„Szeretek magas hőfokon égni”

Manager Magazin
Ener-G A tudományos pálya helyett választotta a menedzserséget Mármarosi István, akit nemrég az Ener-G Natural Power Kft. ügyvezető igazgatójának neveztek ki. A cég másfél év alatt mintegy egymilliárd forintos forgalmat generált.

A Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnök-hallgatójaként alig másfél évtizeddel ezelőtt Mármarosi István még arról álmodott, hogy a robotika és az ipari automatizálás területén dolgozik majd fejlesztőként, ezért a diploma megszerzését követően – PhD-hallgatóként – két éven keresztül a mobil robotok lézernavigációját kutatta. Azonban ennyi idő épp elég volt ahhoz, hogy felismerje, a vállalati életben is ki szeretné próbálni magát.


Első látásra Ezt szem előtt tartva esti tagozaton közgazdászdiplomát szerzett, s 1997-ben a Schneider Electricnél automatizálási termékmenedzserként helyezkedett el. A cégnél hamarosan újabb és újabb feladatokat kapott, majd egyre feljebb jutva a ranglétrán, 2003-ban választás elé került: műszaki-szakmai vagy vezetői irányba lépjen-e tovább. Az utóbbi mellett döntött, így üzletágvezetőnek nevezték ki, ez kiváló lehetőség volt annak megtapasztalására, mit is jelent egy szervezetet, illetve egy csapatot menedzselni. Emellett érintőlegesen itt találkozott először a munkája során a megújuló energiaforrások hasznosításával, amelyből első látásra „szerelem” lett.
A zöldenergetikához mégis azt követően került igazán közel, hogy 2007-ben a továbblépés mellett döntött, a volt Kipszert felvásárló Ener-G-hez igazolva. A különböző energetikai projekteket megvalósító cégcsoport akkoriban kezdett egyre nagyobb fantáziát látni a hulladéklerakókban képződő ún. depóniagáz áramtermelési célú hasznosításában, amelynek eredményeként 2009-ben önálló leányvállalat alakult a tevékenységre Ener-G Natural Power Kft. néven.


Cég

Az általa vezetett cég, az Ener-G Natural Power Kft. alig másfél évvel ezelőtt alakult meg, de tavaly már mintegy egymilliárd forintos árbevételt generált az Ener-G cégcsoporton belül. A társaság jelenleg 15 főtfoglalkoztat, de az újabb és újabb elnyert tendereknek, illetve működésbe állított kiserőműveknek köszönhetően az idén várhatóan tovább bővülhet a dolgozók létszáma.

Fejnehéz projektek Az új vállalat operatív irányítását üzletág-igazgatóként kezdettől Mármarosi István látta el, tavaly decemberi ügyvezető igazgatói kinevezésével pedig most már hivatalosan is ő vezeti a céget. Megítélése szerint ennek során a legnehezebb feladat annak áthidalása, hogy egy-egy megrendelésért sokszor egy-másfél évet is dolgozni kell, miközben a projektek „fejnehezek”, azaz a fejlesztéseket mindig előre kell finanszírozni, a költségek pedig csak fokozatosan, az áramtermelés beindítását követően kezdenek megtérülni.
„Azonban megfelelő tudás és technológia birtokában a depóniagáz hasznosítása ma már jó üzlet, így a főnökeim azt is tolerálják, hogy a munkában sokszor nem a piacszerzés, hanem a megszállottság vezet. Lelkesen vallom ugyanis, hogy egy olyan ügyet szolgálok, amely egyszerre eredményes és komoly környezeti hasznot is hoz” – vallja Mármarosi István.


Motiváció Amellett is következetesen kiáll, hogy a legfontosabb erőforrás az ember, ezért nélkülözhetetlennek tartja, hogy a munkatársai szakmailag és anyagilag is motiváltak legyenek, mivel csak ezzel látja biztosíthatónak, hogy egy hosszú távon elkötelezett gárdára támaszkodhasson a munkában.
A jövőt illetően is határozott: szeret „magas hőfokon égni”, ezért az elkövetkező esztendőkben az eddigi lendülettel kívánja folytatni munkáját, újabb és újabb olyan megoldásokat keresve, amelyek egyszerre állnak meg üzletileg a saját lábukon és mutatnak a fenntartható energiagazdálkodás irányába.       

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

675 millió dolláros segélyt kérvényeztek a veszélyeztetett országoknak

Az Egészségügyi Világszervezet aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal.

Sok innovatív cégre van szükség az innovatív gazdasághoz

A tudásigény is gyors változásban van. A korábbi, inkább lexikális tudás helyett egyre inkább a kreativitás, a vitakultúra válik fontossá. Vélemény.
Világgazdaság Piactér