Mindent visz a 3D

Manager Magazin
trend Megállíthatatlan a szórakoztatóelektronikai ipar. A 3D-s technológiák alkalmazása húzza az ágazatot, de nagy a verseny a kompakt méretű tábla PC-k piacán is.

Az utóbbi években a technológia globális fejlődésen ment keresztül: míg pár éve még kuriózumnak számított az LCD-tv vagy a színes kijelzős mobiltelefon, addig mára teljesen természetesnek tűnik, hogy a 3D-s televíziók, tábla PC-k és okos telefonok korszakát éljük.
Az idén immáron 50. alkalommal megrendezett berlini IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás egyik legnagyobb slágere egyértelműen a 3D-s tévék és a Panasonic által fejlesztett 3D-s videokamera megjelenése volt. A legnagyobb elektronikai cégek az ősszel bemutatott háromdimenziós televíziókészülékekkel jellemzően a fogyasztói igények maximális kielégítésére törekednek.Az LG 31 hüvelykes képátlós OLED- (Organic Light Emitting Diode) technológiás tv-je például a maga 2,9 milliméteres „vastagságával” a gyártó szerint amellett, hogy a legvékonyabbnak számít versenytársai között, minden korábbinál nagyobb kontrasztarányt és tisztább képet garantál.
Mivel az idei év legnagyobb slágere egyértelműen a 3D, a gyártók jellemzően a nagy képátlójú csúcsmodelljeiket látják el ezzel a technológiával, ám ez a magas költségek miatt jelentős mértékben redukálja a célcsoport nagyságát. A Sony azonban egy merész lépéssel 3D-s tartalmak megjelenítésére is alkalmassá tette 40 hüvelyk képátlójú termékét, a Sony Bravia 40HX800-at – ezzel beszállt a slimháborúba, hiszen az Edge–LED-technológia megjelenése lehetővé tette, hogy a korábbiaknál jóval vékonyabb tévéket állítsanak elő. LED-háttérvilágítás esetén a fényemittáló diódákat a készülék keretén helyezik el, fényüket pedig egy diffúzor segítségével terítik szét. Ez számos előnnyel jár a hagyományos megoldáshoz képest, például nagyobb kontrasztarány mellett a hagyományos LCD-ket jellemzőnél lényegesen kisebb fogyasztást és magasabb betekintési szöget biztosít. Bár egyes gyártók szívesen nevezik ezzel a megoldással felvértezett készülékeiket LED-tévének, ezek a valóságban továbbra is a folyadékkristályos technológiára épülő LCD-tévék, mindössze a háttérvilágítást szolgáltató CCFL-fénycsöveket cserélték ki LED-ekre.
Hasonlóan a többi gyártóhoz, a 3D-re és a tévékre telepített alkalmazásokra építi stratégiáját a Sharp is. Újdonság, hogy nála is megjelenik az őszi modellekkel a Samsungnál már látott 2D–3D-konverter, ezzel párhuzamosan a cég belevágott egy alkalmazásokat futtató online tévéplatform értékesítésébe is. Mindezeken felül a Sharp az ősszel mutatta be négyszínű LED-es megoldását is, amelyből normál 2D-s és 3D-s verziók egyaránt megjelentek. Az Aquos Quattron nevű RGBY-megoldás lényege, hogy a szokásos három alapszín, a vörös, a zöld és a kék mellett egy negyedikkel, a sárgával is operál, ezáltal pontosabban keveri ki a színeket.


Egy kis történelem

Az első tábla PC-t, az iPadet az Apple dobta piacra még 2010 elején, amikor a mobilpiacon egy új multimédiás készülék kifejlesztésére támadt igény. Ennek előfutára volt az iPhone, melyben a tervezők a leendő új gép néhány tulajdonságát már kipróbáltathatták és teszteltethették
a felhasználókkal. Az iPhone-fejlesztők elsőként egy óriási képernyőjű modellt fejlesztettek ki, amelynek nagyobb felbontású volt a képernyője
a korábbi készülékhez képest – ez volt az iPad

Televízió és internet egyben? Kereskedelmi szempontból az évtized legbátrabb, legkockázatosabb vállalkozása az internetezésre is alkalmas tévék piacra dobása. A Logitech nemrég hivatalosan is bemutatta első Google TV set top box modelljét, a Revue-t. Ezzel párhuzamosan megjelent egy okos telefonos alkalmazás is, amellyel bármilyen iPhone, iPod Touch vagy androidos mobil távirányítóvá varázsolható. Mivel a Google TV Android operációs rendszert futtat, az alkalmazások beszerzésére az alapértelmezett felület az Android Market lesz. A Google TV vetélytársa, az Apple TV olcsóbb, újratervezett változatának is hasonló szolgáltatástartalma van: az iTunes Store segítségével például lehetőség van filmkölcsönzésre, ez azonban több országból – köztük Magyarországról – még nem elérhető. Ettől eltérően a Sony nem különálló set top boxszal, hanem egy integrált megoldással jelent meg a piacon: az új televíziók közül néhányban beépítve találjuk majd meg a Google TV-t. Az új szolgáltatás miatt a tévék ára jóval borsosabb lesz, mint a böngészésre nem alkalmas társaiké, emellett külön rizikófaktort jelent, hogy a Google a hardverpiac olyan területére merészkedik be, ahol nagyon kevés a tapasztalata. Ennek ellenére a szakértői várakozások legalább akkora áttörésre számítanak az internetezésre alkalmas tévék piacán, mint amilyen 2009 decemberében az e-könyv olvasók parkettjén zajlott le.


Továbbra is népszerűek a könyvolvasók A piaci trendnek megfelelően az Amazon is felturbózta Kindle e-könyv olvasóját: az új verzió kontrasztosabb kijelzőt kapott, akkumulátora jobban bírja, és jóval olcsóbb, mint az elődje. A kijelző továbbra is hathüvelykes, azonban a készülék maga kisebb és könnyebb lett.
A Kindle ugyanakkor erőteljes nyomás alatt áll az iPad és a hozzá hasonló táblagépek oldaláról, amelyek LCD-kijelzője szövegolvasásra ugyan kevésbé alkalmas, azonban cserébe színes képek, videók is megjelenhetnek rajtuk. Az Amazon e-könyveit nemcsak Kindle-on lehet olvasni, hanem más készülékeken is, a cég ugyanis számos platformra – többek között a BlackBerry okos telefonokra és az Apple iPadre is – elkészítette könyvolvasó szoftverét, ezzel jelentős konkurenciát teremtett saját termékének.


Házi videó 3D-ben További újdonság, hogy a Panasonic ez év őszén bemutatta saját 3D-s házimozi-rendszerét és dupla optikai tengellyel ellátott professzionális 3D-s kameráját is, amely kétdimenziós, hagyományos üzemmódban full HD-felbontással működik, míg a 3D-s előtétlencse gondoskodik róla, hogy az érzékelőrendszerre egymás mellé vetüljön a bal és jobb szemnek szánt látvány. Ily módon azonban a horizontálisan megosztott kép jellegénél fogva 3D-s módban felére csökken a vízszintes felbontás.


Az idei sláger a tábla PC A szórakoztatóelektronika piacán a 3D mellett az idei ősz legnagyobb divatja egyértelműen a tablet, amely internetezésre, filmnézésre, újság- és könyvolvasásra egyaránt használható. A tábla PC-k iránti egyre növekvő kereslet a szemünk előtt formálja át a számítástechnika piacát, hiszen az Apple iPad év eleji megjelenését követően egyre több cég kezdett bele saját tablet gyártásába. Az idei év legnagyobb divatjából a Samsung, a Toshiba és a Fujitsu sem szeretett volna kimaradni, így rendre bemutatták a Galaxy Tab, a Folio 100 és a Lifebook T580 elnevezésű tábla PC-ket, amelyek könnyedén felvehetik a versenyt az Apple korábbi egyeduralkodó iPadjével.
A Samsung az idei IFA kiállítás megnyitása előtt mutatta be új, Android operációs rendszerre épülő tabletjét, a Galaxy Tabet. Az új készülék egy internetezésre, e-mailezésre, elektronikus könyvolvasásra és egyéb multimédiás funkciókra kihegyezett eszköz, amelyet fejlesztői nem táblagépnek, hanem Smart Multimedia Device-nak neveztek el. Tudása hatalmas, adatkommunikációs repertoárja pedig jelenleg a legjobb a piacon, hiszen képes HSPA-adatátvitelre, van benne wifi és 3.0-s bluetooth, valamint GPS is. A Samsung tehát mindent megtett annak érdekében, hogy olyan funkciókkal lássa el új termékét, amelyek az Apple táblagépéből hiányoznak. Ilyen például a hátlapon lévő, videorögzítésre is alkalmas 3,2 megapixeles kamera, a telefonálási lehetőség, a videotelefonálást lehetővé tevő előlapi kamera, a Flash 10.1 támogatása a böngészőben, valamint az, hogy – kiszereléstől függően – a 16/32 GB-os belső memória microSD kártyával is bővíthető. Vannak persze hasonlóságok is, például a könyvesbolt és a villámgyors működés, ám ezeket másolásnak nem igazán lehetne nevezni, mivel ez esetben szinte kötelező dolgokról van szó.
A fejlesztői háborúból a Toshiba sem szeretett volna kimaradni, ezért bemutatta az Android operációs rendszer 2.2 (Froyo) változatát futtató Folio 100 nevű tabletjét, amely könnyedén felveszi a versenyt a többi gyártó hasonló megoldásával. A Folio 100 táblagép – amelynek kijelzője 10,1 hüvelyk átlójú, azaz valamivel nagyobb, mint az Apple iPad (9,7 col), s jóval nagyobb, mint a Samsung Galaxy Tab (7 col) – várhatóan 2010 utolsó negyedében érkezik hazánkba. Az érintőképernyős eszköz többek között internetezésre, videolejátszásra, levelezésre, e-könyv olvasásra is alkalmas, emellett számos, Androidra készült alkalmazást is futtathatunk rajta.
Hamarosan a Fujitsu is piacra dobja egyik legkisebb tábla PC-jét, a Lifebook T580-at. A hagyományos táblaszámítógépek felépítését követő, mindössze 10,1 hüvelykes kijelzővel ellátott Lifebook T580 használata során a gyártó nem csak a kényelmi funkciókat tekintve igyekszik a versenytársaknál többet kínálni. Az alig 1,4 kg súlyú Lifebook T580 a két irányban elforgatható kijelző egyszerű átfordításával noteszgépből táblagéppé alakítható. A tervek szerint a kijelző még erős napsütésben is tisztán látható lesz, többek között a kijelző fényerejét automatikusan a környezet fényviszonyaihoz igazító fényérzékelőnek (Ambient Light Sensor) köszönhetően. A Lifebook T580 leghamarabb novemberben kerülhet a hazai boltok polcaira.
Nem szabad megfeledkezni azonban a tabletek alfájáról, az Apple iPadről sem. Ha az alma logós óriás szeretné felvenni a versenyt a legújabb, magasabb felszereltségű táblagépekkel, magától értetődően szükségszerű az iPad mielőbbi fejlesztése.
A Goldman Sachs szerint – a piaci trendeket és a vásárlói elvárásokat figyelembe véve – a hamarosan megjelenő iPad kijelzőjének mérete 10 col körül maradhat, viszont a gép vékonyabb és könynyebb lehet elődjénél. A FaceTime miatt várhatóan beépített kamera is kerül az eszközbe, és az sem kizárt, hogy lesz rajta egy mini USB-port. Az iPad 2 előreláthatólag 2011 második negyedében veheti át a jelenlegi iPad helyét.
Az iSuppli piackutató cég szerint az Apple táblagépének azonban 2012-ig nem akad versenytársa, még annak ellenére sem, hogy a legnagyobb rivális cégek sorra jelentik be a tabletprojekteket. A legtöbb, Androiddal vagy más mobil operációs rendszerrel szerelt gép ugyanis várhatóan csak 2011-ben jelenik meg. Ekkorra azonban számos androidos tábla PC piacra kerülése várható: a ViewSonic táblája például a hírek szerint két operációs rendszert is képes lesz betölteni, valamint a Foxconn, az iPadet gyártó cég is saját tabletet ígér. Az iPad táblagéppiaci egyeduralmát 2012-re azonban csak akkor rengethetné meg a többi gyártó, ha az Apple egy helyben állna – az óriáscég azonban addigra már az iPad 3-at készül bemutatni, amellyel a tábla PC-k piacán hosszú távra bebiztosíthatja piacvezető szerepét.  

Újabb támogatások jöhetnek ősszel

A gazdaság és a vállalkozások talpra állását segítő intézkedésről is egyeztet a kormány a szociális partnerekkel.

A hitelminősítők kereszttüzében lesz ma Magyarország

Egyszerre két felülvizsgálattal folytatódik pénteken a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői vizsgálatsorozata.

Nem szegte a gazdák beruházási kedvét a koronavírus

Egyre több befektetés érkezhet a hazai agráriumba – derült ki a Budapest Bank közleményéből.

Óriási megtiszteltetésben részesül Müller Cecília

Államalapító Szent István-emlékérmet kap az országos tisztifőorvos.
Világgazdaság Piactér