Nagy József közel 50 évig gyűjtött és az első aukció óta részt vett a Nagyházi Galéria munkájában, egészen néhány héttel ezelőtti haláláig a galéria meghatározó munkatársa volt. A kezdet kezdetétől együtt járták az országot Nagyházi Csabával, hogy anyagot gyűjtsenek az árverésekre. Széles körű tudását és a néprajzi területen való jártasságát, a pécsi vásárokon, az Ecseri piacon, falvakban, a „terepen” szerezte meg, először gyűjtőként, majd tapasztalatai tovább bővültek a műkereskedelemben eltöltött évek során. Jó kapcsolatot ápolt a Néprajzi Múzeummal is, sokszor kérték ki a véleményét egy-egy tárgy kapcsán.

Ünnepi üvegikon - Jézus élete Szent Miklóssal és Krisztus feltámadásával Sebesláz, 19. század kikiáltási ára 180 ezer Ft
műtárgy
 

A gyűjtők a legmesszebbmenőkig megbíztak benne, kikérték tanácsát és hallgattak szakértelmére. A piacon egyedüliként néprajzi árveréseket tartó Nagyházi Galéria köré csoportosuló néprajzi gyűjtőkör támaszkodott szemléletére és szaktudására. Most sok olyan tárgy kerül kalapács alá, ami izgalmat és érdeklődést kelt a piacon és a különleges darabokért már a néprajzi területen is sokat adnak.

Nagy József saját néprajzi gyűjteményét is már 2013-ban elkezdte elárvereztetni és az első, kilenc évvel ezelőtti aukció nemcsak kiemelkedő eredményeket hozott, hanem fordulatot jelentett a néprajzi gyűjtésben. Közismert kollekció volt, széles körben ismert volt kiemelkedő kvalitása és számos új, fiatal gyűjtőt fordított a néprajzi gyűjtés felé.

Magyar festő: A világosi fegyverletétel 19. század kikiáltási ára 220 ezer Ft
műtárgy
 

A Nagy József gyűjteményben három markáns gyűjtési irány figyelhető meg, egyik a szakrális tárgyak csoportja, legyen az buddhista, keresztény, vagy zsidó valláshoz köthető darab, de leginkább a népi vallásosság tárgyi emlékei érdekelték. A gyűjtemény másik vonala a Pécshez köthető tárgyak, a harmadik pedig a saját korosztályának képzőművészeti alkotásai, így szerepel például munka Keserü Ilonától is, akivel ismeretséget ápolt.

műtárgy
Dürer: Krisztus az Olajfák hegyén 15. század kikiáltási ára: 300 ezer Ft
 

Az árverés rögtön két különleges Dürer metszettel kezdődik, a 15. és 16.századi darabok bibliai témát dolgoznak fel és 200 illetve 300 ezer forintról indul értük a licit. A kollekcióban számos népszerű és ismert barokk kegykép is szerepel, a sok közép-európai kegykép közt különlegesség egy spanyol illetve Fülöp szigeteki kegykép. A Porta Vaga-i Soledad fájdalmas Szűzanya kegyképének mása 180 ezer forintról várja a liciteket. A Cavite jezsuita pasztoráció hatására 1692 óta tisztelt kegykép 1776 után készült változata került Nagy József gyűjteményébe. 

A kollekció számos apácamunkát tartalmaz, aminek széles gyűjtőköre van, és érdemes is a különleges anyaghasználatú és kitűnően kivitelezett darabokból választani. Különleges darab a 18. századi Kolozsváron készült kép 140 ezer forintért. Sok munka köthető Szent József alakjához, ilyen a szintén apácák által készített kép 90 ezer forintért. Széles merítést vonultatnak fel különböző néprajzi tárgytípusokból, üvegikonokból, bokályokból, néprajzi tárgyakból. 

A kortárs képzőművészeti alkotások közt olyan nevektől látunk akvarelleket ,sokszorosított grafikai lapokat mint Keserü Ilona, vagy Kondor Béla. Nagy József személyes kedvencei közé tartozott Bene Géza és Deli Antal, tőlük több képet is árvereznek. Szerepel az anyagba több Mednyánszky rajz és érdekes darab az ismeretlen magyar festőtől származó, a világosi fegyverletételt ábrázoló olajfestmény 220 ezer forintos kezdő áron.

Ünnepi üvegikon - Jézus élete Szent Miklóssal és Krisztus feltámadásával Sebesláz, 19. század kikiáltási ára 180 ezer Ft
műtárgy
 

A teljes anyag leginkább figyelmet igénylő tétele egy osztrák Sárkányölő Szent György faszobor a 18. század első feléből, ilyen korú darab ritkán bukkan fel Magyarországon. A csaknem méteres festett, aranyozott szobor kikiáltási ára 1,8 millió forint.