Nemzetközi gazdaság

„Tökéletes vihar” készülődik a briteknél

A brit gazdaság talpra állását veszélyezteti a súlyos munkaerőhiány, különösen nagy fejfájást okoz a munkaadóknak, hogy nem tértek vissza azok a külföldiek, akik a járvány miatt hazamentek.

A szállítmányozástól a vendéglátásig szektorok sorát fenyegeti súlyos munkaerőhiány, ahogy fokozatosan megnyílik az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus-korlátozások feloldásával, és különösen nagy fejfájást okoz a munkaadóknak, hogy nem tértek vissza azok a külföldiek, akik a járvány miatt hazamentek – figyelmeztetett ezúttal a Brit Iparszövetség (CBI) elnöke. Lord Bilimoria is csatlakozott azokhoz a szakmai érdekképviseleti vezetőkhöz, akik ezért

sürgetik a kormányt, hogy azonnali hatállyal lazítson a Brexit után elfogadott bevándorlási szabályokon, és vegye fel a hiányszakmák közé például a kőműveseket, henteseket és hegesztőket.

A vendéglátóiparban minden harmadik cégnek nincsen elegendő személyzete, a helyzet olyan súlyos, hogy a Sky News értesülése szerint emiatt éttermeket kell bezárni ebédidőben. A logisztikai szervezetek pedig egyenesen attól tartanak, hogy nyáron problémát jelenthet a fagyasztott áruk eljuttatása minden élelmiszerüzletbe, mert nincs elég sofőr és feldolgozóipari munkás. 

A CBI elnöke szerint

a munkát keresők száma 2017 óta a leggyorsabb ütemben zsugorodik, a brit ipart „tökéletes vihar” fenyegeti, és a gazdaság talpra állása is veszélybe kerülhet.

Ebben paradox módon szerepet játszik a kormány bérkiegészítési rendszere, amely a járvány alatt mentőövet jelentett a munkaadók és a munkavállalók számára is, most viszont sokak szerint inkább hátrány. Az állam állja ugyanis a kényszerszabadságra küldöttek munkabérének 80 százalékát maximum havi 2500 fontig. A program szeptember végén fut ki, a munkaadóknak akkor kell eldönteniük, hogy visszaveszik vagy elbocsátják-e az érintetteket.

Minél sikeresebb a munkahely-megőrzési program – és eddig nagyon sikeres volt –, annál kevesebb emberből válogathatnak jelenleg a vállalkozások

– hangsúlyozta Lord Bilimoria. Az 1900 céget tömörítő szervezet első embere ezért a munkaadókat is arra szólította fel, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget a munkaerőhiány felszámolásában, fektessenek be többet az innovációba, és bővítsék a képzési a lehetőségeket.

Brexit koronavírus járvány brit gazdaság bérkiegészítés
Kapcsolódó cikkek