Üzlet az egészség

Manager Magazin
GYÓGY- ÉS EGÉSZSÉGTURIZMUS Több tízmilliárd forintot költenek el évente Magyarországon a bel- és külföldi gyógy- és egészségturisták – derül ki a KSH adataiból. Az emberek világszerte az olcsóbb, gyorsabb gyógyulást és a teljes körű szolgáltatásokat keresik. Magyarország a fogászati és a gyógyfürdőkre épülő turizmusban a legvonzóbb, de számos, ma még kihasználatlan potenciállal is rendelkezünk.

Az egész világon tendencia az egészségügyhöz kötött turizmus óriási mértékű növekedése – mondta a manager magazinnak a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátó-ipari főosztály egészségipari osztályának vezetője. Feketéné Fényi Ágnes hozzátette: ennek egyrészt az az oka, hogy egyes országokban hosszú az ellátási várólista, vagy bizonyos ellátások nem, illetve csak alacsonyabb színvonalon érhetők el, esetleg nem optimális a szolgáltatások ár/érték aránya. Szerepet játszik az egészségturizmus növekedésében, hogy egyre nagyobb az igény az egészségmegőrzés és -fejlesztés iránt, az interneten pedig könnyen elérhetők az ezekkel kapcsolatos információk, mint ahogyan az is, hogy ma már a világ bármely pontjára belátható időn belül el lehet jutni. Mindemellett az elöregedő társadalmakban értelemszerűen egyébként is egyre nagyobb az igény az egészségügyi szolgáltatások iránt.
2013-tól – a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások igénybevételéről szóló EU-törvény életbelépésével – ráadásul egyszerűbbek lesznek az engedélyezési folyamatok, amelyek tovább erősítik az egészségügyi céllal történő utazásokat.ERŐSSÉGEK Az érdeklődés hazánk iránt is „fokozódik”, nemcsak a tőlünk nyugatra, hanem a keletre fekvő országok irányából is – tudtuk meg az osztályvezetőtől. A termálvízre alapozott gyógyturizmus mellett Magyarország egyre jobban kihasználja azokat a kapacitásait és erősségeit, amelyek az egészségmegőrzés területein jellemzik.
A Treatment Abroad 2012-es felmérése szerint a megkérdezett brit betegek az Európai Unión belül Magyarországot tartották a legkívánatosabb desztinációnak. Hazánk első helyezést kapott a fogászati turizmus területén, jó a pozíciója a mesterséges megtermékenyítési programokat, sőt a plasztikai sebészetet illetően is. Sikerrel építhető gyógyturizmus az ortopéd-traumatológiai területre, a szellemi hungarikumnak számító Pető-módszerre, a magas színvonalú gyermek- és felnőttrehabilitációra, jó minőségű gyógyszállóink pedig biztosítják a helyszínt a balneológiai
reumatológiai ellátásokra. Az egynapos sebészetben elvégezhető szemészeti műtétek iránt is sokan érdeklődnek – sorolta Feketéné Fényi Ágnes.
A fejlett országokban is népbetegségnek számító szív-ér rendszeri, valamint daganatos betegségek high-tech diagnosztikája és terápiája, valamint a páciensek teljes körű rehabilitációja iránt is nagy a kereslet. Ezért az egészségügyi gép- és műszerfejlesztéseknél figyelemmel kell lenni arra, hogy azokkal még vonzóbbá tehetők a magyarországi gyógyító eljárások a külföldi páciensek számára is.


További részletek a manager magazin októberi számában.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér