Nemzetközi gazdaság

A SpaceX-et választotta a NASA

A SpaceX Heavy Falcon rakétájával indítja útnak az amerikai űrkutatási hivatal azon misszióját, mely a Jupiter Europa nevű holdját tanulmányozza. A 178 millió dolláros szerződés nem az első hasonló pályázat, melyet Elon Musk cége nyert meg.

Az Europa Clipper nevű missziót 2024 októberében startol, a NASA Kennedy Űrközpontjából és a SpaceX Heavy Falcon nevű, a világ legerősebb hordozórakétájának számító eszközzel indul az útnak.

Fotó: AFP PHOTO / JIM WATSON

A 178 millió dolláros szerződés jelzi a NASA bizalmát a kaliforniai székhelyű cégben, mely már többször juttatott űrhajósokat és teherszállítmányokat a Nemzetközi Űrállomásra is.

Áprilisban ugyancsak a SpaceX volt a befutó az űrkutatási hivatal 2,9 milliárd dolláros tenderén, mely 

a NASA Artemis programjához épít Holdra szálló űrjárművet. 

Ezt a szerződést azonban a vetélytársak – Jeff Bezos Blue Origin nevű cége és a Dynetics – által indított perek miatt felfüggesztették.

A SpaceX újrafelhasználható Falcon Heavy hordózórakétája a világ legerőseb ilyen űreszköze, 2019-ben tette meg első kereskedelmi célú útját a világűrbe.

A Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa egy kicsit kisebb, mint a Föld égi kísérője, és a kutatók egyik elsődleges célpontja annak felderítésére, létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein. A Clipper-misszió célja, hogy nagyfelbontású felvételeket készítsenek az Europa felszínéről, meghatározzák összetételét, geológiai aktivitás jelei után kutassanak, megmérjék jégburkának vastagságát és meghatározzák óceánjának mélységét és sósságát – közölte a NASA.

 

űrkutatás SpaceX Heavy Falcon NASA
Kapcsolódó cikkek