónapos, 5,92 százalékos kamatozású betét kombinációja. A bank másik két kombinált befektetése egy három hónapos futamidejű betétből és egy vele azonos összegű Erste Ingatlan Alap befektetési jegyekből álló csomag. Az Erste Duett Megtakarítás elhelyezése csak új forrásból lehetséges, az Erste Dupla Megtakarítás elhelyezéséhez nem szükséges új forrás.
A legújabb és legösszetettebb befektetési kombinációt az MKB kínálja. A hitelintézet január 17-én indította el Portfólió Kombinált Betét konstrukcióját. Ennek keretében az ügyfél 10 százalékos „építőkockákból”, termékcsoportokból építheti fel a kockázatvállalási hajlandóságához és hozamelvárásához illeszkedő egyéni csomagját. A Forint Portfólió Kombinált Betét 3, 6, 9 vagy 12 hónapos betétből és az MKB saját kibocsátású, változó kamatozású, valamint strukturált kötvényeiből áll. Az építőkockákon belül az ügyfél tetszőlegesen oszthatja meg a pénzt, de a minimális összegeket figyelembe kell vennie a portfólió kialakításánál, és a betéti rész aránya nem lehet magasabb 80 százaléknál.


Árukapcsolás Többféle hosszú távú lekötött betétet kínál akciósan a CIB Bank is. A Betétmix Duó és Trió nevű konstrukciók lényege, hogy az első kamatperiódusban garantált 7, illetve 9 százalékos kamatért cserébe az ügyfélnek különféle megtakarítási lehetőségek közül kell választania. Ilyen kiválasztható opció például a befektetési jegy vagy forintkötvény vásárlása, hosszú távú forintbetét lekötése, valamint egy életbiztosítás megkötése. Az euróalapon kínált CIB Kombinált Betét nevű betétmix-konstrukcióban a megtakarítás fele évi 3 százalék kamat mellett 3 hónapos betétre köthető le, ami mellé CIB euró befektetési jegyek és
eurókötvények választhatók.
A Raiffeisen Mix Kombinált Forint Betét felerészt egy két hónapos lekötött betétből, felerészt a Raiffeisen Alapkezelő valamelyik alapjából áll. A bank a lekötött betétben elhelyezett összegre 7 százalék kamatot fizet. A Raiffeisen Mix Kombinált Euró Betét 50 százalékban egy 6 hónapos akciós lekötött betéti részből és 50 százalékban a Raiffeisen Capital Management Bank által forgalmazott euróbefektetési jegyekből áll. A 6 hónapos euróbetétben elhelyezett összegre a bank 3 százalék kamatot fizet.
A Citibanknak két olyan betétmix-konstrukciója van, amely 70 százalék lekötött betét és 30 százalék befektetési jegy kombinációja, egy hónapos lekötéssel, amely friss forrásnál 7, meglévő forrásnál 5 százalék kamatot nyújt a lekötött betéti részre. Az ügyfelek mintegy 170 alap jegyei közül válogathatnak. A banknak további két olyan betétmix-konstrukciója van, amely 50 százalék lekötött betét és 50 százalék Multifund befektetési egységekhez kötött vegyes életbiztosítás kombinációja, két hónapos lekötéssel, amely friss forrásnál 7, meglévőnél 5 százalék kamatot nyújt a lekötött betéti részre. Ezenkívül két ajánlatuk van, amelyben a lekötött betét 30 százalék, a fennmaradó 70 százalék pedig strukturált devizakötvény lehet, ezek két hónapos lekötésre vonatkozó ajánlatok, ahol friss forrásnál 7, meglévőnél pedig 5 százalék a kamat.
Tartós befektetési számlára vonatkozó szerződést kötő ügyfeleiknek négyféle konstrukciót kínálnak, amelyekben 50 százalék a kamatozó bankbetét és 50 százalék a befektetési jegy aránya, 6, illetve 12 hónapos lekötéssel friss forrás esetében a kamat 7, meglévő forrás esetén 5 százalék a kamatozó bankbetét részre. Kínálatukban 35 befektetési alap jegyei közül választhatnak a kliensek. A Sopron Bank Gondoskodó betét forintban és euróban kínál rövid és hosszabb lejáratú betétek kombinációjából állló konstrukciót. A két hónapos és kétéves betéti rész kamata forintnál 8 és 6,4, eurónál 4, illetve 2,25 százalék.  

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ.

Kirk Douglas szinte teljes vagyonát jótékony célra ajánlotta fel

Ötvenmillió dollárt kap az elhunyt színész alapítványa.
Világgazdaság Piactér