Most van az építkezés ideje

Manager Magazin
WING Az EU új központi épületét a Millenáris Parkban a Wing fejlesztette. Ez a magyar ingatlanvállalat működésének egyik legjelentősebb projektje, de a sor itt nem áll meg – állítja Noah M. Steinberg, a cég elnök-vezérigazgatója.

Régi, elavult, roskatag irodaházból modern, korszerű európai uniós épület a Millenáris Parkban. Lerobbant épületből környezettudatos irodaház, az Allianz székháza a Könyves Kálmán körúton. Egykori dohánygyárból Agria Park néven bevásárlóközpont Egerben. Omladozó épülettömbből a közgazdasági egyetem nemzetközi szinten is díjazott, XXI. századi új épülete a Duna-parton. Házépítés az árvízkárosultaknak Felsőzsolcán és az iszapkatasztrófa áldozatainak Devecserben. Több millió négyzetméternyi iroda-, logisztikai és kereskedelmi terület folyamatos hasznosítása, egy cégcsoport irányítása. Mindezek mögött Noah M. Steinberg, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója áll, akivel stílusosan az egykori Borjúvásárcsarnok épületéből átalakított irodaépületben, a Máriássy Házban találkoztunk.


Húsz éve Budapesten Az üzletember rendhagyó életpályát mondhat magáénak. Noah M. Steinberg 42 éves, tősgyökeres New York-i család tagjaként Michiganben született, ahol az apja három évig dolgozott. Véletlenül került Magyarországra. A Princetoni Egyetem nemzetközi politika, gazdaság és történelem szakán végzett. Nagy álma volt, hogy a nemzetközi politikával foglalkozzon, ezért örömmel tanult tovább ösztöndíjasként a bécsi diplomáciai akadémián 1990–91-ben. A bécsi kollégiumban a legjobb barátja egy magyar srác volt, ő mutatta be egy másik magyar barátjának, aki már aktív vállalkozóként dolgozott. A találkozás hatására gondolta úgy, hogy pár hónapig kipróbálja a magyarországi üzleti életet. Ennek húsz éve. Időközben megnősült: a házasságából két gyermeke született, az egyik tizenegy, a másik nyolcéves. „Magyar a feleségem, és természetesen magyar az anyósom is” – mondja nevetve. Nagyon jól érzi magát nálunk, bár sokan megkérdezik tőle, hogy mint New York-i, mit csinál itt. Úgy látja: Budapest szép város, fantasztikus kulturális és gasztronómiai kínálattal. Kedvenc étele a libatöpörtyű, a halászlé, megszerette az Unicumot is, és az amerikai rokonság rendszeresen magyar borokat kap tőle ajándékba.
Noah M. Steinberg úgy érkezett ide, hogy egy szót sem tudott magyarul, ám hibátlanul elsajátította a nyelvet. A magyar mellett angolul, németül, franciául, spanyolul folyékonyan beszél és ír. Dolgozott a hajdani Pannon GSM ügyvezetőjeként, majd a távközlési cég marketing- és értékesítési igazgatójaként, illetve a Naturexpo 96 Rt. igazgatójaként 1995-ben. Ő volt a Danubius Rádió felügyelőbizottságának elnöke és a Médiatel Rt. vezérigazgatója 1997–98-ban. A Wing elnök-vezérigazgatói posztját 1999 óta tölti be, egyben ő a cég egyik alapítója.


Noah M. Steinberg (42)

Korábban a Princetoni Egyetem színeiben evezett rendszeresen harvardos és yale-es riválisai ellen. Most már Magyarországon evez a Wing cégével, egyre nagyobb sikerrel. Az utóbbi tíz évben 150 milliárd forintot mozgattak meg az ingatlanpiacon.

Üzleti célok Noah M. Steinberg nem elsősorban ingatlanos vagy pénzügyi szakembernek, hanem vezetőnek tartja magát. Elsődleges feladata, hogy olyan üzleti célokat tűzzön ki, melyeket csapatmunkával el lehet érni. Erkölcsi példát is szeretne mutatni munkatársainak. A Wingnél jelenleg hetven ember dolgozik, fele-fele arányban adminisztratív munkatársak, illetve a közvetlenül ingatlanfejlesztéssel,
-befektetéssel és portfóliókezeléssel foglalkozó szakemberek. Közülük az elnök-vezérigazgató tíz-tizenöt munkatárssal napi szintű, közvetlen kapcsolatban áll, de bárki számára nyitott az irodája. Ezt szó szerint kell érteni, hiszen a Máriássy Házban a hetven ember egy légtérben dolgozik, így mindenki mindenkivel könnyen kontaktust teremthet. Noah M. Steinberg általában naponta reggel kilenctől este hétig dolgozik, de nagyon sokszor akár éjfélig is bent marad. Ez sajnos otthon érzékeny téma – vallja be. Megpróbál egyensúlyt tartani a család és a munka között, az estéket, hétvégét szeretteivel tölteni, de mivel sok projekttel és több leányvállalattal foglalkozik, például egy hét eleji igazgatósági ülés előtt gyakran hétvégén is dolgozik.
Noah M. Steinberg szerint az ingatlanüzletág alapjai nem változtak. A válság idején is keresettek a jó elhelyezkedésű, kiváló minőségű házak, amelyek költséghatékonyak és környezettudatosak. Emellett építészeti és funkcionális értelemben megfelelnek az elvárásoknak. Ennek köszönhetően az ingatlanportfóliójuk ma is 94 százalékban bérbe adott.
A számos előkészítés alatt álló projekt mellett a fejlesztett portfólióba tartozik az Átrium Park, az új Corvinus egyetemi épület és a Studium Irodaház, a Millenáris Irodaház, a Máriássy Ház, a Danubius Házak, a Bajor és Polár Center, az East Gate Business Park, a Dél-pesti Üzleti Park vagy az egri bevásárlóközpont, az Agria Park. Az Allianz által megvásárolt K3 irodaháznál már az épület tervezésekor elsődleges szempont volt a környezettudatos megoldások beépítése, például a napenergia felhasználása vagy az esővíz újrahasznosítása. Az alkalmazott gépészet hatékony, a homlokzati rendszerek fokozott szigetelést biztosítanak, a nagyméretű ablakfelületek révén természetes fény árasztja el a munkakörnyezetet. A technológia alapján a K3 a nemzetközi BREEAM környezettudatossági védjegy nagyon jó minősítését kapta.


TERVEK Erre az évre a Wingnél előkészítés alatt áll a XII. kerületi Hegyvidék Központ szolgáltatóház építése, illetve további raktárfejlesztések a Ferencvárosban és Fóton. A cég 2012 első negyedévében szeretné elindítani a Lágymányosi híd és a Kvassay-zsilip közötti pesti, 16 hektáros Duna Passage kivitelezését. Jelenleg a projekt részletes tervezése zajlik. A tervek szerint iroda-, lakó-, kiskereskedelmi és szolgáltatási funkció is helyet kap benne. Noah M. Steinberg szerint üzleti sikert úgy lehet elérni, ha valaki jó teljesítményt nyújt, megbízható, tisztességes, ért ahhoz, amit csinál. Olyan termékeket hoz létre, amelyekre van piaci igény. Amennyiben ő is csupán az újságból értesülne arról, hogy mi van a magyar ingatlanpiaccal, akkor már rég lehúzta volna a rolót. A cégénél nem a kudarcot élik meg, hanem azt, hogy a válságban kemény munkával, jó termékekkel, hozzáértéssel és természetesen kis szerencsével eredményeket lehet elérni. Képesek voltak 2009-ben és 2010-ben is ingatlanokat fejleszteni, új hiteleket szerezni és ingatlant értékesíteni. Azért voltak erre képesek, mert egy nagyon erős, felkészült, tisztességes csapat dolgozik náluk. Ezek a legfontosabb feltételek, mivel ez az emberekre építő, tudásalapú iparág. 

Európa japanizálódásának elkerülése

A monetáris és fiskális intézkedések hatására gyorsan megnőtt az államadósság és a jegybankok mérlege. Vélemény.

Recesszió nélkül megúszhatja Szerbia

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Júliusban már nőttek az Audi eladásai

Júliusban az Audi eladásai már úgy három százalékkal 160 ezerre emelkedtek világszerte.

Brutálisan bezuhant a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban már heti 500 közvetlen légijárat érhető el Budapestről, 98 úti célra.
Világgazdaság Piactér